Annons

Helena Bergström ser fram emot julen

Folkkära skådespelerskan är just nu aktuell med filmen En underbar jävla jul. Hennes egna barndomsjular var allt annat än lugna...

Mejla
Dela (56)
Pinna

Helena-Bergström En underbar jävla jul

Jag älskar att tända ljus och dricka glögg!

I Helena Bergströms nya film En underbar jävla jul, firar hennes filmkaraktär jul med både sin 20 år yngre pojkvän och sin exmake. Privat går Helena med skräckblandad förtjusning in i en ny fas i livet…

Helena Bergströms rollfigur Carina har skilt sig från sin man och träffat en 20 år yngre pojkvän i bioaktuella En underbar jävla jul. Trots alla spänningar som finns ska de alla fira jul hemma hos hennes son Simon och hans pojkvän Oscar. Vad släkten inte vet är att även Cissi ska bo i det nyköpta huset – och hon är i nionde månaden. Någon av Simon och Oscar är pappa – och tillsammans ska trion bilda familj.
Detta har de tänkt berätta på självaste julafton, dagen då alla måste älska varandra och vara snälla mot varandra.
– Det är ju precis så där det är. Jag tycker att hela december är så mysig, älskar att tända ljus, dricka glögg och julmust. Men julafton, liksom andra högtider som nyår och midsommar, är förknippat med så höga krav. Det måste vara så roligt hela tiden och alla vara extra snälla, menar Helena.

Filmen, där Helena skrivit manus med Edward af Sillén och Daniel Réhn, ställer sig frågan hur tolerant den toleranta svensken egentligen innerst inne är.
– Man kan säga att det är en kärleksfull toleransfilm, fast med en enorm komisk tvist. Vi stoppar in allting. Längs vägen kom den grekiske pappan, att min rollfigur var skild från honom och har träffat en ny muslimsk man och rädslan för det som är utanför normen. Vi trampar på många äggskal, säger hon.

Några likheter med sin karaktär säger sig inte Helena ha.
– Energin är väl i och för sig ganska lik, men hon babblar på och tar nog lite mer plats än vad jag gör. Hoppas jag (skratt)! Jag tycker dock att det är en modig kvinna som går sin egen väg.
En annan skillnad är att Helena ju i privata livet i stället har en man som är 20 år äldre än henne själv, den välkända regissören Colin Nutley. Paret har spelat in 15 filmer tillsammans, men Colin är nu inte mer inblandad än att han gjort en trailer, designat film­affischerna och fungerat lite som ett bollplank.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Helena-Bergström En underbar jävla jul

Filmen En underbar jävla jul har biopremiär den 13 november

Colins filmskola

Det här är hennes fjärde film som regissör, och den första hon både skrivit manus till och spelat i själv.
– Jag har gått i Colins filmskola i 25 år och lärt mig otroligt mycket. Han har alltid stöttat mig massor, vi är varandras största support i livet. Jag var så ung när vi möttes och Colin har sett mig gå igenom många olika faser och alltid gett mig andrum.

Paret träffades under inspelningen av Black Jack 1990. Kombinationen av arbete och förhållande har bevisligen fun­gerat bra genom alla år.
– Ja, det får man väl säga eftersom vi fortfarande är gifta (skratt). Mycket tack vare att vi har en sådan respekt för varandra och att den växer för varje år. Vi har aldrig tagit varandra för givna. Att det alltid har pågått ett kreativt samtal mellan oss är kärnan i vårt långa förhållande.

Helena beskriver sig själv som väldigt intensiv – och en ganska orolig själ som ofta tvingas försöka lägga band på sina överbeskyddande tendenser. Hon berättar att hon varit väldigt hönsig och curlat barnen mycket.
– Jag är livrädd för att det ska hända barnen eller någon annan närstående något. Familjen är verkligen mitt allt och jag har till och med tackat nej till roller i Hollywood för att inte behöva vara borta för mycket från dem. Colin är väldigt viktig för mig med sitt lugn – även om vi som alla andra också bråkar ibland. Vi kan vara eldiga i vårt humör, men är inte långsinta.

