Annons

Annons

Hillary Clinton är redo att bli världens mäktigaste kvinna

Hillary Clinton har varit First Lady, senator och utrikesminister. Hon är också en cool mormor som mottas som en rockstjärna bland sina anhängare – och hatas av sina motståndare.


hillary clinton

Hon skrev sin första självbiografi som tolvåring. 29 sidor med nitiska kråkfötter. Då ville hon bli lärare eller kärnfysiker.

I samma veva skrev hon till Nasa och anmälde sig till astronaututbildningen. Svaret hon fick var att flickor inte togs emot på programmet.

Annons

Hillary Rodham blev djupt upprörd. Det var inte hennes usla syn eller medelmåttliga fysik som var det främsta hindret. Det var hennes kön!

Erfaren politiker

Mamma Dorothy uppmuntrade sin dotter. ”Du är unik. Strunta i vad alla andra tänker. Du är inte alla andra”, brukade hon säga.

Kanske la de orden grunden till att Hillary i dag är en av USA:s mest erfarna politiker, med en unik meritlista. Hon har varit First Lady, senator och utrikesminister.

Hon är en av de absolut tuffaste, som outtröttligt klarat otaliga attacker från politiska motståndare och ofta kommit igen efter motgångar genom att ta ännu ett steg i karriären.

Läs också: Jag lämnade min svåra uppväxt bakom mig

Som när hon i slutet av 1990-talet var uträknad efter maken Bills erotiska snedsteg. När Hillary tagit sig igenom en av sitt livs svåraste perioder kom hon tillbaka som kandidat till att bli senator för delstaten New York. En post som aldrig hade innehafts av en kvinna.

Hillary Clinton, som aldrig tidigare hade ställt upp i något val och inte är född i New York, vann senatorsvalet den 7 november 2000.

Historisk post

Nu siktar hon mot presidentposten. Sedan 1789 har världens mäktigaste ämbete innehafts av en man. Ja, inte samme gubbe hela tiden, utan 44 stycken. De 43 första var vita.

I november 2008 skrevs ett nytt kapitel i världshistorien då Barack Obama valdes till USA:s president.

Efter åtta år med den första svarta presidenten håller nu USA och världen andan – ska Hillary Clinton bli den första kvinnliga presidenten?

Tuff uppfostran

Hillary Rodham föddes 26 oktober 1947 i Chicago och växte upp i medelklassförorten Park Ridge. Pappa Hugh E Rodham drev ett företag som tillverkade gardintyger, efter att han under andra världskriget tjänstgjort i marinkåren. Mamma Dorothy var hemmafru och tog hand om Hillary och hennes två yngre bröder.

Läs också: Lasermannen satte skräck i hela Sverige

Hugh var en principfast man, övertygad republikan. Han höll hårt i pengarna, trodde inte på krediter och tålde inget slöseri.

Det sitter så djupt i Hillary, skriver hon i sin bok Levande historia, att hon än i dag får dåligt samvete om hon slänger en överbliven ostbit. Barnen fostrades till att bli starka och hårdhudade.

hillary clinton

Hillary som liten flicka, 1949.

När Hillary, fem eller sex år gammal, gråtfärdig sprang in till mamma och berättade att grannflickan bråkade med henne fick hon befallningen att gå ut och ge igen. ”Vi har inget till övers för ynkryggar i det här huset.”

Utbildning på Wellesley College

Som 18-åring började Hillary på Wellesley College utanför Boston, en skola enbart för kvinnor. Vid den här tiden, i mitten av 1960-talet, var det fortfarande ovanligt och kontroversiellt i USA att en ung kvinna ville göra karriär i yrkeslivet. Det betraktades som en sorts plan B för dem som inte var tillräckligt attraktiva på äktenskapsmarknaden.

Pojkbesök i studentrummen vara bara tillåtna mellan 14 och 17.30 på söndagar. Rumsdörren måste stå på glänt och ”tvåfotsregeln” gällde. Det vill säga, minst två av fyra fötter måste hela tiden vidröra golvet.

Läs också: Stjärnan Selena mördades av sin assistent

Men fredags- och lördagskvällar pågick det en hel del dejtande utanför skolans område. Hillary hade ett par lite mer långvariga pojkvänner under collegeåren, men ingen av dem föll hennes pappa i smaken.

