Annons

Annons

Hasse höll på att dö av ett getingstick

Det tog bara ett par minuter från getingsticket till att Hasse blev medvetslös. Tack och lov var hans fru Gunilla hemma.


Hasse fick en allergis reaktion av ett getingstick

Drabbad av allergisk chock

Hasse hade lagt sig på sängen för att ta sig en tupplur när han plötsligt blev stucken i handen av en geting. Han kände direkt igen symtomen på allergichock och ropade på sin hustru Gunilla. Men när hon kom med hans spruta med adrenalin var han redan medvetslös…

Annons

Förra sommaren kunde ha blivit den sista för Hasse Stjärnström, 72. Om det inte hade varit för hustrun Gunilla, 69, hade han med största sannolikhet inte klarat sig när han blev stucken av en geting.
– Jag hade dött om inte Gunilla varit hemma, säger han tvärsäkert. Det finns inte minsta chans att jag skulle ha överlevt om jag hade varit ensam.
Det har gått mer än ett halvår sedan den dramatiska händelsen hemma på gården i Siggarp, i närheten av Gränna i Småland.
Just nu är det ingen risk för att Hasse på nytt skulle bli getingstucken, men Hasse kan inte låta bli att tänka på vad som skulle hända om det sker igen.
– Fast jag går inte och tänker på det hela tiden, det skulle inte gå att leva normalt i så fall. Jag tror att Gunilla är mer orolig än vad jag är, säger han.
– Det stämmer nog. Jag blir rädd så fort jag ser en geting i närheten av Hasse, säger Gunilla. Jag har varit överbeskyddande sedan i somras.
Det var en strålande sommardag i början av juli förra året när Hasse kom i närkontakt med den ilskna getingen.

Gilla Allers på Facebook

Han och Gunilla hade suttit ute i trädgården och njutit av det vackra vädret när han gick in för att ta en tupplur, innan VM-matchen i fotboll började på tv.
– Jag minns inte vilka det var som spelade, men jag har för mig att det var en viktig match och det ena laget var troligen Brasilien. I vilket fall som helst så tyckte jag det var bäst att vila mig lite, så jag orkade med spänningen, säger Hasse med ett leende.
Men när han låg och slumrade på sängen kände han plötsligt att något kröp på hans hals.
Reflexmässigt tog han med högerhanden mot sin hals och fick tag i det som kröp.
För sent upptäckt han att det var en geting och i nästa stund hade han blivit stucken i handflatan.
– Jag satte mig naturligtvis upp eftersom jag kände att det gjorde ordentligt ont i handen. Sedan gick det inte mer än en minut innan jag började känna mig konstig, snurrig i skallen och skakig.

Allt blev svart

Hasse förstod snabbt att han troligen drabbats av en allergisk reaktion. Några år tidigare hade han drabbats av något liknande i samband med att han klippte gräs, och han hade förutom adrenalinsprutorna även fått tabletter med kortisonpreparatet Betapred utskrivet av en läkare.
– Men då visste jag inte att det var getingar jag var överkänslig mot. Trots att jag gick på olika utredningar efter första allergichocken kom läkarna aldrig fram till vad det var jag reagerade mot.
När Hasse kände igen symtomen efter getingsticket gick han snabbt ner till badrummet där han hade en spruta med adrenalin. Samtidigt ropade han på Gunilla och sa till henne att springa ner till garaget där han hade ytterligare en spruta i en necessär i husbilen.
– Jag såg direkt på Hasse att han inte mådde bra och jag blev jättestirrig när jag förstod hur illa det var. Jag sprang med trätofflor på fötterna ner till garaget så fort jag vågade. Sedan tog det ytterligare en stund innan jag lyckades stänga av larmet och leta upp Hasses necessär.

Under tiden hämtade Hasse sprutan som han förvarade i badrummet. Men han var så yr och påverkad av getinggiftet att han öppnade sprutan i fel ände. Följden blev att nålen böjde sig när han skulle trycka in sprutan i sitt lår.

