Annons

Annons

Helena Paparizou: Jag trodde aldrig att jag skulle bli så störtkär igen!

Helena Paparizou har överlevt både djup sorg och sjukdom. Nu leker livet igen för sångerskan och modellen som är aktuell i en ny show med Claes Malmberg och Jan Malmsjö. Privat njuter hon av tillvaron tillsammans med sin grekiske make Andreas, som till hennes förskräckelse nu också börjar lära sig svenska...


Helena-Paparizou

Livet leker för show-aktuella Helena Paparizou

Svenskfödda sångerskan Helena Paparizou slog igenom med gruppen Antique i slutet av 1990-talet och vann 2005 Eurovision song contest för Grekland med låten My number one. Efter segern flyttade hon till Grekland för att satsa på en internationell karriär.

Gjorde succé i Melodifestivalen

Hon gjorde även succé i Melodifestivalen 2014 med låten Survivor, och därefter har hon bland annat varit på turné med Diggiloo och uppträtt på Julgalan. Nu är hon aktuell i showen My way tillsammans med Claes Malmberg och Jan Malmsjö i uppväxtstaden Göteborg. My way är en musikalisk och humoristisk resa genom 1960-talet och har premiär den 30 september.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: Prins Daniel är min drömgäst

– Jag känner Claes sedan flera år tillbaka, berättar Helena, och vi har flera gånger pratat om att det vore kul att göra något tillsammans. Det låter säkert som en udda konstellation med oss och Jan Malmsjö, och det är det precis därför det ska bli så roligt!

– Med Claes har man aldrig tråkigt. Han har åsikter om precis allt och lyssnar gärna på andra också, en spontanitet som aldrig tar slut. Jan är också rak på sak och så himla ärlig – två underbart härliga män!

Claes Malmberg, Helena Paparizou och Jan Malmsjö i showen My Way.

Claes Malmberg, Helena Paparizou och Jan Malmsjö i showen My Way.

Läs också: Inge lurade tjuven i en listig fälla

Repeterat med showen

Den gångna våren och sommaren har Helena tillbringat i Sverige och repeterat med showen. Samtidigt har hon förstås passat på att besöka sin familj i Göteborg så mycket som möjligt. Här bor både hennes bror och hennes syster med sina respektive familjer, och så mamma Efrosyni.

– Mamma bor i min brors familjs hus, där hon hjälper till som barnvakt om dagarna. Och min systers villa ligger bara 100 meter därifrån. Tänk att få ha sin farmor som dagmamma, det kan väl inte bli bättre än så?! säger hon leende.

Grekland OCH Sverige är ”hemma”

Helena konstaterar att oavsett om hon åker till Sverige eller Grekland så åker hon hem. Hon växte upp i Göteborg, och numera är Aten hennes hem. Där bor hon med sin make Andreas Kapsalis, som är civilingenjör i byggbranschen. De möttes 2012 tack vare gemensamma vänner och förlovade sig året därpå.

– Min bästa väninna och en av Andreas barndomskompisar har barn ihop. Vi var båda bjudna till en middag med dem och började träffas efteråt. Jag trodde bara man kunde bli så där störtkär i tonåren, men det visade sig inte stämma, skrattar Helena.

I början av januari 2013 friade Andreas på klassiskt vis.

– Han gick ner på sina knän och tittade mig djupt i ögonen. Sedan sa han att han älskar mig och inte skulle klara sig utan mig. Jag blev både överraskad och rörd – och svarade givetvis med ett stort ”jaaa”!

Läs också: Alex Schulman skrev en bok om sin mamma

Svårt att hitta bröllopsdatum

– Men precis som jag så reser han väldigt mycket, och det var inte helt lätt att hitta ett datum för vårt bröllop, förklarar Helena.

Hon berättar att Andreas kan tre språk flytande och att han älskar Sverige. Han har faktiskt lärt sig en hel del svenska också – numera förstår han så pass mycket att Helena inte längre kan skälla på honom på svenska!

– Tyvärr kan jag inte använda mitt hemliga språk längre! (skratt) Vi pratar alltid grekiska hemma, men Andreas frågar ofta vad olika saker heter på svenska och lär sig väldigt snabbt. Han kan säga fraser som ”Hej, hur mår du” och ”Du måste sova” (skratt igen).