Blev demokrat

Slutet av 1960-talet var en omvälvande tid. Det påverkade även Hillary Rodham och Wellesley College. När hon började sina studier var hon republikan och valdes till ordförande för ungrepublikanerna på skolan.

Fyra år senare hade hon ändrat åsikt, blivit mer radikal, en försiktigt progressiv demokrat.

Hillary Clinton

Hillary Rodham, runt 1966.

På skolan fick hon sin första svarta vän, Karen Williamson, och började förstå de problem svarta kvinnor kämpar med i USA. Hon påverkades starkt av Vietnamkriget och morden på Martin Luther King och Robert Kennedy.

På examensdagen den 31 maj 1969 höll Hillary tal som representant för avgångseleverna. Det var första gången något sådant tilläts på Wellesley och det uppmärksammades långt utanför skolan.

Hon blev intervjuad i lokal-tv och tidningen Life hade en artikel om henne. Hillary hyllades: ”Hon talade för en hel generation” och kritiserades: ”Vem tror hon att hon är?” En försmak av det hon skulle möta senare i livet.

Läs också: Åsa blev misshandlad – nu hjälper hon andra våldsutsatta kvinnor

Hillary bestämde sig för att studera juridik och kom in på två prestigeuniversitet, Harvard och Yale.

Den som fick henne att välja Yale var en berömd juridikprofessor som sa: ”Vi behöver inga kvinnor vid Harvard.” På Yale var hon en av 27 kvinnor, bland 235 juridikstudenter.

Prio: Kvinnofrågor

Redan andra läsåret började hon inrikta sig på kvinnors och barns rättigheter. Och ända sedan dess har Hillary konsekvent engagerat sig i dessa frågor.

Som presidentkandidat 2016 är hennes hjärtefrågor jämställdhet, ett starkare socialt skyddsnät, bättre välfärd och sjukvård och etniska minoriteters rättigheter.

Hillary och Bill möttes våren 1971 och blev snabbt oskiljaktiga. – Ingen kan få mig att skratta som Bill, har hon sagt.

Hillary och Bill möttes våren 1971 och blev snabbt oskiljaktiga. – Ingen kan få mig att skratta som Bill, har hon sagt.

Bill Clinton ”En spännande man”

Hösten 1970 fick hon på campusområdet syn på en lång, stilig kille, med rödbrunt skägg och lockigt hårsvall. Hon frågade en kamrat vem han var och fick svaret: ”Det är Bill Clinton. Han har just kommit tillbaka efter två år som stipendiat på Oxford.”

De möttes ibland och Hillary märkte att Bill sneglade på henne, men det dröjde till våren efter innan de pratade första gången. Då råkade de få sällskap från en föreläsning och slog följe. Han gav henne en komplimang för hennes långa blommiga klänning.

Läs också: Estrid sökte kärleken i Allers – och fann den i Anna

Hillary har långt senare sagt, när hon fått frågan varför de har fortsatt att hålla ihop: ”Bill Clinton och jag inledde ett samtal våren 1971 och vi pratar fortfarande. Ingen förstår mig bättre än han, ingen kan få mig att skratta som han. Efter alla dessa år är Bill fortfarande den mest spännande, stimulerande och levande människa jag någonsin har träffat.”

Friade direkt

De blev snabbt oskiljaktiga, men Bill fick ändå nobben när han friade. Han friade gång på gång, men fick alltid nej.

Hillary har förklarat sin tvekan med att hon var rädd för att binda sig och att Bills oerhörda intensitet gjorde henne osäker på om hon var redo att hänga med i hans liv.

Men Bill gav inte upp! Hillary fick syn på ett charmigt rött tegelhus från 1930-talet i Fayetteville i hans hemstat Arkansas och förälskade sig i det.

Läs också: Modekungen föll offer för en galning

Några veckor senare kom Bill och sa: ”Nu har jag köpt huset som du gillar, så nu måste du gifta dig med mig för jag kan ju inte bo där ensam.”

Den 11 oktober 1975 vigdes de hemma i vardagsrummet. Makarnas första gemensamma hem är i dag ett museum, Clinton House.

hillary clinton

Ärevördig advokatbyrå

Hillary fick arbete på en ärevördig advokatbyrå, Rose Law Firm, där inte alla var entusiastiska över att få en kvinnlig kollega.

