Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga10 saker du vill veta om hortensia

Stora, bulliga blommor i rosa, blått, violett eller vitt. Hortensia är en riktig favorit från vår till höst!


Alltid en välkommen morsdags-present.

Hortensia är en favorit i trädgården från vår till höst.

1. Hortensia, Hydrangea macrophylla, är en tacksam och lättodlad buske med stora praktfulla blommor i överdådig stil.

2. Blomman kan odlas i rabatt eller kruka.

3. I trädgården blommar den vanligtvis juli till september, men hortensian finns även som krukväxt att ha inomhus och går numera nästan att få tag på året om.

Annons

4. Hortensian trivs bäst i halvskuggigt läge planterad i mullrik och väldränerad jord. Gödsla plantan på våren för att gynna blomningen.

5. Sköt vattningen så att blommorna inte hänger. Hortensia tycker inte om att att torka ut. Blir plantan blir för torr kan den ha svårt att hämta sig.

6. Odlar du hortensia i kruka på uteplatsen bör du plantera den i en stor kruka som rymmer mycket jord för att slippa vattna så ofta. Krukan ska ha dräneringshål i botten. Vinterförvara krukan svalt men frostfritt.

7. Jordens kemiska surhetsgrad avgör blommornas färg. Vill du behålla hortensians blommor blå eller lila ska jordens pH-värdet ligga under 5 (surjord). Se till att använda rätt sorts näring.

8. Härdigheten varierar mellan olika sorter. Numera finns det sorter som uppges  klara tuffare klimat och ner mot -25 grader, fråga i din plantskola. Saknas uppgift om härdighet får du räkna med att hortensian behöver vinterförvaras frostfritt, men kan övervintra i rabatten i landets mildaste delar, zon 1–2.

9. Beskär inte hortensian före midsommar, då minskar risken för att du klipper bort kvistar som bär blommande skott. Äldre sorter blommar i regel på fjolårsskotten, moderna ofta även på årsskotten.

10. Hortensia i kruka är en klassisk Mors dags-gåva.

Text: Marie Kasimir
Bild: Shutterstock

Läs mer

Så beskär du din kaprifol

Så beskär du rosenbusken

Frossa i penséerLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...