Annons

Annons

Så länge kan köttfärs ligga i kylen utan att bli dålig

Kan man använda köttfärsen när den blivit lite brun i kylen? Experten har svaret!


Har du också stått och luktat på köttfärsen och undrat om den verkligen hållit sig så att du kan använda den i köttfärssåsen, bara för att tveka lite för mycket och slänga den?

hur länge kan köttfärs ligga i kylskåpet?

Hur länge köttfärs kan ligga i kylskåpet beror på sorten. Bild: IBL

Tyvärr finns det inget entydigt svar på hur länge köttfärsen kan ligga i kylen utan att bli dålig utan det beror helt enkelt på vilken typ av köttfärs det är. Olika saker gäller till exempel om köttfärsen är butikspackad eller egenmald.

Annons
Gilla Allers på Facebook

En person som kan mycket om köttfärs är Elisabet Qvarford som är vd för Svenskt kött. Vi ringde upp henne för att bena ut saken en gång för alla.

Hur länge kan köttfärs ligga i kylskåpet om det är…

…butikspackad köttfärs?

– Kött som mals i butik bör tillagas inom 48 timmar. Förut var det bara 24 timmar, men efter flera tester beslutade Livsmedelsverket att ändra på sina rekommendationer.

Tips: Matbutiker brukar fortfarande märka sitt kött med hållbarhet på ett dygn. Så köper du köttfärsen på en lördag är det helt okej att vänta med att laga lasagne tills på måndag.

Om du inte vet skillnaden mellan butiksmald köttfärs och köttfärs med lång hållbarhet så är ett knep att kolla på förpackningen. Butikerna packar ofta i gladpack.

…köttfärs med lång hållbarhet?

– Köttfärsen som håller längst är den som ligger förpackade i en modifierad atmosfär. Låter du köttet ligga kvar i förpackningen klarar den att ligga i åtta dagar (från det att den blev förpackad).

Recept: Gratäng med köttfärs och aubergine

Tips: Vill du att köttet ska hålla längre bör du lägga den i frysen, gärna direkt efter att du handlat det. Hur länge klarar sig köttfärs i frysen då? Jo, en måttstock är att fläskkött håller i ca 4-5 månader, blandfärs ca 5-7 månader och nötfärs ca 8-12 månader. När det är dags att tina ska det gå snabbt. Effektivast är om du lägger plastpåsen i vatten.

…egenmald köttfärs?

– Mycket beror på hygien, men jag tror att de som väljer att mala själva även tillagar det samma dag, vilket också är min rekommendation.

Tips: Se till att rengöra köttkvarnen innan användning. Även om du tycker att den ser ren och fin ut var det antagligen ett tag sedan du malde kött senast.

I vilken temperatur klarar sig köttfärsen bäst?

– Köttfärs trivs bäst när det är lite kallare i kylskåpet, helst ska det vara 4 grader. Vanligtvis är våra kylskåp inställda på 8 grader. Det kan kanske vara bra för mejeri, men inte för kött.

Hur blir det om man har tillagat köttfärsen? Hur länge kan man spara en låda med köttfärssås?

– Jag själv skulle se till att lådan blir uppätet inom loppet av 3-4 dagar.

Av Bella Beiron, mabra.com

Läs också

Så fryser – och tinar – du köttfärs supersnabbt

hur tinar man köttfärs snabbt?

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...