Hon mindes vad en äldre manlig advokat sagt några år tidigare, då hon luftat sina funderingar på att bli brottmålsadvokat. ”Det är omöjligt.” Varför? undrade Hillary. ”För att du inte kommer att ha någon hustru.”

Hon blev inte klok på om han skämtade, men fick en vink om hur tufft det kunde vara för en kvinna inom juridiken.

Läs också: Mordet på skådespelaren Phil Hartman chockade Hollywood

Hillary blev inte brottmålsadvokat. Hon sysslade mest med familjerätt, var med och grundade en organisation för att tillvarata barns rättigheter och gjorde sig känd för sitt heta engagemang.

Egna barn

På hemmaplan gjorde hon och Bill sitt bästa för att få egna barn. Den 27 februari 1980 föddes deras efterlängtade dotter Chelsea Victoria.

Hon fick sitt namn efter låten Chelsea Morning som hennes föräldrar lyssnade på under en romantisk semester i London, men dottern kom till under en semester på Bermuda, hävdar Hillary.

Inför förlossningen väckte det stor uppmärksamhet att Bill, som vid det laget valts till guvernör i Arkansas, gick med sin hustru på psykoprofylaxkurs.

När det var dags greps den blivande fadern av panik. Han hade hört att några isbitar att suga på under förlossningsarbetet var bra. Förvånad såg Hillary hur en säkerhetsvakt lastade en sopsäck fylld med isbitar i bilens baklucka.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Som nybliven mamma kunde hon ta fyra månaders ledighet med lön från sitt advokatjobb, vilket på inget sätt är självklart i USA.

Än i dag saknas lagstadgad rätt till föräldraledighet och nu driver Hillary Clinton den frågan i sin valkampanj. Hon har aldrig glömt hur lyckligt lottad hon var.

Hillary Clinton och Barack Obama.

Barack Obama och Hillary Clinton.

Nästan vice president

När Bill Clinton 2016 framträder i Hillarys valkampanj framhåller han med emfas hur smart och kompetent hon är, att hon är en mycket bättre presidentkandidat än han var på sin tid.

Han har under alla år haft sin fru som inflytelserik kompanjon och sitt viktigaste bollplank. Något många sett med oblida ögon.

Under Bills presidentvalskampanj 1992 avfyrade ex-presidenten Richard Nixon salvan: ”Om hustrun framstår som alltför stark och intelligent framstår maken lätt som en mes.”

Läs också: Lokföraren Anna chockades svårt efter påkörningen

Som presidenthustru nöjde hon sig inte med den traditionella rollen som societetsdrottning. Hon engagerade sig så mycket i det politiska arbetet att hon närmast påminde om en vicepresident.

Motståndare har kallat Hillary militant feminist och anklagat henne för att vilja krossa kärnfamiljen. Många retade sig på att hon fortsatte använda sitt flicknamn Rodham när hon hade blivit First Lady.

Talet hölls hemligt

Det mest berömda ögonblicket i hennes karriär under den här tiden var talet på FN:s internationella kvinnokonferens i Peking 1995, inför delegater från 189 länder.

Hon lanserade frasen: ”Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter”.

Innehållet i Hillarys tal var så kontroversiellt att det hölls hemligt. Om det läckte ut i förväg fanns risk att de kinesiska myndigheterna skulle stoppa henne.

Läs också: Tv-programmet ”Syrror” är det roligaste jag gjort

När hon talat klart utbröt så öronbedövande applåder att de som stod utanför konferenssalen trodde att en bomb hade detonerat.

Som följd av talet startades kvinnorättsorganisationer i olika länder och i Sverige sägs Carl Bildt ha pressats att fokusera mer på kvinnofrågor.

hillary clinton

Ensam kvinna bland idel män. Utrikesministrar på G8-möte i Washington DC 2012.

Kvinnliga bundsförvanter

Det är förmodligen en grov underdrift att kalla Hillary Clinton orädd. När hon hade förlorat kampen om presidentposten 2008 kom hon igen som Barack Obamas utrikesminister.

Under fyra år på den posten besökte hon 112 länder och nöjde sig inte med att träffa statschefer. Hon besökte sjukhus, skolor, dagis, välgörenhetsorganisationer och krigszoner.

Hennes medarbetare brukade säga: ”Om det är för litet, för farligt eller för fattigt – skicka Hillary.”

