Annons

Här är hela julen på SVT

Gastkramande kriminaldrama med "Bron", Stjärnorna på slottet och traditionsenliga skratt från Fredriksdalsteatern. Här är julens program i SVT 2017/2018.

Mejla
Dela (65)
Pinna

Kikki-danielsson-sa-mycket-battre-2017

Kikki Danielsson deltar i Så mycket bättre hösten 2017. I jul syns hon i en dokumentär om sitt liv. Bild: IBL

Dokumentärer

Flera folkkära artister kommer att porträtteras i rutan under julhelgen. Bland annat kommer Kikki Danielsson att tala ut om toppar och dalar under livet och karriären (SVT1 26/12 kl 18.30). Detsamma gäller Hasse ”Kvinnaböske” Andersson som har haft en kamera i hälarna under allt från Melodifestivalen till de stora sommarfestivalerna och ända in till hans eget gitarrum i huset i Skåne (SVT1 31/12 kl 18.45)

Läs också: Kikki älskade inspelningen av Så mycket bättre!

Andra dokumentärer hedrar folkkära svenskar som gått bort under året som gått. Det blir en dokumentär om sångaren i Sven-Ingvars, Sven-Erik Magnusson, som gick bort i våras 74 år gammal (SVT1 27/12 kl 20.00).

Annons
Gilla Allers på Facebook

Om skådespelaren Gösta Ekman hette det att han ”var känd redan som spermie”. Ekman, som gick bort i april 2017, blev dock en folkkär skådespelare på egna meriter.

SVT:s minnesfilm om skådespelaren utgår från den sista filmade intervjun med Gösta Ekman som kompletterats med intervjuer med människor som mött och jobbat med honom. (SVT1 25/12 kl 20.00)

Underhållning

Redo för stjärnorna. Teleborgs slott i Växjö. Bild: Shutterstock/IBL

Kalle Moraeus med gäster jular i Dalarna. I ”Moraeus med mera – en julspecial” är bland andra Tommy Nilsson, Lill-Babs, Martin Stenmarck, Anne-Lie Rydé och Lisa Miskovsky inbjudna. Upphovsmännen till ”Mer jul” Adolphson & Falk likaså. Eftersom julen är något av en mathögtid har även Edward Blom åkt upp för att bjuda på sina specialiteter (23/12, 20.00).

”Stjärnorna på Slottet” har blivit ett återkommande inslag i tablån. I år är det skådespelaren Marianne Mörck, artisten Peter Jöback, skådespelaren Regina Lund, sångerskan Ann-Louise Hansson och imitatören Bosse Parnevik som flyttat in på Teleborgs slott i Växjö. Varje stjärna har sin dag att planera aktiviteter och måltider. (SVT1 30/12 kl 20.00).

Läs också: Regina Lund om cancerkampen: ”Enormt tacksam att jag överlevt”

Ingen jul utan fars från svenska revyscener. Från Bruksteatern i Brevens Bruk kommer ”Varning för Hjalmar” som beskrivs som ”en klassisk nummerrevy i hisnande tempo” där kändisar som Camilla Läckberg och Kim Jong Un fladdrar förbi. (SVT1 31/12 kl 20.00)

Några dagar senare kommer ”Hotelliggaren” inspelad på Eva Rydbergs Fredriksdal i Helsingborg. En komedi med utrymme för allt från amorösa äventyr till total förvirring. (SVT1 4/1 kl 20.00)

Kungligt

Victoria och Estelle och morfar. Bild: IBL

Kungafamiljen är ett traditionellt återkommande inslag i julens TV-utbud. Så även i år. I programmet ”Året med kungafamiljen” får tittarna följa med ”från vardag till fest”. det blir statsbesök i Indonesien, barnbarnsglädje och en tripp till Abisko i Lappland (SVT1 1 januari kl 20.00)

Dessförinnan kommer kungen, som vanligt, att hålla sitt jultal (SVT1 25/12 kl 19.45)

Läs också: Se bilderna: Här bär kronprinsessan Victoria Silvias gamla klänning

Även kungligheterna i vårt västra grannland Danmark uppmärksammas i jul. I år är det 50 år sedan drottning Margrethe gifte sig med sin prins Henrik. I dokumentären ”Drottning Margrethe och Prins Henrik – I sol och regn” berättar paret bland annat om hur de mötte varandra och vilka problem som uppstod innan giftermålet. (SVT1 27/12 kl 18.30)

Sofia Helin vid inspelningen av Bron 3. Bild: Carolina Romare

Bron IIII

Den egensinninnige kriminalinspektören Saga Norén (Sofia Helin) är tillbaka en sista gång för att lösa ett, förmodligen bestialiskt, brott. Ännu en gång har hon danske kollegan Henrik Saboe (Thure Lindhardt) vid sin sida.

När fjärde och sista säsongen av serien Bron sänds i SVT (start nyårsdagen) är det något av en era som går mot sitt slut. Bron är en succé som gått på export till flera länder som en del av Nordic noir-vågen.

Läs också: Se helt nya bilderna från sista säsongen av ”Bron”

I USA som ”The Bridge” och i England/Frankrike som ”The tunnel”.

”Minnesvärd öppning”

Enligt manusförfattaren Hans Rosenfeldt finns det ett seriemord med i handlingen även denna gång. Kopplingen till tidigare säsonger är tydlig.

– Allt som hände i säsong 3 påverkar fortfarande Saga och Henrik i säsong 4 på ett eller annat sätt, säger Hans Rosenfeldt till Expressen-bloggen spoiler alert.

– Öppningen är minnesvärd och jag tror inte att jag har sett något liknande som jag kan påminna mig om. Även med ”Bron”-mått är den speciell.

Fröken Friman IV

Sofia Ledarp

Lena T Hansson, Sofia Ledarp, Sissela Kyle, Frida Hallgren och Maria Kulle i Fröken Friman. Foto: Peter Cederling/SVT.

Det är sista säsongen även för serien om Dagmar Friman och hennes vänner. Året är 1908 och det är turbulent i Sverige där brytningstiden mellan det gamla och det nya sår frö till splittring. Det är kamp för jämlikhet på flera plan och vännerna dras in i striden. (SVT1 25/12 kl 21.00).

Bland övriga serier märks bland annat en julspecial av ”Barnmorskorna i East end” (SVT1 24/12 kl 21.45) och ”Den döende detektiven” (SVT1 3/1 kl 21.00) med Rolf Lassgård bland andra.

Ingmar Bergman, Ewa Fröling och Gunnar Björnstrand under arbetet med ”Fanny och Alexander”. Bild. IBL

2018 är det 100 år sedan regissören Ingmar Bergman föddes. Under året kommer SVT att uppmärksamma detta med nyproducerade dokumentärfilmer, kortfilmer och 20 av hans bästa långfilmer. Den första är ”Fanny och Alexander” från 1982 (SVT2 och SVT Play måndag 25 december kl 16.30 – 21.30)

 

Missa inte: Sven-Erik Magnusson hyllas i ”Så mycket bättre”


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...