Helena är uppvuxen i en riktig teater­familj. Morfar Olof Widgren var först ut, men även pappa Hans Bergström (som dog 2004) och mamma Kerstin Widgren har spelat både film och teater. Pappan regisserade framför allt.
Ändå var hon ingen teaterapa som gillade att spela upp föreställningar för släkt och vänner.
– Redan som 5-åring medverkade jag visserligen som dansmus i Klas Klättermus och var med i en del pjäser till. Men jag drömde mer om att arbeta med djur och bli veterinär. Först när jag som 16-åring åkte ett år till USA som utbytesstudent fastnade jag för skådespeleriet. Jag behövde komma bort för att inse hur roligt det är.

Hektisk julafton

På 1980-talet medverkade hon i ungdomsprogrammet Vidöppet på SVT med bland andra Hannes Holm och Måns Herngren. Sedan pluggade hon på Scenskolan i Stockholm och ingick från 1988 i både Dramatens och Stockholms stadsteaters fasta ensemble. Mellan 1989 och 1992 slog Helena igenom stort med filmer som 1939, Black Jack och Änglagård.
– Trots alla framgångar har det alltid funnits en känsla hos mig att rollerna kan ta slut i morgon. Ibland önskar jag att jag kunde ha njutit mer. Hur bra det än har gått i karriären har det jämt funnits ett gummiband som har dragit mig neråt. Samtidigt är det förstås positivt att vara ödmjuk.

När det kommer till julfirande så var det just under julen som den unga Helena blev medveten om att hon växte upp med skilda föräldrar.
– Det var ganska hektiskt på julafton. Först var jag hos pappa, sedan hos mamma. Dessutom firade vi morfars mosters födelsedag, så då blev det tårta och saft hos henne på morgonen. En hel del farande alltså.
På senare år har hennes egen familj ofta rest bort utomlands över jul och nyår, gärna till Thailand.
– Det är så skönt att komma iväg och kunna koppla av ordentligt tillsammans. Det här året skulle det verkligen behövas, med tanke på att jag jobbat så mycket. Vi spelade in den här filmen under fem hektiska veckor i våras, och sedan dess har jag ägnat mycket tid åt att klippa ihop den.

Men numera är det inte säkert att Helena och Colin får med sig båda sina barn på resor längre. Molly fyllde 20 i år och har flyttat hemifrån, och Tim är 18 år.
– Det var jättejobbigt när Molly flyttade. Just det här med att barnen börjar bli stora och jag måste släppa taget har jag haft mycket ångest över, även om det är naturligt och roligt också förstås. Det är en stor omställning och en ny fas i livet. Än så länge bor ju i alla fall Tim kvar hos oss, men jag bävar verkligen för den dagen han också flyttar…
Eftersom även Molly jobbar som skådespelerska är det bara Tim som inte är i samma bransch som övriga familjen. Han går å andra sidan fortfarande i skolan.

Helena Bergström En underbar jävla jul

Trots alla framgångar har det alltid funnits en känsla hos mig att rollerna kan ta slut i morgon.

Vill regissera mer

Nu har det gått åtta år sedan Helena regisserade sin första film, Se upp för dårarna. Och betydligt fler kommer det att bli.
– Jag ser framför mig att i mitt ”vuxna” liv, alltså efter 50, kommer jag att vara en regissör som spelar ibland och inte tvärtom. Jag är glad att jag känner starkt att den vision jag hade från början nu är den film som blev. Jag är oerhört ödmjuk inför alla i teamet och alla fantastiska skådespelare.
Maria Lundqvist har Helena jobbat mycket med genom åren, bland annat i Heartbreak hotel, Sprängaren, Medicinen och så nu i En underbar jävla jul.
– Vi hade till och med barn på samma skola. Min son Tim och hennes dotter Alva är lika gamla. En gång skulle alla göra ett pyssel och jag har alltid varit värdelös på sådant. Maria hade tillverkat något vackert av lingonris och jag bad i stället min mamma om hjälp. Sedan tog jag åt mig äran. Har du hört hur illa jag verkligen är, avslutar hon med ett skratt. 

Text: Joakim Löwing Bild: Peter Ericsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...