Annons

Frisören: Så slipper du kliande hårbotten!

Många lider av hårbottenproblem som kliande och fet hårbotten. Frisören ger dig lösningen på problemen!

Mejla
Dela (336)
Pinna

Artikeln innehåller reklamlänkar. Läs mer här

hårbottenproblem

Ann-Sofie Patomella är frisörföretagare och ordförande i utbildningsnämnden på Frisörföretagarna.

Visste du att vatten är värre än värme för ditt hår? Och att en fet hårbotten faktiskt kan behöva fett och fukt! Frisören Ann-Sofie Patomella ger råd som är kalas för kalufsen!

Vilket är vårt vanligaste hårbottenproblem?

– Kli i hårbottnen! Det klagar de flesta på och just irriterad hud är något vi frisörer ser ibland hos våra kunder. Din hårbotten talar om hur du mår!

Vad beror en kliande hårbotten på?

– Alltför torr eller fet hårbotten. Vanligast är en obalans med torr hårbotten. Många misstar sig och tror att de har mjäll, men kli i hårbottnen beror ofta på känslig hud och bäst kommer man till rätta med problemet genom att använda återfuktande produkter för just känslig hud, i stället för exempelvis mjällschampo som torkar ut huden ännu mer.

Återfuktande schampo för dig med torr och irriterad hårbotten

schampo torr hårbotten
Från vänster:
1. Lugnande och återfuktande schampo från Löwengrip Care & Color (reklamlänk via Apprl) som skapar balans i torr och irriterad hårbotten.
2. Schampo från Sachajuan (reklamlänk via Apprl) speciellt framtaget för att bibehålla fuktbalansen i hår och hårbotten.
3. Vårdande schampo från Wella (reklamlänk via Apprl) som samtidigt verkar effektivt mot mjäll.

Vad beror den torra huden/obalansen i hårbotten på?

– Vi torkar ut vår hårbotten genom att använda starka preparat och genom att vår hårbotten alltför ofta och för länge är blöt och fuktig: när vi duschar mycket och låter håret självtorka, när vi svettas av träning och när vi låter hårtofsen sitta kvar och stänger in fukten.

Missa inte: Så ofta ska man tvätta håret – egentligen

– Kanske lägger vi oss också med blött hår och då blir fukten kvar länge. Det är vattnet som allra mest torkar ut vår hårbotten. Därför är det alltid bättre att snabbt blåsa håret torrt med hårfön än att låta det självtorka. Vatten är värre än värme!

Finns det andra orsaker till torr hårbotten?

– Vår hud och hårbotten reagerar på vad vi äter och dricker. Välj mat med bra fetter – nötter och lax exempelvis. Om du drabbats av en livskris – stress är en starkt bidragande orsak till problem i hårbottnen – ser vi frisörer din livskris i hårbottnen.

Missa inte: 10 hårspray för alla hårtyper – och en testvinnare

– Hårbottnen påverkas av hormonella förändringar och huden förändras med årstidernas växlingar. Den torra vinterluften gör huden, både i ansiktet och i hårbottnen, torrare.

Vad beror det extremt feta håret på?

– Oftast handlar det om att man använt alldeles för starkt schampo som torkar ut hårbottnen – som i självförsvar reagerar med att överproducera talg. Sedan använder man ett grovrengöringsschampo som torkar ut ännu mer och talgproduktionen löper amok – du har hamnat i en ond cirkel. Här gäller det faktiskt också att tillföra mer fukt och fett, i stället för att försöka torka ut hårbotten. Rätt produkter kan återställa balansen.

Produkter som motverkar fett hår och återställer balansen

schampo fett hår
Från vänster:
1. Svensktillverkade Hjärtligt schampo (reklamlänk via Apprl) med milda ingredienser som lugnar hårbotten och motverkar fett hår.
2. Schampo från L’oréal (reklamlänk via Apprl) som balanserar hårbotten för att hålla håret rent längre.
3. Väldoftande schampo från Rituals (reklamlänk via Apprl) som reglerar fuktbalansen i hårbotten och håller det fräscht länge.

Vad ska vi göra åt kliande hårbottnar?

– Stäng inte in ditt hår i täta huvudbonader oftare än nödvändigt. Variera din frisyr mellan uppsatt och lössläppt så att du luftar hårbottnen. Ta hjälp av en frisör! Vi är experter på hår och hårbottnar. Frisören kan hjälpa dig att hitta rätt produkter. Välj helst schampo och balsam med så naturliga ingredienser som möjligt.

Läs också: Så rengör du din hårborste

– Vår hårbotten behöver olika vård vid olika skeden i livet. Det kan också vara så att du har torr hårbotten men fett hår och då behöver du rentav ett schampo för hårbotten och ett annat för längderna, tills du skapat balans i hårmiljön. Det är balans vi strävar efter!

Annons

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Bild: Birgitta Lindvall Wiik, Shutterstock

Läs mer: Så får du bukt med 6 vanliga hårproblem

Grått hår är trendigt just nu!

 


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...