Läs också: Första gången på scen var rösten nära att svika mig

Hillarydoktrinen

Hennes djupa övertygelse om kvinnors roll i säkerhetspolitiken, att världen aldrig kan bli en bättre plats så länge hälften av dess befolkning nonchaleras, kallas Hillarydoktrinen.

Madeleine Albright, utrikesminister hos Bill Clinton, har sagt att det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra. Hon och Hillary blev vänner och bundsförvanter.

Madeleine lärde Hillary att den perfekta platsen när två kvinnor vill prata ostört är damtoaletten. Det har hon haft nytta av åtskilliga gånger.

Vände sig till Jackie Kennedy

Norges tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland och presidenthustrun Lady Bird Johnson är andra starka kvinnor som blivit hennes vänner för livet.

Och för att få goda råd om stil vände sig Hillary, som ofta fått kritik för sin frisyr och sina kläder, till modeikonen Jackie Kennedy. Kloka Jackie sa att hon inte skulle försöka efterlikna någon: ”Du måste vara dig själv.”

Läs också: Kakan tävlar i På Spåret med sin pappa Jan

Kvinnor i toppolitiken måste ha hud tjock som noshörningsskinn, men utan sina förtrogna vänner hade Hillary inte orkat när den privata krisen obarmhärtigt exponerades i offentlighetens ljus.

Lewinsky-affären

I januari 1998 briserade skandalnyheten att Bill Clinton hade haft en sexuell relation med Vita huset-praktikanten Monica Lewinsky.

Bill nekade, för sin fru och resten av världen. Hillary valde att tro på sin make. Det var inte första gången det påstods att han haft sexaffärer med olika kvinnor.

Tidigt på morgonen den 15 augusti blev hon väckt av sin man. Han vankade av och an i sovrummet och berättade gråtfärdig att han hade svikit henne. Han hade haft en kortvarig affär med praktikanten, men skämts så mycket att han inte hade velat berätta det.

Läs också: Min man levde dubbelliv

Hillary började gråta och skrika. Hon har beskrivit hur hennes ursinne växte sekund för sekund när hennes man bara stod där och upprepade: ”Förlåt mig, förlåt mig.”

Visste inte om äktenskapet skulle överleva

Hon visste inte vad hon skulle ta sig till, visste inte om deras äktenskap skulle överleva. Men hon hade ett fulltecknat schema och ställde inte in ett enda framträdande. ”Det fanns bara en sak jag kunde göra: att sätta ena foten framför den andra och ta mig igenom ännu en dag”, har hon sagt.

Hunden Buddy var den enda i familjen som hade lust att hålla Bill Clinton sällskap under den här tiden.

Hillary däremot fick många uttryck för medkänsla. Hennes popularitetssiffror har aldrig varit högre och Stevie Wonder kom till Vita huset och framförde en specialskriven sång för henne.

Läs också: Skilsmässan blev starten på ett bättre liv

Makarna gick hos familjerådgivare och lyckades rädda äktenskapet. ”Det svåraste beslutet jag har fattat i mitt liv var att fortsätta vara gift med Bill”, har Hillary sagt.

Nu kan han bli den förste i USA som får titeln First Gentleman.

Glada morföräldrarna Bill och Hillary Clinton i New York i juni 2016 med svärsonen Marc Mezvinsky, dottern Chelsea och nyfödde Aidan Clinton Mezvinsky.

Glada morföräldrarna Bill och Hillary Clinton i New York i juni 2016 med svärsonen Marc Mezvinsky, dottern Chelsea och nyfödde Aidan Clinton Mezvinsky.

Efter mer än tre decennier i det politiska rampljuset har Hillary Clinton pondus och stjärnglans. Hon är också cool mormor till småttingarna Charlotte och Aidan.

Hon mottas som en rockstjärna bland sina anhängare, men hatas av en del andra – för sina åsikter och för att hon som kvinna siktar mot Vita huset.

Når hon hela vägen den här gången?

Fotnot. Källor: Levande historia, av Hillary Rodham Clinton (Albert Bonniers förlag, 2003). Den längsta kampen, av Martin Gelin (Natur&Kultur, 2016).

Text: Lilian Ottosson
Foto: IBL-AOP, AKATZ, Carsten Reisinger/Shutterstock.com, Tim Brakemeier.

Save

Save

Save

SaveLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...