Annons

Hur kunde jag vara så naiv?

Hela sommaren hade vi klarat oss utan. Och sommaren före det. Jag tyckte inte att det behövdes någon, då vi har närheten till stranden om man vill bada...

Mejla
Dela (12)
Pinna

Illustration: VICTORIA PLANTIN

Illustration: Victoria Plantin

Det känns som ett vågspel att ha en pool på vår uteplats: terrassen på tredje våningen med bara en smal stupränna för överblivet vatten att rinna ner i. Jag trodde att diskussionen var överspelad när sommaren, och därmed poolsäsongen, var över. Då kom plötsligt en värmebölja och med den en stor lust hos barnen att bada. Terminen hade bara mjukstartat och de hade fortfarande utrymme att göra roliga saker.

Annons

Själv befann jag mig på jobbet, men hörde inte av dem på telefonen lika ofta som jag brukade. I regel betyder det att de har satt igång med något av alla sina projekt. Då är de alltid väldigt sams och målmedvetna. Det är egenskaper som jag tror att många föräldrar letar efter hos sina barn. Jag försöker därför att inte vara surtanten som gnäller när jag kommer hem och huset inte ser ut som när jag lämnade det.

Ibland har de bakat eller gjort mängder av smöriga toast i ugnen. Som jag i och för sig gärna smakar när jag kommer hem… Andra gånger hittar de på annat. Fast sonen håller inte med: ”Vad är problemet, mamma? Vi gör ju aldrig någonting!”, säger han. Nej, right. Ni gör aaaldriiig någonting!

Just den här dagen gjorde de ingenting, förutom att de kände ett stort behov av att svalka sig. Men vi hade ingen pool. Då tar man vad man har. Man letar upp två gamla pulkor längst ner i förrådet och hivar ut dem på terrassen under brittsommaren. Sedan häller man på ett par hinkar vatten och vips så har man en minipool. Grannarnas små barn på de angränsande terrasserna tittade visst storögt på vad de stora barnen gjorde!

Vad de små barnen inte såg var den hemmagjorda plastslang av tejp och svarta plastsäckar som de stora barnen monterade på kranen inne på den trånga lilla toaletten, för att på så sätt enkelt kunna fylla vatten i hinkarna. Detta var vad som mötte mig när jag kom hem från jobbet. Men jag höll mig lugn.

Nästa dag var det lika tyst på jobbtelefonen som dagen före. Jag förstod att våra barn troligtvis var sysselsatta. Förmodligen med samma sak som dagen innan – jag hade inte orkat ställa tillbaka ner pulkorna i förrådet på kvällen.

Hur kunde jag vara så naiv? Klart att de inte gjorde samma sak som dagen före. Det hade varit alldeles för tråkigt. De hade vaknat lediga, hungriga och fortfarande badsugna. Och väldigt målmedvetna. Hungern stillade de med köttbullar på Ikea. När de sedan fått mat i magen och energi till knoppen kom de på det. Sonen var den drivande, men dottern hade pengar på kontot.

När jag sedan kom hem på kvällen, trött och varm efter arbetsdagen, rådde det full aktivitet i huset. Maken, som hunnit hem en stund före mig, sa: Det är bäst att vi går upp på terrassen tillsammans. Jag tyckte att det var konstigt sagt. Jag förstod inte att jag skulle få en ny chock. Men han hade rätt: synen som mötte mig när jag kom upp till barnen var obetalbar.

Dottern hade redan hoppat ur. Kvar i vattnet satt sonen och toklog i sina blommiga badbyxor. Intill sig hade han minibollen från Mallorca, en påminnelse om varmare breddgrader. Ungskrällena hade investerat i en uppblåsbar pool!

Jag är glad när de är glada, men jag visste faktiskt inte om jag skulle svimma, skratta eller gråta. Det blev lite både och. Däremot hade jag ingen lust med företaget att tömma och fylla på vatten varje dag. Vi måste skaffa en presenning nattetid för att undvika skräp i poolen. Maken och sonen åkte iväg för att handla det redan samma kväll och kom hem med både presenning och en riktig slang. Den högst simkunnige sonen gjorde ytterligare en investering: en stor badring!

Han fick användning för den redan nästa dag när han satt i poolen och solade. Jag tror att grannarnas småttingar kikade in till oss även nu, för att se vad för spännande de stora barnen gjorde nu då. Själv är jag alltid på helspänn!

Christel SkeppåsText: Christel Skeppås

Christel är Allers kåsör.

Läs alla hennes kåserier här!

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...