Annons

Annons

Helstekt 
kyckling 
med gräddsås

Helstekt kyckling med gräddsås och pressgurka är klassisk husmanskost. Kycklingen tilllagas i ugn med äpple och morötter.


helstekt-kyckling-med-graddsas-och-pressgurka-recept

Helstekt kyckling med gräddsås, pressgurka och rårörda lingon passar perfekt som söndagsmiddag.

Testa också: Bästa bjudrätten: Kyckling med svamprisotto

Helstekt 
kyckling 
med gräddsås och pressgurka – recept

• 4 pers • 2 tim

Annons

Testa också: Kycklingryta med bacon och rött vin

1½–2 kg hel färsk kyckling
50 g mjukt smör
1 msk torkad timjan
1 msk torkad dragon
salt och peppar
3 rödlökar
2 morötter
3 äpplen

Rårörda lingon
225 g lingon, frysta
½ dl strösocker

Pressgurka
1 gurka
1½ msk salt
1 dl ättiksprit, 12 %
1 dl strösocker
½ dl hackad persilja

Gräddsås
stekskyn från 
kycklingen
3 dl vispgrädde, 40 %
1–2 msk konc 
kycklingfond
ev lite äpple från grytan

Dessutom behövs
steksnöre

Testa också: Kycklingpanna med korv och rotfrukter

1. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med kant. Rör ihop smör och kryddor. Gnid sedan in hela kycklingen med smöret. Salta och peppra rejält runt om. Bind ihop benen med steksnöre så får du jämnare stekning av kycklingen. Skala och klyfta rödlöken. Dela morötter och äpplen i bitar. Lägg i formen runt om kycklingen.
2. Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter. Ös kycklingen under tiden. Sänk sedan till 150° och tillaga ca 45 minuter till. Kycklingen är klar när köttsaften är klar i färgen och ej rosa.
3. Rårör de frysta lingonen med sockret och låt stå i rumstemperatur tills sockret smält, det tar cirka 20 minuter.
4. Skiva gurkan så tunt du kan. Lägg i en skål och salta. Sätt sedan en annan vattenfylld skål ovanpå som tyngd och låt stå i rumstemperatur 30 minuter. Rör ihop ättika och socker och rör tills sockret har lösts upp.
5. Ta upp gurkan ur skålen och krama ur den snabbt. Lägg ner i ättikslagen och rör ner hackad persilja. Ställ i kylen.
6. När kycklingen är klar, häll av stekskyn i en kastrull. Tillsätt grädde, koka upp, mixa och smaka av med kycklingfond, salt och peppar. Mixa gärna ner 1–2 bitar äpple från grytan, det ger fin sötma och reder såsen något.
7. Servera som det är eller koka några potatisar och ha till.

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...