Annons

Världens starkaste 50-åring!

Att det är farmors dunderhonung som gör Bamse till världens starkaste björn känner de flesta till, men att det var brevskrivande barn som gjorde honom till världens snällaste är nog inte lika många som vet...

Mejla
Dela (0)
Pinna

hur gammal är bamse?

Bamse – världens starkaste björn – fyller 50 år!

I ett industriområde i västra Skåne ligger en lokal klädd i gul korrigerad plåt. Från utsidan syns inga spår av verksamhetens sysselsättning men efter att klivit in genom entrén blir det desto tydligare.

Annons

Väggar, hyllor och skåp är fyllda av böcker, pussel, mjukisdjur och andra produkter som alla bär varumärket Bamse.

Härinne arbetar bröderna Ola Andréasson, 54 år, och Dan Andréasson, 56 år, Bamseskaparen Rune Andréassons äldsta barn.

Föddes 1966

För tillfället har de lite extra att stå i eftersom Bamse i år firar 50-årsjubileum. Det var 1966 som den starka björnen introducerades för allmänheten, då som veckoserie i Allers och samma år även som svartvit film på svt.

Med dunderhonung i kroppen bar Bamse iväg på drakar, tampades med troll och stoppade kanonkulor i luften.

Läs också: Därför älskar vi hundar

– Till en början var Bamse faktiskt rätt grabbig och var mest ute på äventyr med sina vänner bland troll, drakar och pirater, säger Ola och får medhållande nickar av sin storebror Dan.

Det dröjde några år innan han blev den genomgoda och samhällsengagerade figuren han är i dag. Förändringen började märkas från 1973, då Bamse kom ut som egen serietidning.

– Då började pappa få kontakt med läsarna som skickade in brev till redaktionen. Där berättade barnen om sina liv och inte minst om sina vardagsproblem, som att vara den enda i klassen med glasögon eller att de blev retade, säger Ola.

Står på de svagas sida

Rune var lyhörd gentemot sina läsare och lät ofta barnens tankar och funderingar bli grunden till avsnitt i tidningen. Bamse blev snart figuren som alltid stod på de svagas sida och berättade att ”Många små svaga tillsammans kan besegra den starke.” eller att ”Det är modigt att våga säga att man är rädd.” De unga läsarna kände igen sig i de olika karaktärerna och berättelserna och det dröjde inte länge förrän Bamse blev en av vår tids mest uppskattade seriefigurer bland såväl barn som vuxna.

hur gammal är bamse?

Det var i sitt arbetsrum hemma i Viken som Rune Andreasson skapade de flesta illustrationer och filmer om Bamse.

Rune föddes 1925 i Göteborg och det var tydligt vad han skulle syssla med som vuxen. Redan när han var 12 år fick han sin första illustration publicerad i en tidning och som ung gymnasieelev började hans serie ”Brum – äventyr bland djur” att gå i Allers.

Blev folkkär med Bamse

I hela sitt vuxna liv arbetade Rune med att illustrera tidningar, filmer och böcker, skriva teatermanus och producera otroliga mängder av material fram till sin död 1999. Men det var med Bamse som han blev riktigt folkkär.

Läs också: 10 katter som får hjärtat att smälta

– Förlagan till Bamse var björnen Teddy som pappa tecknade under 1950-talet. Även han kallades världens starkaste björn men till skillnad från Bamse var han stark hela tiden så pappa fick låta honom tuppa av på ett eller annat vis för att göra honom sårbar vilket blev lite tröttsamt till slut, förklarar Ola.

Då började Rune skissa på en ny figur, även det en nallebjörn. Denna var mindre och normalstark, men när han åt sin farmors Dunderhonung blev han tillfälligt världens starkaste björn.

Hittade Bamses värld på Sicilien

Huvudkaraktärerna i den nya serien kom Rune på redan i början av 1960-talet, men det dröjde ytterligare några år innan han hittade platsen där de skulle hålla till.

