Annons

Annons

Fråga Allers doktor: Utvecklar jag demens?

Kanske håller jag på att utveckla demens? På senare tid har jag blivit så glömsk. Jag tappar namn på personer och minns inte var lagt mina nycklar. Borde jag oroa mig och söka vård?


hur-borjar-demens

Om du oroar dig för att utveckla demens bör du söka vård. Bild:IBL

Hur börjar demens?

Hej! Jag hoppas du kan hjälpa mig, jag är så orolig! Kanske håller jag på att utveckla demens? Jag är kvinna, 56 år gammal och arbetar heltid inom hemtjänsten. Mina tre barn är utflyttade, maken gick bort för tre år sedan. På senare tid har jag blivit så glömsk. Jag tappar namn på personer (som kändisar på tv), jag glömmer var lagt mina nycklar och ibland glömmer jag varför jag reste mig från tv-soffan för att gå ut i köket. Det värsta var härom dagen när jag skulle köra hem till min mamma (som jag och min bror skiftas om att hälsa på i veckorna). Då fick jag plötsligt en black-out och kom inte ihåg i vilken trappuppgång hon bor! Jag fattade mig ganska snabbt visserligen, men ändå – jag springer ju här ett par gånger i veckan! Borde jag oroa mig och söka vård?
/Eva i Falun

Annons

 

Allmänläkare Christina Ledin svarar:

När man oroar sig över något brukar det vara bättre att försöka få klarhet än att fortsätta att inte veta! Därför tycker jag att du ska söka läkare och be att få göra en undersökning av minnet.
Det finns tre bra skäl till att det alltid är bättre att söka hjälp än att gå och oroa sig:
• Kanske oroar man sig helt i onödan. Det skäl glädje och energi. Oro kan göra att det oroande symtomet känns värre.
• Kanske är det man lagt märke till tecken på en annan sjukdom än den man själv misstänkt och kanske finns det något ganska enkelt som kan göra att man mår bättre.
• Om man oroar sig för något allvarligt finns det ofta mer som sjukvården kan göra än de flesta tror eftersom utvecklingen av olika behandlingsformer går snabbt.

Olika minnestest

Det finns flera olika minnestest och andra test på tankeförmåga som läkare, sjuksköterska, arbetsterapeut eller psykolog kan göra. Några exempel på sådana enkla test är Mini Mental State Examination, klocktest och minnestestet 5×3. En kroppsundersökning med speciellt fokus på nervsystemet bör göras och en del prover bör tas.
Ofta är det som verkar vara ”dåligt minne” mer en fråga om att man har svårt att koncentrera sig. Det kan i sin tur bero på att det finns mycket annat som pockar på uppmärksamheten. Stress är en vanlig orsak till att man inte kommer ihåg vad det var man skulle hämta när man rest sig ur soffan – så som du beskriver. Tankarna har helt enkelt vandrat iväg till annat.

Demensliknande symtom

Ibland kan dåligt minne och sviktande tankeförmåga vara tecken på kroppslig sjukdom eller störning. Brist på vitamin B12, höga kalkvärden och låg ämnesomsättning är några exempel på tillstånd som kan ge störd tankeförmåga. Eftersom de här störningarna oftast är tecken på botbara tillstånd är det särskilt viktigt att söka hjälp så att man blir utredd.
En godartad hjärnhinnetumör kan trycka på hjärnan och ge demensliknande symtom. Operation kan göra att man blir helt återställd. Depression är ett annat exempel på sjukdom som ibland kan ha symtom som påminner om demens. Eftersom depression är en botbar sjukdom är det viktigt att söka hjälp och bli utredd.

Kan bromsa demens

I dag finns en hel del mediciner som kan bromsa utvecklingen vid demens. Det finns dessutom hjälpmedel och möjlighet till stöd. Så därför är det viktigt att söka tidigt om det skulle vara så illa att det du lagt märke till skulle vara tecken på en demenssjukdom.
Du har allt att vinna och inget att förlora på att diskutera din situation med läkare på din vårdcentral!

Har du en fråga till doktorn? Ställ den här under!

Du kan vara helt anonym!

Fråga doktorn

  • Accepterade filtyper: jpg, gif, png, pdf, doc, docx.
    Döp inte din fil med å, ä eller ö.
  • Om du vill vara anonym kan du ange en valfri signatur



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...