Annons

Hur länge ska man stötta med pengar?

FRÅGA RELATIONSEXPERTEN: Min man hjälper vår dotter med pengar trots hon pluggar och jobbar. Är jag för hård som säger nej?

Mejla
Dela (29)
Pinna

pappadotter

Hur länge ska man egentligen stötta sina vuxna barn med pengar? Vår 25-åriga dotter flyttade hemifrån för tre år sedan. Hon pluggar och har ett extrajobb där hon hoppar in vissa helger. Hon har egen lägenhet, en bil och åker emellanåt på resor med sina vänner. För att hon ska ha råd med detta bidrar min man, hennes far, emellanåt med pengar. Det här är vi inte riktigt överens om, jag känner att hon aldrig helt lär sig att ta ansvar. Vill hon leva på detta vis som student får hon väl välja – jobba mer extra eller dra ner på klädinköp, resor och annat. Eller är jag för hård och drar på för stora växlar? 
Eva, 52

Annons
Gilla Allers på Facebook

Ni befinner er i ett vanligt dilemma som handlar om att hitta balansen i att stötta sina barn och samtidigt lära dem att stå på egna ben. Utifrån din beskrivning har ni en dotter som på ett vis tar ett ansvar för sitt liv genom att studera och dessutom jobba extra när tillfälle ges. Det ska både hon och ni vara nöjda med. Men studietiden är ju för de allra flesta en tid när ekonomin inte är på topp. Man lever på studielån och det innebär att en hel del behöver prioriteras bort.

Läs också: Mamma umgås med mitt ex – vad ska jag göra?

Er dotter har möjlighet att fortsätta leva ett ekonomiskt rikt liv, men går därmed miste om möjligheten att få känna på vad det innebär att behöva se över sina levnadsvanor. Att längta efter den där resan som man inte har råd med i dag, men kanske nästa år eller efter studierna, är både nyttigt och bra. Behöver man aldrig försaka eller längta efter något, så finns det en stor risk att man börjat ta mycket i livet som självklart och för givet. Det kan leda till att man inte heller är tacksam för det man har och att man får stora svårigheter att hantera livet om den ekonomiska situationen skulle bli ansträngd.

Vem skulle lida mest om er dotter skulle behöva dra ner på sin konsumtion; pappa eller dotter? Det är kanske så att din man skulle behöva titta lite närmare på vad det är som får honom att agera som han gör. Det vore också bra om han var lite mer nyfiken på varför du resonerar som du gör. Det skulle ni alla ha något att vinna på i längden.

Av Marianne Haraldsson, Leg. psykoterapeut
Bild: Shutterstock

Vad tycker du? Hur länge ska man stötta vuxna barn med pengar?


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...