Annons

Annons

Helstekt fläskfilé och potatismos

Potatismos med trattkantareller, picklade tomater och en grönpepparsås gör den här fläskfilén till något alldeles extra!

Mejla
Dela (19)
Pinna

flaskfile

Helstekt fläskfilé och potatismos med kantareller

• 4 pers • 50 min

1 fläskfilé, ca 800 g
salt och peppar
smör till stekning
Picklade tomater
12 minitomater
1 dl ättiksprit, 12%
2 dl socker
3 dl vatten
Potatismos
800 g mjölig potatis
10 g torkade trattkantareller
50 g smör
ca 2 dl grädde el mjölk

Grönpepparsås

1 msk grönpeppar i lag
2 dl kalvbuljong
2 dl grädde
ca 1 tsk majsstärkelse

Garnering

ev lite hackad persilja
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Lägg trattkantarellerna i ljummet vatten.
3. Picklade tomater: Dela tomaterna i halvor. Koka upp ättiksprit, socker och vatten i en kastrull. Ta den från plattan och lägg i tomathalvorna. Låt dem ligga i lagen medan du gör klart resten av rätten.
4. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
5. Putsa filén ren från hinnor och krydda med salt och peppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och stek filén gyllenbrun runt om. Efterstek i ugnen i ca 20 minuter.
6. Häll av vattnet från potatisen och mosa den med en potatisstöt. Blanda ner smöret och tillsätt grädden.
7. Krama vattnet ur svampen och finhacka den. Fräs svampen i en klick smör och rör sedan ner i potatismoset. Smaka av moset med salt och peppar och håll det varmt.
8. Mosa grönpepparkornen i en mortel och lägg i en kastrull tillsammans med kalvbuljong och grädde. Koka i ca 10 minuter och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Salta och peppra.
9. Lägg upp moset på varma tallrikar. Dela filén i skivor och lägg dem ovanpå. Servera med såsen och tomaterna. Garnera gärna med lite hackad persilja.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Av Jan-Erik Hagbohm
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...