Annons

Annons

Hon vann pastorns gunst – mördades av rivalen

Den charmige pastorn är omåttligt 
populär bland församlingens kvinnor. Kören blir snabbt fulltecknad och 
det är aldrig några problem att få 
volontärer till kyrkan. Men en dag dyker det upp en ny kvinna, som får lite väl mycket uppmärksamhet av pastorn ...


Kvinnorna tävlade om prästens gunst

Rhonda Smith mördades inne på pastorns kontor.

Judy Zellner stirrade chockad på golvet. Från dörröppningen till pastorns kontor kunde hon se den stora blodpölen och håret som stack fram bakom skrivbordet.

Först trodde hon att något hänt församlingens pastor men det var värre än så. När hon kom närmare såg hon att det var hennes bästa väninna Rhonda Smith som låg där. Det rådde inget tvivel om att hon var död, skjuten i huvudet.

Annons

Poliserna som var först på plats kunde inte avgöra om det rörde sig om ett självmord eller om ett brott. De hittade inget vapen i rummet, vilket tydde på det senare. Obduktionen gav svaret. Rhonda Smith hade mördats, hon var skjuten två gånger i huvudet.

Läs också: Playboyen, hustrun – och nakenmodellen

Mordet skakade om det vanligtvis så fridfulla Bucks County i Pennsylvania, där livet mest kretsade kring kyrkan och andra lugna aktiviteter. Brottsligheten var låg, hände det något så var det oftast inte så allvarligt.

Rhonda Smith ville flytta hem

Rhonda Smith, 42 år, hade vuxit upp i Bucks County. Hon flyttade därifrån när hon var 19, men 23 år senare kom hon tillbaka.

Hon var begåvad och social men hade tuffa år bakom sig. Rhonda led av psykisk ohälsa och flyttade tillbaka för att få ro i själen.

Flera av invånarna slöt upp för att stötta henne.

En av dem var Trinitykyrkans pastor, Greg Shreaves. Han var ett före detta golfproffs och mycket populär i församlingen. Alltid vänlig, glad och
företagsam, och hade ett starkt rättspatos. Kvinnorna tävlade om hans gunst. De strömmade till kyrkokören, erbjöd sig som volontärer och deltog engagerat i diskussionsgrupperna som han ordnade. Männen kunde känna sig lugna, pastorn var en man som höll hårt på de kristna värderingarna.

Pastorn förstod att Rhonda Smith hade det svårt ekonomiskt och gav henne lite uppdrag för kyrkan. Hon trivdes och fick mer och mer att göra, och blev så småningom anställd på pastorsexpeditionen.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Rhonda blommade upp, snart var hon med i kyrkokören och fick snabbt nya vänner. Men något tydde på att hon även fått en fiende.

Mördaren – en mystisk man

Mördaren hade inte lämnat några spår och polisen hade ett digert arbete framför dig. Pastor Greg Shreaves kunde räknas bort från de misstänkta eftersom han var bortrest när mordet inträffade. Under tiden hade Rhonda fått i uppdrag att sköta kontoret. Polisen misstänkte att mördaren känt till att hon skulle jobba ensam och att det därför kunde vara någon med koppling till kyrkan.

Pastorn själv tipsade om en mystisk man som veckan innan mordet plötsligt hade dykt upp i kyrkan. Han hade gått runt och pratat om hur lätt det skulle vara att göra inbrott där, och många i kören tyckte att han var obehaglig.

Polisen efterlyste mannen, men utan framgång. Han var försvunnen, lika mystiskt som han dykt upp.

Läs också: Otrogen prästson mördade familjen

Polisen arbetade i stället vidare på sin teori om att det var någon i församlingen som utfört dådet. Hade Rhonda Smith några fiender? Var det någon i församlingen som inte gillade henne?

– Kanske Mary Jo Fonder, svarade Rhondas väninna Judy Zellner när hon förhördes av polisen.

– Hon är väldigt flitig i församlingen och har ett gott öga till pastorn.
Enligt Judy Zellner var Mary Jo avundsjuk på all uppmärksamhet som Rhonda fick från pastorn och de andra i församlingen.

Körens ”stjärna”

Den 64-åriga Mary Jo var ogift och hade inga barn. Hon bodde tillsammans med sin pensionerade bror och ägnade all ledig tid åt kyrkan. Det var hon som höll i de flesta av kyrkans arrangemang och hon var körens stora ”stjärna”.
Pastor Greg Shreaves hade aldrig förstått att Mary Jos stora engagemang för kyrkan egentligen handlade om honom. Han var 16 år yngre och tanken på att hon skulle vara intresserad hade aldrig ens slagit honom.

Mary Jo Fonder var förälskad i pastorn.

Men dagen innan han gav sig av på sin semester hände något som chockade och störde honom.

De hade varit ensamma i kyrkan och delat ut psalmböcker när 
Mary Jo plötsligt stegade fram till honom och utbrast:

–  Du kan inte förneka att något håller på att hända mellan oss!
Pastorn gav upp ett skratt och avvisade henne bestämt.
Då rusade hon ut från kyrkan.

Ringde hela tiden

Under tiden som han var bortrest ringde hon honom gång på gång. Han bad henne att sluta men hon bara fortsatte.

Mary Jo Fonder togs in på förhör och poliserna slogs av hur öppet hon berättade om sin kärlek till pastorn – och om sin rädsla för att han skulle vara intresserad av Rhonda Smith. Men hon nekade till att ha mördat sin rival.

Kastade revolvern

Rhonda hade blivit skjuten med en revolver med kaliber .38. 
Mary Jo berättade att hon haft en Rossi .38 men slängt den i en sjö för många år sedan. Dykare ägnade en hel vecka åt att finkamma Lake Nackomixon, den enda sjön i närheten, utan resultat.

Polisen var övertygad om att Mary Jo fortfarande hade kvar revolvern, och när man undersökte hennes bil fanns där krutspår på tre ställen, men inget vapen.
Ett par dagar senare var en pojke nere vid sjön för att titta på fåglar. Plötsligt fick han syn på något som blänkte i vattnet, en revolver. Han tog med den hem till sin pappa som i sin tur kontaktade polisen.

Enligt teknikerna hade revolvern, en Rossi .38, legat i vattnet högst ett dygn. I vassen, en bit från fyndplatsen, låg en påse med ammunition och tomhylsor. Patronerna matchade dem som Rhonda sköts med.

Nu berättade Mary Jo Fonders bror för polisen att han lånat ut sin bil till sin syster dagen före. Jordprov från däcken visade att den hade varit nere vid sjön. Inne i bilen hittades även en tomhylsa. Nu har polisen säkra bevis på att Mary Jo försökt göra sig av med mordvapnet.

Mary Jo greps och åtalades för överlagt mord. Rättegången började den 28 november 2008. Åklagaren hävdade att Mary Jo känt sig bestulen både på pastor Shrea
ves och på sin position i församlingen. Därför skulle Rhonda Smith dödas.

Mary Jo Fonder förklarades skyldig till överlagt mord och dömdes till livstids fängelse.■

 

Text: Henrik Krüger
Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: Focus News Agency, All Over Press

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...