Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaHur lyckas vi bäst med gurkodling?

Hur odlar man gurka? Vi vill odla slanggurka men känner oss osäkra på i stort sett allt.

Mejla
Dela (36)
Pinna

Gurka_slang

Svar: Gurka är lätt att lyckas med och inget att oroa sig för. Slanggurkor vill ha mycket värme och trivs bäst i växthus. Det finns tåligare sorter som kan stå ute i skyddade lägen i den södra halvan av vårt land.

Annons

Så frön inne i krukor 4–6 veckor före utplantering. När plantorna fått 1–2 blad förutom de första hjärtbladen planteras de om i större krukor med grönsaksjord. Ställ dem ljust och varmt. När frostrisken är över planteras de antingen i bäddar eller i stora krukor.

Gilla Allers på Facebook

Gurka vill ha mycket vatten och näring, fyll på med hönsgödsel, gräsklipp eller annan näring under hela säsongen. Gurka har två sorters blommor, han- och honblommor. På de sistnämnda syns ett tydligt fruktämne. Det krävs alltså pollinering för att det ska bli frukter. Utomhus brukar humlor och bin sköta befruktningen. Har man ett växthus kan man välja sorter med bara honblommor som bär frukt utan pollinering.

Gurkor växer som långa rankor med sidoskott. Slanggurka bör man binda upp samt toppa alla sidoskott utanför en blomma och två blad. När gurkplantor trivs kan de ge stor skörd av underbart goda frukter.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...