– Det är det sista jag minns. Sedan blev allt svart och jag kommer inte ihåg något förrän jag rullas i en sjukhussäng från akuten till vårdavdelningen genom kulvertarna på Ryhovs sjukhus i Jönköping.
När Gunilla med andan i halsen kom tillbaka in i köket med sprutan hon hittat i husbilen möttes hon av en syn hon aldrig kommer att glömma.
– Det var något jag aldrig, aldrig någonsin vill se igen. Hasse satt hopsjunken och medvetslös på en köksstol och det var blod på golvet eftersom han hade stuckit snett med sprutan.
Gunilla försökte snabbt ge Hasse en injektion med sprutan som hon hämtat, men hon var så panikslagen att hon skakade.
– Jag gjorde samma fel som Hasse och öppnade sprutan i fel ände, berättar hon.
Förtvivlad började hon skaka honom, ropade hans namn högt och nöp honom i sidorna för att få honom att vakna upp, men ingenting hände.
– Jag försökte ge honom konstgjord andning samtidigt som jag ringde 112, vilket inte var så lätt. Eftersom de var upptagna på larmcentralen i Jönköping hamnade jag i Göteborg eller Malmö, och det kändes som att det tog en evighet innan jag lyckades få dem att förstå var Siggarp ligger.

Långa minuter

För Gunilla kändes det också som om det dröjde länge innan ambulansen från Jönköping till slut kom fram.
– Det gick troligen ändå ganska snabbt, men för mig var varje mi­nut evighetslång.
Först på plats vid Gunillas och Hasses hus var en akutbil från räddningstjänsten i Gränna. Strax därefter hörde hon till sin lättnad sirenerna från ambulansen.
– När ambulansen kom öppnade Hasse ögonen och sa något osammanhängande. Det var en oerhörd lättnad, även om jag inte hörde vad han sa. Ambulanskillarna lugnade ner mig och sa att allt skulle gå bra, att de hade situationen under kontroll.
Under färden in till sjukhuset satt Gunilla vid Hasses sida samtidigt som en av ambulansmännen gav honom syrgas. Plötsligt ringde hennes mobiltelefon och när hon svarade hörde hon att det var hennes dotter Camilla, 46.
– Det var en absurd situation. Camilla frågade glatt vad vi gjorde och när jag sa att vi satt i en ambulans på väg till sjukhuset med Hasse blev hon chockad, berättar Gunilla.
På akutmottagningen gav sjukvårdspersonalen Hasse höga doser kortison. Sakta men säkert hävdes hans allergichock och han kunde flyttas över till en vanlig vårdavdelning. När han kvicknade till såg han att Gunilla, Camilla och hennes familj satt vid sidan av sjuksängen.
– Jag fick stanna kvar för observation under natten, men  dagen efter kunde jag åka hem igen.
Resten av förra sommaren, framförallt under getingsäsongen i augusti, var Hasse extra försiktig. Till den här sommaren kommer han och hustrun att såga ner ett gammalt äppelträd som står bredvid huset eftersom de misstänker att en getingdrottning övervintrar i det, redo att bilda ett nytt bo.
– Numera har jag dessutom alltid en spruta med adrenalin med mig. Jag vet ju inte om det är något mer jag kan vara överkänslig mot, säger han.
Gunilla ryser och skakar på huvudet.
– Det var det värsta jag varit med om. Jag vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt om jag inte hade varit hemma.

Hasse fick en allergisk reaktion av ett getingstick

Immunförsvaret överreagerar

  • En procent av svenskarna är allergiska mot giftet som bin, getingar och humlor sprutar in när de sticks. Det vanliga är att allergin blir värre för varje gång eftersom immunförsvaret överreagerar på giftet.
  • I allvarliga fall orsakar allergin en anafylaktisk chock, som innebär att andningen påverkas och läppar och ögon svullnar. Andra symtom är blodtrycksfall, matthet, illamående och yrsel. Vid anafylaktisk chock är det viktigt att ta medicin eller tillkalla läkare.
  • Varje år dör 1–2 människor i Sverige av bi- eller getingstick. Stick i ansiktet eller halsen är särskilt farliga.
  • Om man är allergisk ska man alltid bära med sig effektiva läkemedel som antihistamin eller adrenalin.
  • Kortisonpreparatet Betapred används vid korttidsbehandling för att lindra symtomen vid allergiska reaktioner, ormbett och svårare reaktioner vid insektsstick.

Källa: Vårdguiden, Fass

Text: Per-Ola Ohlsson  Bild: Kai Rehn, Shutterstock

Läs fler gripande reportage

Agneta räddade mitt liv när jag fick en stroke

Hunden Atlas förstår när matte blir sjukLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...