Annons

Annons

Hudexperten: Så solar du säkert

Vi svenskar älskar solen och tycks inte kunna få nog av den. Men det är en kärlek med komplikationer. Den allvarligaste är att allt fler drabbas av malignt melanom. Samtidigt är solen en källa till mycket gott. Här får du expertens bästa råd! 


solar

Självklart ska vi vara ute och njuta av solen! Det tycker Christian Ingvar, professor och överläkare på Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Det finns mycket positivt med solen. Det är skönt, vi blir glada och får uppskattning för att vi är bruna och ser friska ut. Men vi ska inte bränna oss, det är det viktiga.

Annons

Vi måste helt enkelt lära oss att sola klokt – och lagom mycket!

Solen hjälper oss också att bilda D-vitamin. Men det räcker att vara ute en kort stund även en molnig dag för att få den dos som behövs. Och det räcker att du får sol på händer och ansikte.

Dåligt skydd

Christian Ingvar konstaterar att vi de senaste åren inte har blivit mycket klokare, trots att riskerna med solande uppmärksammats.

– Det är möjligt att vi skyddar våra barn bättre nu. Men i övrigt verkar budskapet inte ha nått fram. Många utsätter sig mer än någonsin för solstrålning eftersom vi reser alltmer till platser där solen är mycket stark, exempelvis Thailand.

Och vi som är födda i Norden har väldigt dåligt grundläggande skydd mot solens ultravioletta ljus. Det är just UV-strålningen som orsakar utvecklingen av hudcancer. Strålningen är starkast mitt på dagen. Då kan så lite som 15-20 minuter på stranden vara mer än vad många av oss tål.

– Har du blivit röd är skadan redan skedd. När huden rodnar, svullnar och svider har du fått en brännskada, vilket ökar risken att få malignt melanom.

Ökar dramatiskt

Varje år upptäcks cirka 3 500 nya fall av hudcancern malignt melanom i Sverige. Det är den cancerform som ökar snabbast, 5 procent per år.

Cirka 500 personer om året dör av malignt melanom. Majoriteten som insjuknar är över 60 år, drygt 20 procent är under 50. Upptäcks sjukdomen i tid är prognosen mycket god.

– Ju tunnare melanom desto bättre prognos.  Så sök vård i tid, vänta inte så länge, säger Christian Ingvar.

Var uppmärksam på förändringar i huden. Det kan vara en ny liten eller avvikande fläck, ofta brun, svart eller mångfärgad. Eller ett gammalt födelsemärke som växer, ändrar färg, får oregelbunden form eller blir sårigt.

Kan behöva opereras

Vänd dig till en hudläkare eller din vanliga vårdcentral om du hittar en misstänkt förändring.

– De flesta prickar är inte melanom, men är det ett malignt melanom finns risk att du inte får nödvändig behandling. Vissa ska opereras bort med större marginal, de kan ha tentakler ut. Om en bit blir kvar kommer melanomet tillbaka.

– Vi träffar patienter som har varit på laserklinik och nu fått en ny förändring vid ärret, som visar sig vara ett melanom. Då var det nog det redan från början, och så har patienten kanske gått flera år utan behandling, och i värsta fall fått metastaser.

Inte ens erfarna hudläkare kan med blotta ögat avgöra säkert om en hudförändring är ett malignt melanom. Men med dermatoskop, ett speciellt förstoringsglas med stark lampa, kan specialister med 80-85 procents säkerhet ställa rätt diagnos.

Text: Lilian Ottosson
Bild: Shutterstock, Kennet Ruona

Läs mer: 7 solsäkra tips! 

Läs mer: Lilla smörjskolan

Läs mer: Få koll på solen! 

 

 

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...