Annons

Annons

Hjärtevärmare

Mejla
Dela (0)
Pinna

Hjärtevärmare kallades ibland den långa sjal som i våra korsord alltsomoftast förekommer som ami, senast i Rebuskrysset 39. Amin var särskilt populär under 1800-talet och las runt kroppen för att värma framför allt axlar och bål. Ofta användes den av kvinnor som arbetade utomhus. Ordet kommer från franskans amict vilket är namnet på det vita halslin eller axelkläde som prästen bär över mässkjortan. Sjalen associeras också med ami, det franska ordet för ”vän”. Visst känns kryssfrågan ”en vän om halsen” igen?

Annons

En riktig lockvara får man väl kalla vetten, den konstgjorda fågel som används vid jakt på sjöfågel (Kronblomkrysset 39). Den läggs ut på vattnet för att locka simfåglar att ”slå ner”, ”fälla”, inom skotthåll för jägaren. En vette kan bestå av en uppstoppad fågel monterad på träplatta eller vara en i trä skuren och målad fågel. Vetten kan också kallas bulvan.

Även sjömärken som vårdkas, flöte på nät eller kummel benämns ibland för vette. Ordet kan härledas till fornsvenskans witan, med betydelsen ”visa” och ”ange”. Härifrån kan också veta och vittne härledas.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...