Annons

Högt kolesterolvärde går i arv i Britt-Maries familj

Farfar, far, dotter, barnbarn och Britt-Marie själv, alla har de drabbats av högt kolesterol. Två hann dö i förtid men när Britt-Marie drabbades av hjärtinfarkt upptäcktes en ärftlig sjukdom som går att medicinera.

Mejla
Dela (6)
Pinna

högt kolesterolvärde ärftligt

Britt-Marie och dottern Charlotta medicinerar mot höga kolesterolvärden.

Nog för att hennes pappa drabbades av hjärtinfarkt redan som 35-åring och för att hennes farfar dog av samma sjukdom. Ändå förstod inte Britt-Marie Rosell vad det var som hände den där gången när hon som 45-åring var på jobbresa i London.
– När vi skulle gå till hotellet efter dagens slut blev jag plötsligt fullständigt kraftlös. Jag fick ingen luft och saktade in, säger Britt-Marie, 68, och skakar på huvudet åt minnet.

Värk i armarna

Hon hade jobbat som kurator inom sjukvården hela livet, men ändå insåg hon inte vad som hände med henne. När hon kom upp på rummet övermannades hon av en fruktansvärd värk i båda armarna.
– Jag tänkte för mig själv att det kan i alla fall inte vara hjärtat, för det gör ju bara ont i armarna.
Efter någon timme släppte värken och sedan var det inget mer med det förrän hon åkt hem och några dagar senare drabbades av ett tryck över bröstet.

Annons

Läs också: 5 skäl att promenera mera

– Då åkte jag in till sjukhuset på en gång eftersom jag förstod att det kunde vara hjärtat.
En kranskärlsröntgen ett par månader senare visade att hon haft en hjärtinfarkt.
– Jag förstod att det var det som hände när jag var i London. Jag lärde mig också att man vid liknande symtom aldrig ska vänta mer än en kvart innan man söker hjälp. Nu hann jag få bestående men. Jag har fortfarande kärlkramp, trots att jag genomgått fyra ballongvidgningar.

Livsviktigt besked

Av en ren slump fick hon upp ögonen för att även dottern Charlotta, då 20 år, led en kraftigt förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom.
– Strax efter att jag fått min diagnos träffade vi min döde pappas kardiolog på en konsert och när jag berättade att jag också nu led av kärlkramp uppmanade han mig att se till så att Charlotta undersöktes. Han påpekade att det verkade finnas en stark ärftlighet i vår familj, och så var det ju. Charlotta hade redan för höga kolesterolvärden och fick medicin.

Läs också: 5 livsmedel som boostar hälsan

Britt-Marie säger att hon själv är ett bra exempel på en som fått behandling mot problemet alltför sent. Det visade sig nämligen att hon lider av FH, familjär hyperkolesterolemi, det vill säga av sjukligt förhöjda kolesterolvärden som måste medicineras. Ett tillstånd som Britt-Marie aldrig hade hört talas om förrän hon kom i kontakt med en specialistläkare i Umeå.

Medicin i unga år

När den ärftliga sjukdomen blev känd testades även Charlottas två söner och det visade sig att den ene hade ärvt problemet. Han fick kolesterolsänkande medicin redan vid 11 års ålder.

– Det finns folk som säger att det är hemskt att så unga människor ska ta mediciner som kan ge biverkningar av olika slag. Själv är jag tacksam för att både mitt enda barn och mitt barnbarn får medicin i förebyggande syfte. Får man medicin innan symtomen kommer har man god chans att slippa insjukna i hjärt-kärlsjukdom. Det räddar liv, säger Britt-Marie, som trots allt är tacksam för att hon till slut fick diagnos och fler blodfettssänkande mediciner även om det hann gå så långt som till hjärtinfarkt och en försämring av livskvaliteten.

Ett rikt liv

Hon säger att det var en stor sorg att hennes arbetsliv tog slut ganska snart efter att hjärtproblemen började.
– Det var doktorns beslut, han såg ju hur trött och orkeslös jag var. Men jag är glad för att jag är 68 år och fortfarande lever! Jag har ändå haft ett rikt liv med bokcirklar, långsamma promenader med min man och föreningsarbete.

Britt-Marie var med och startade Patientföreningen FH-Sverige och brinner för att sprida kunskap om sjukdomen.
– Fortfarande är det många som inte känner till den och vi föreläser för såväl vårdpersonal som allmänheten, säger Britt-Marie och tipsar om ett självtest man kan göra på föreningens hemsida, där det också finns mycket annat att läsa om sjukdomen.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Stefan Nilsson

Läs också
Jag var död i 13 minuter

christer-puff

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...