Annons

Annons

Så får du bukt med 6 vanliga hårproblem

Fett hår, torr hårbotten, mjäll... Det finns en del bekymmer förknippade med håret. Men misströsta inte – det finns mycket att göra åt problemen också!


hårproblem hjälp

Grått hår är trendigt just nu!

Hårproblem 1: Fett hår och oljig hårbotten

Talgkörtlarna i hårbotten producerar en perfekt mix av fett som skyddar ditt hår och ger det lyster, men om talgkörtlarna producerar för mycket talg kan det uppstå problem. A och O är att välja rätt produkter.

Annons

Hjälp: Välj inte ett uttorkande schampo då talgkörtlarna i rent självförsvar reagerar med att överproducera talg och problemet med fet hårbotten förvärras. Ge din hårbotten extra fukt med balsam som är avsedd för din hårbotten. Torka håret med fön, i stället för att låta hårbotten vara blöt en längre tid.

Hårproblem 2: Gråhårig?

Hjälp: Du behöver ingen hjälp, istället säger vi grattis! Aldrig har grått hår varit så trendigt som nu. Var rädd om din personliga nyans!

Läs också: Här är maten som är BRA för håret!

Använd silverschampo för att undvika gula stick i det sköna grå och ge det mer lyster och glans. När håret blir grått förändras kvalitén och det kan både bli tunnare och grövre än förut. Rådfråga din frisör om skötseln!

Hårproblem 3: Kvinnligt håravfall eller glest hår

Inte bara män, utan även kvinnor kan drabbas av ärftligt håravfall. Symtomen, som vanligtvis kommer efter övergångsåldern, är en diffus uttunning av hela håret. Det kan vara mer märkbart längre bak på hjässan eller på den främre delen. Total skallighet är sällsynt.

Läs också: Så rengör du din hårborste

Hjälp: För ärftligt håravfall finns receptfria läkemedel som appliceras i hårbotten. Rogaine och Minoxidil kan användas och ger resultat inom 4–8 månader men effekten kvarstår bara så länge du fortsätter medicineringen. För den som vill dölja håravfallet finns, förutom peruk, moderna metoder hos frisören för att skapa ett tjockare hår, exempelvis med hjälp av extensions (löshår).

Hårproblem 4: Fläckvis håravfall

Fläckvis håravfall (alopecia areata) är en hudsjukdom som kan drabba i alla åldrar. Håret växer ut igen inom ett år hos hälften av dem som får sjukdomen.

Läs också: Så ofta behöver du tvätta håret – egentligen

Hjälp: Sjukdomen går i skov och de kala fläckarna kan uppträda på nya platser. Orsaken till den ofarliga men ändå besvärande sjukdomen är okänd och bot saknas. Personer med atopiskt eksem drabbas oftare än andra.

Hårproblem 5: Sjukdomar som orsakar håravfall

Diabetes, sköldkörtelsjukdomar, ulcerös colit och järnbrist kan också orsaka håravfall men när de bakomliggande sjukdomarna behandlas effektivt brukar håravfallet minska.

Hjälp: Alla människor tappar runt 100 hårstrån per dag, men om du plötsligt börjar tappa en större mängd hår bör du kontakta läkare.

Hårproblem 6: Mjäll

Mjäll, eller mjälleksem, ger röd, fjällande hud som kan klia. Oftast drabbas hårbotten, men symtomen kan även uppträda i exempelvis ögonbrynen. Man vet inte riktigt vad mjälleksem beror på men symtomen lindras av att du luftar huden och visats i solen.

Hjälp: Det finns receptfria schampon som är svampdödande och kan ge lindring. Tillståndet kan gå över utan behandling.

Källa: 1177.se, apoteket, med flera.
Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Shutterstock

Läs också

Frisören tipsar: Så får du bukt med dina hårbottenproblemLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...