Annons

Annons

Hummersoppa med skaldjursbruschetta


Hummersoppa

Det tar tid att koka soppa på egen fond, men det är definitivt värt det. Naturligt mustig smak utan för mycket tillsatt salt och konserveringsmedel.

Mustig hummersoppa med frasig skaldjursbruschetta

● 4 pers ● 45 min + 2 tim koktid

Annons

2 humrar
ev räkskalen från bruschettan
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
1 palsternacka
1/4 liten rotselleri
smör till stekning
1–2 tsk dillfrön
1/2 dl tomatpuré
salt och peppar
1 dl konjak, kan uteslutas
3 dl vitt vin,
ev alkoholfritt
ca 2 liter vatten
8 dl vispgrädde
ev citronsaft

Skaldjursbruschetta

4 snedskurna brödskivor, t ex baguette
olja till rostning
ca 120 g räkor (2 dl skalade)
1 hummerstjärt
1 avokado
saft och skal av 1 citron 1–2 stjälkar dill

1. Dela humrarna och ta ur köttet. Spara 1 stjärt och ledköttet till skaldjursbruschettan, spara klorna och 1 stjärt till varmrätten. Skala även räkorna till bruschettan om du vill ha med dessa skal i fonden. Krossa hummerskalen genom att lägga dem i en plastpåse, vira en handduk runt och slå med en gryta eller ett brynstål.
2. Skala lök och rotfrukter och hacka halvgrovt. Bryn mjuka i smör tillsammans med hummerskal, dillfrön, tomatpuré och eventuellt räkskal. Salta och peppra. Tillsätt konjaken och låt koka in. Tillsätt vinet och låt det nästan koka in helt. Rör gärna då och då. Tillsätt vattnet och låt koka ner utan lock tills ca 5 dl vätska återstår. Rör gärna lite extra på slutet så att inte skal och grönsaker sätter sig i bottnen när vätskan börjar försvinna. Detta tar ungefär 1 timme.
3. Sila fonden. Tryck med hjälp av baksidan på en stor sked mot skal och grönt så all god vätska kommer ut och silas ner i kastrullen. Tillsätt grädden. Låt småkoka utan lock tills knappt 1 liter återstår, det tar en stund! Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite citron.
4. Bruschetta: Ringla lite olja på brödskivorna, salta och peppra. Rosta gyllenbruna i 200° varm ugn i ca 4–5 minuter. Skala räkorna om inte det är gjort. Dela hummerstjärten i mindre bitar. Dela, kärna ur och tärna avokadon. Blanda räkor, hummerstjärt och avokado med citronskal och -saft. Smaka av med salt, peppar och grovhackad dill. Lägg fyllningen på brödskivorna och servera till soppan.

Fler recept

Spröd getost med ostronskivling, rostade hasselnötter och senapsvinägrett

Karljohansstekt oxfilé i lyxigt sällskap
Päron med nutellakräm och havtornskompott
Parfait med blåbär och jordnötscrunch
Recept: Sandra Palmqvist Bild: Christina Uhlin



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...