Det var under en resa till Sicilien 1963 som Rune hittade Bamses värld. I staden Taormina är många av husen belägna uppe på höga kullar och när Rune fick se dessa kände han plötsligt var Bamse och hans vänner skulle hålla till. I ett tidigt Bamsemanus skrev Rune ner textraden, ”På små kullar i solen ligger några lustiga hus. Där bor Bamse och hans vänner”. Och resten är som det brukar heta – historia.

Resor gav uppslag till äventyren

Det var just under resor som Rune fick inspiration till Bamses äventyr. Varje år reste han utomlands tillsammans med sin fru Majvor och besökte kända och okända platser där han fick idéer och uppslag till nya äventyr.

– När han kom hem visste vi barn vad som gällde. Vi höll oss undan, berättar Dan och förklarar att deras pappa var en riktig arbetsnarkoman som inte fick störas.

Läs också: 8 sätt din hund säger ”jag älskar dig” på

Rune arbetade alla dagar i veckan hemma i villan i Viken. Tidigt på morgonen gick han in på sitt kontor och tecknade nya äventyr eller ner i källaren där han producerade filmer. I båda fallen arbetade han fram till halv åtta på kvällen. Då var arbetsdagen slut eftersom Rapport började då, minns Ola.

– Så där höll det på tills pappa fyllde 65 år. Då hade han nämligen lovat mamma att han skulle börja vara ledig på helgerna så att de kunde umgås mer med varandra. Men det höll bara några veckor, säger Ola och ler.

Rune blev rastlös

– Sedan fick mamma nog av att pappa rastlöst drev omkring utan att kunna sysselsätta sig, fyller Dan i.
Till sist föreslog Majvor för sin man att han kanske kunde jobba en liten stund, vilket han också gjorde. Det dröjde inte lång tid innan han var tillbaka i de gamla rutinerna vilka han höll fast vid fram tills 1990 då han pensionerade sig från tidnings- och filmproduktion. Men han slutade inte arbeta helt.

Läs också: 5 saker som gör dig glad på 30 sekunder

– Pappa fortsatte skriva på fler äventyr och när han gick bort 1999 lämnade han efter sig drygt 60 manus. Många har redan varit med i tidningen men några har ännu inte publicerats, säger Ola.

Bamse ett starkt varumärke

Trots att det var 17 år sedan Rune gick bort lever hans tankar och idéer vidare, något Ola och Dan ser som sina främsta arbetsuppgifter.

hur gammal är bamse?

Bröderna Dan och Ola Andréasson sköter Bamse förlaget AB i dag och ser till att pappa Runes tankar och idéer lever vidare.

– Så gott som varje dag får vi samtal eller brev från företag och privatpersoner som vill använda Bamses namn till någon produkt, men i de allra flesta fallen tackar vi nej, säger Dan.

– Det har tagit många decennier att bygga upp varumärket. Det gäller att vara försiktig eftersom det går betydligt snabbare att förstöra det.

Serietidning utan annonser

Barnen ska kunna lita på Bamse. Det är exempelvis därför det inte förekommer några annonser i serietidningen, där får barnen 100 procent Bamse.

Numera är det Egmont förlag som ger ut serietidningen men Bamse förlaget AB, där Dan och Ola arbetar, som äger rättigheterna och har sista ordet då det gäller tidningens innehåll.

Läs också: 80-talsfenomen som vi minns!

– Vi har återkommande möten med redaktionen och diskuterar manus och karaktärer. På redaktionen har de full koll på Bamse och hans vänner, men ibland dyker det upp ämnen som de vill diskutera med oss.

För ett tag sedan ville de att en av karaktärerna skulle dö eftersom de ville ta upp det ämnet med läsarna. Men vi sa faktiskt nej eftersom vi ville tänka igenom det ordentligt.

Vilka äventyr Bamse kommer företa sig i framtiden är det ingen som vet, men att han alltid kommer vara världens starkaste björn som står på de svagas sida är i alla fall säkert.

Text och bild: IBL, Peter Helperin
Illustration: Rune Andréasson

Testa dig själv

Vem är du i Bamse?

Bamse och hans vänner

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...