Annons

Annons

Hemgjord ketchup

Gör Allers enkla och hemgjorda ketchup – det är enklare än vad man kan tro!


ketchup

• 5–6 dl • ca 45 min

10 tomater
1 gul lök
½ dl strösocker
1–2 msk olja till stekning
½ tsk salt
¼ dl ättiksprit, 12%
½ tsk malen kryddnejlika
några droppar worchestershiresås
½ dl tomatpuré

1. Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten tills skinnet släpper. Lägg dem sedan i isvatten/kallt vatten. Skala dem, skär bort det gröna och dela dem i mindre bitar.
2. Skala och finhacka löken.

Annons

Fräs löken och sockret i en gryta med olja tills löken börjar få fin färg. Rör under tiden.
3. Tillsätt resterande ingredienser och låt småkoka under omrörning i ca 30 minuter.
4. Mixa den slät. Om du vill ha den riktigt slät och bli av med tomatkärnorna så häll den genom en finmaskig sil och tryck med baksidan av en stor sked för att få igenom ketchupen.
5. Häll upp ketchupen på steriliserad flaska eller burk.

Ketchupen håller oöppnad några veckor i kylen. Bästföredatumet förkortas när du börjar använda ketchupen. Se till att den inte står ute
i rumstemperatur för länge och lukta och smaka dig fram.

Av Sandra Palmqvist
Bild: Christina Uhlin



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...