Annons

Annons

Helgardera för fin bärsommar


hallonDet har varit lite si och så med bären i skogen i år. Inget är ju godare än solmogna bär på morgonfilen, så varför inte försäkra dig om en bättre skörd nästa år genom att plantera några hallonbuskar hemma. I Allers nr 29 tipsar vi om goda sorter och bra tips för hur du lyckas bäst som bärodlare. Här är några goda råd på vägen till härlig hallonlycka!

Annons

 

Läge

Soligt och vindskyddat. De flesta trädgårdsjordar fungerar. Optimalt är mullrik lerjord, väldränerad och svagt sur med ett pH kring 5,5–6.

Förberedelser

Rensa jorden från rotogräs före plantering. Tillför gödsel redan från början, helst stallgödsel. Hallonplantor har ytliga och känsliga rotsystem och det är svårt att mylla ner gödsel efter hand. Benmjöl, kaliumsulfat eller kompost behövs också i en hallonjord.

 Näring

Överdosera inte kväverikt gödselmedel. Det ökar risken för svampsjukdomar och gynnar bladtillväxt, inte fruktsättning. Strö gärna ut ett tunt lager vedaska på vårvintern eller våren.

Plantering

Vår eller höst, i rader med 80–100 cm mellan plantorna. Enstaka plantor kan du sätta där du har plats med en stödpinne intill.

Stöd och uppbindning

De flesta hallonsorter behöver bindas upp. Sätt rejäla stolpar i var ände av hallonraden vid plantering och spänn järntrådar eller plastlinor som du fäster skotten vid, eller spika fast en tvärslå på varje stolpe och dra en tråd på var sida av hallonplantorna.

Gilla Allers på Facebook

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...