Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaHur klipper jag fruktträdets grenar?

Det finns vissa grundregler att tänka på när man klipper fruktträd. Här får du tipsen!

Mejla
Dela (0)
Pinna

Sågar av gren på äppelträd. närbild

En bra grensåg behövs för grövre grenar. Såga alltid utanför den så kallade grenkragen. Grenkragen ser ut som en ring, eller utbuktning, som sitter i skarven mellan gren och stam. Grenkragen är trädets viktigaste försvar mot kräfta och röta och måste vara kvar.

Du behöver både sekatör, grensax och en liten såg. Se till att de är rena – rengör med T-sprit – annars kan sjukdomar överföras mellan träden.

Korsade grenar

Två korsande långskott. Det vänstra är yngre och har ännu inte fått sidoskott. Ta bort det ena.

Fruktträd kan bilda både vattenskott och långskott.

Annons

Vattenskott är trädets försvarssystem för att kompensera för förlorad bladmassa, till exempel vid kraftig beskärning, stormskador eller sjukdom. Vattenskott bildas från en punkt strax under barken och har sämre infästning och hållbarhet än ”riktiga grenar”, så kallade långskott. Vattenskott växer ofta spikrakt upp och tar lång tid på sig att bilda sidoskott.

Gilla Allers på Facebook

Långskott bildas djupare in i stammen eller i en huvudgren och har mycket starkare infästning än vattenskott. Från långskott växer det ut sidoskott. Var rädd om välplacerade långskott, de ska bygga upp trädets krona.

Äppelträd

En lite grövre gren klipper man av över en utåtriktad sidogren. Under våren går saven ut i sidogrenen som kommer att växa.

Äppelträd

En något mindre grov gren klipper man precis över en utåtriktad

Problemlösning x 3

1. En väldigt lång gren. Risken är stor att den kommer att knäckas av snö eller av tyngden av mogen frukt. Korta in grenen i förebyggande syfte.
2. Tre grenar konkurrerar om att vara toppskott. Denna inbördes tävling tar mycket energi från trädet. Välj ut ett skott att vara topp och klipp tillbaka, eller avlägsna, de övriga.
3. En gren har brutits av. Såga bort den resterande stumpen, annars kan virus och svampar ta sig in. Såga precis utanför grenkragen.

Klippt fel? Äppelträd är förlåtande!

Äppelträd brukar snällt skicka ut nya skott. Skulle man göra några misstag vid beskärning brukar de gå att reparera.

Se även här: Dags att beskära äppleträden

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...