Annons

Annons

Inge, 82, lurade inbrottstjuven i en listig fälla

82-åriga Inga var hemma när hon fick inbrott. Plötsligt hon av ett mystiskt ljud från hallen. När hon tittade upp såg hon en okänd man framför sig. Men hon drabbades inte av panik – tvärtom. Med iskallt mod fick hon tjuven på fall...


hemma under inbrott

Tack vare Inges klurighet och goda minne för detaljer kunde polisen fånga inbrottstjuven.

Inge Thelen i Lilla Tjärby utanför Laholm skrämmer man inte hur lätt som helst. Den gamla damen hade dessutom sinnesnärvaro nog att lura skjortan av en tjuv som gjorde inbrott i hennes hus.

– Har man bara lite livserfarenhet och tar det lugnt så går det bra. Det sämsta man kan göra är att bli aggressiv, säger hon några veckor efter att inbrottstjuven fått sin dom i tingsrätten.

Annons

Det var i början av maj som Inge tog en eftermiddagslur hemma i soffan på den fina korsvirkesgården med halmtak. Plötsligt vaknade hon till med ett ryck.

Gilla Allers på Facebook

– Jag sov väl inte så djupt utan låg mest och halvslumrade. När jag tittade upp såg jag den här mannen som såg ut att vara i 25-årsåldern framför mig, berättar hon.

Förstod att det handlade om inbrott

I stället för att visa sig rädd behöll Inge lugnet. Hon förstod genast att det handlade om en inbrottstjuv, men fann sig snabbt och låtsades att hon trodde att han kommit för att titta på rummen som hon hyr ut på gården.

Läs också: Tjuv och polis blev vänner mot alla odds

Hennes lugn och vänliga bemötande överraskade förmodligen tjuven, men för att vinna tid medan han funderade på hur han skulle ta sig ur den besvärliga situationen han hamnat i gick han in i rollen som presumtiv hyresgäst och följde villigt med Inge när hon skulle visa honom rummen.

– Han var mycket artig och när jag skulle resa mig ur soffan gav han mig sin hand och drog upp mig, berättar Inge.

Inge pratade på och visade rummen mycket omständligt och detaljerat, samtidigt som hon försökte locka mannen att uppge sitt namn och var han kom från. Han berättade att han hade en hustru och två söner.

Bjöd tjuven på dricka

Mitt under rumsvisningen frågade Inge mannen om han var törstig och ville ha något att dricka. När han svarade ja hämtade hon vanligt kranvatten i ett glas och en flaska med bubbelvatten och frågade vad han ville ha.

– När han tog emot flaskan blev jag glad, eftersom jag visste att han då lämnat sitt fingeravtryck.

Inbrottstjuven förstod först inte att han blivit lurad i en fälla. Det var först när Inge bad honom om hans personuppgifter som han fick bråttom att lämna hennes hus.

Läs också: Hund räddade polisens liv

– Han reste sig upp och sprang ut. Han ville uppenbarligen inte stå i min bostadskö, säger Inge med ett skratt.

Polisen gjorde bra jobb

Under tiden som de pratade med varandra hade Inge noga noterat hur han såg ut och hur han var klädd. Hon kunde därför lämna ett bra signalement på honom när hon ringde polisen.

– Polisen gjorde ett jättebra jobb. De tog mina uppgifter på allvar och en patrullbil var snabbt på plats. Mannen kunde gripas när han var på väg till en rondell där hans medbrottslingar troligen väntade på honom i en bil.

Först då upptäcktes det att inbrottstjuven stulit två medaljer som hennes man köpt på utställningar.

Några veckor efter gripandet dömdes mannen, som visade sig vara i 30-årsåldern, till villkorlig dom för grov stöld.

Läs också: Bakom vännens goda råd fanns onda avsikter

– Inge gjorde en fin insats som ledde till att vi kunde gripa honom. Det har skett en del inbrott och stölder i trakten på sista tiden, men vi har inte lyckats knyta den här mannen till de brotten, säger Björn Astell vid Laholmspolisen.

Inge tänker låsa dörrarna noggrant i fortsättningen, även mitt på dagen.

– Några ovälkomna besökare i mitt hem vill jag inte ha fler gånger. Även om jag inte var rädd under själva inbrottet har det känts obehagligt efteråt, säger hon.

Tack vare Inges klurighet och goda minne för detaljer kunde polisen fånga inbrottstjuven.

Text: Per-Ola Ohlsson
Bild: Aftonbladet

Läs också

5 ställen tjuven aldrig letar på

inbrottssjuv

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...