Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga3 höstkrukor som tål en köldknäpp

I höstkrukan kan du plantera både perenner och ettåringar. Här är tre vackra krukor med växter som håller om temperaturen går mot nollan.


silvervitt

Silverfint! Murgröna ligger som en bädd till från vänster silverek, silvergirland, prydnadskål, vit cyklamen och grå helgonört.

Höstkrukor som klarar lite kyla är det man vill ha. Flera perenner med dekorativa blad blir till favoriter i höstkrukan och tål vanligen låga temperaturer och är ändå fina ett tag innan de vissnar för vintern. Bara att botanisera bland alla alunrot, Heuchera, är en fröjd. Deras bladfärger täcker färgspektrum från mörkt purpur till krispigt lime.

Annons

Andra perenner som är bra i höstkrukan är till exempel kärleksört och murgröna. Dem kan du sätta ut i rabatten när de blir för stora för krukan, eller dela.

Gilla Allers på Facebook

Men titta också i trädgårdsbutikernas utbud över ettåriga växter. Den vackra prydnadskålen kan du hitta i spektakulära färger, grå helgonört, silvergirland och den sammetslena silvereken är fina att sätta till för att få en kruka i vitt och silver. Och blomning ger krysantemum eller cyklamen. Cyklamen klarar dessutom några minusgrader.

3 tips för höstkrukan

  • Ställer du dina höstkrukor under tak eller nära husväggen klarar de sig längre undan frosten.
  • Håll igen på vattnet. Växterna kräver inte så mycket i svala temperaturer när de är på väg att invintra. Risken är att rötterna ruttnar.
  • Har du perenner i krukan? Ställ den skyddat under vintern så krukan inte spricker och/eller växterna fryser ihjäl. Ta fram den nästa år igen.
Hostkruka

Röda toner! Här en kruka med perenner, bland annat rödbladig alunrot, kärleksört och salvia.

cyklamen_hebe

Sött i höst! Den gröna heben har planterats med en rosa cyklamen. Tåliga bra växter båda två. Dekorera med äpplen från trädgården.

Text: Anni Andreasson
Foto: BlomsterfrämjandetLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...