Trivs bra i Aten

Paret trivs väldigt bra i Aten, men de utesluter inte att det längre fram kan bli aktuellt med en flytt till Sverige.

– Det fungerar inte just nu, han har fullt ös på sitt jobb och vi får se vad som händer. Vi tar livet som det kommer och försöker att leva i nuet.

Helena och Andreas.

Helena och Andreas.

Pappans död förändrade allt

Tre år efter flytten till Aten förändrades livet för alltid för Helena. Natten mellan juldagen och annandagen 2008 avled plötsligt hennes 60-årige pappa Georgios i en hjärtattack. Helena kastade sig på första flyget hem till Göteborg.

– När jag fick veta att han inte överlevde brast allting. Jag kunde verkligen inte förstå att pappa inte fanns längre. Det var hemskt och jag bara grät.

Läs också: Sjukdomen stal mig från mina barn

Hennes far hade bara fallit ihop under grekiska föreningens traditionella fest på juldagen i en lokal i stadsdelen Backa i Göteborg.

– Både min mamma Efrosyni och min syster Aretis med barn var där och blev förstås chockade. Hans hjärta slutade att slå och han dog i min systers armar. Mamma förlorade sin livspartner och blev änka endast 56 år gammal. Även om det är hemskt för oss alla så var det nog allra värst för henne, säger Helena.

Drabbades av struma

Under sorgearbetet blev Helena dessutom sjuk i struma, förstorad sköldkörtel. Det medförde att hon, som tidigare arbetat en hel del som fotomodell, gick upp tio kilo på bara fyra månader.

– Jag åt precis som vanligt och fattade ingenting. Jag var konstant trött, hade sömnsvårigheter och ett jäkla humör. Det är som att ha pms 24 timmar om dygnet – livet var rena berg- och dalbanan. Sedan svullnade ögonen ofta upp, något jag först trodde berodde på att jag grät så mycket. Men det berodde säkert också på struman.

Läs också: Magdalena fick nog av lyxlivet i Dubai

Äter daglig medicin

Sedan 2010 medicinerar Helena dagligen och med lite tur slipper hon operation.

– Jag har två knölar på halsen som kanske måste tas bort, de är lite svullna ibland och vätskefyllda. Att äta en tablett varje morgon resten av livet är inga problem, jag vet ju att det inte är någon farlig sjukdom. Det finns de som har det betydligt värre och numera känner jag inte av struman, säger hon.

Läs också: Övervikten var sjukdomen lipödem

Hon har dessutom gått ner hälften av kilona nu och bekymrar sig inte ett dugg.

– Jag älskar min kropp och trivs så bra med att bli äldre, säger Helena.

Efter att ha tagit sig till final med låten Survivor i Melodifestivalen för några år sedan slutade hon som fyra. Låten blev en stor hit som spelades flitigt både i radio och på diskotek. Helena säger att det betyder mycket för henne att svenska folket tagit låten till sina hjärtan.

– Texten får mig att uttrycka det jag levt och överlevt i mitt liv. Jag var nere på botten och vände, och är en överlevare – vi är alla överlevare. Man ska kämpa varje dag.

Text: Joakim Löwing
Bild: Emelie Asplund, IBL, Henrik Sandsjö

Helena Paparizou

Född: 31 januari 1982 i Borås.
Familj: Gift med Andreas Kapsalis. Mamma, syster och bror.
Bor: Lägenhet i Aten, Grekland.
Intressen: Musik, laga mat, baka, skogen.
Bästa egenskap: Tror gott om alla människor, skäms aldrig för att be någon om hjälp.
Sämsta egenskap: Tror gott om alla människor. Har även dåligt tålamod.
Tyngsta lasten: Vatten. Det ligger alltid en flaska i handväskan. Ingen negativ last alltså…
Värsta hushållssysslan: Stryka.
Aktuell: Med showen My way på Kajskjul 8 i Göteborg tillsammans med Claes Malmberg och Jan Malmsjö. Premiär 30 september och showen spelas varje torsdag till lördag fram till den 17 december.

Läs också

Karin Laserow: Livet är som en spann vatten

karin-laserow-bytt-ar-bytt

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...