Annons

Annons

Så hanterar du en energitjuv

Har du någon i din närhet som sprider dålig stämning och dränerar omgivningen på energi? Då kan du ha råkat ut för en energitjuv! Att umgås med en sådan kan faktiskt vara rent skadligt för dig. Här får du veta hur du upptäcker – och hanterar – dessa energislukare!


Låt inte energitjuven ta över ditt liv!

Låt inte energitjuven ta över ditt liv!

Behåll humöret och orken – så hanterar du en energitjuv!

Energitjuvar kan finnas överallt: på arbetsplatsen, bland släkt och vänner. Däremot kan de vara svåra att upptäcka, eftersom de är så manipulativa. Men visst finns det sätt att avslöja dem! Det som kännetecknar energitjuvar är att de gärna vill ha rätt och ofta inte ger sig förrän de har vunnit en diskussion. De framhäver ofta sig själva och är experter på att ge andra dåligt samvete och skuldkänslor.

Skapar intriger

Energitjuvar älskar att skapa intriger och konflikter, är dominanta och kan göra plötsliga påhopp, helt utan förvarning.

Annons
Gilla Allers på Facebook

– Energitjuvar agerar ofta avsiktligt, men de är ofta omedvetna om varför de gör som de gör. Primärt handlar det om låg självkänsla och en osäkerhet hos dem själva, säger Heidi Maria Schønberg, som är stresskonsulent och håller kurser och föredrag i ämnet.

Läs också: Min mamma var en narcissist

– När man försöker ge andra dåligt samvete för något handlar det ofta om att man har dåligt samvete över något själv, tillägger hon.
Energitjuvarnas destruktivitet kommer många gånger av att de inte känner sig värda att bli omtyckta. De klarar inte av att ta emot vänlighet och uppskattning, utan svarar ofta med något nedsättande.

Energitjuvar har ett mönster

Vi kan alla hamna i en situation där vi plötsligt blir energitjuvar, till exempel om vi har en dålig dag. Men klandra inte dig själv om du vid enstaka tillfällen snäser av en kollega eller en vän. För en äkta energitjuv är detta ett mönster, han eller hon kör på hela tiden och detta beteende är mycket svårt att ändra på.

Läs också: Min väninna utnyttjade mig för egen vinning

– Jag har coachat energitjuvar som berättat att de faktiskt är stolta över den makt de har över andra. Hur de ofta får rätt, eftersom många är rädda för dem. Somliga av dem har inte alls lust att ändra på sig. De har sin roll och utan den, vem är de då?

Ger sig ofta på vänliga personer

Om du är en omtänksam, tolerant och positiv person kan du vara i farozonen. Energitjuvar ger sig ofta på vänliga personer.

– En energitjuv kan drabba alla, skillnaden är bara att vissa har lättare för att sätta gränser. De säger ifrån direkt och vägrar att acceptera ett sådant beteende. Men de som är mer tillmötesgående och vänliga försöker i stället bortförklara energitjuvens uppförande. De funderar mycket över vad som ligger bakom, analyserar situationen och försöker rättfärdiga den eller se om de själva kan vara en del av problemet. De försöker hitta ett sätt att vara vänner på. Men ju mer de anstränger sig, desto värre blir det faktiskt.

En slags vuxenmobbning

Eftersom det kan vara mycket osunt att umgås med en energitjuv för länge handlar det först och främst om att säga ifrån.

– En av de saker du ska lägga märke till när du har pratat med personen är om du är trött efteråt. Känner du dig tömd på energi? Och framför allt, tycker du att det händer något med ditt självförtroende? Börjar du tvivla på dig själv?

Läs också: Min mans död var en befrielse

Heidi Maria Schønberg berättar att hon haft uppdrag i företag där en enda energitjuv gjort flera personer sjuka.

– Det säger ju en hel del om den makt en energitjuv kan ha. Det kan vara en form av vuxenmobbning som pågår.

Men hur går man då till väga för att säga ifrån till någon som stjäl energi och är dominant, om man själv är en person som helst vill vara till lags?

– Det bästa du kan göra är faktiskt att ställa raka och direkta frågor när någon är provocerande och nedsättande. Vad menade du egentligen med det? Det verkar kanske inte så stort, men det tvingar personen att svara på varför han eller hon uppför sig så. Ibland kanske de vägrar att svara och ibland kommer de med en bortförklaring, men oftast väljer de sedan ett mindre kritiskt offer…

Säg ifrån tydligt

Ibland kan det också fungera att be energitjuven uppföra sig ordentligt, men här ska du tänka efter först. Är det något energitjuven älskar är det nämligen om det uppstår en dispyt.

– Då får du säga till dem att de får hitta någon annan att argumentera med. Men det viktiga är att du säger ifrån tydligt, säger Heidi Maria.

Hennes råd är också att skriva ner det som händer, så detaljerat som möjligt.

Läs också: Min mamma var lycklig när jag var sjuk

Då har du lättare att se vad det är för mönster som går igen. Kanske kan du då rentav förutse vad energitjuven kommer att göra nästa gång. Då ligger du steget före och riskerar inte att blanda in så mycket känslor. Du har övergått till sakligt analysarbete och fått upp ögonen för vad som försiggår.

Många har en tendens att glömma hur obehagliga energitjuvarna kan vara, eftersom de är så manipulativa och även kan vara trevliga och inställsamma.

– Men om ”offret” har skrivit ner alla historier så vet de att när personen är inställsam är det bara skådespel.

Bryt kontakten

Om du utan framgång har försökt att prata med energitjuven, försökt ställa frågor och säga till på skarpen kan det till sist vara nödvändigt att bryta kontakten.

– Om energitjuven finns i din bekantskapskrets – se då till att komma ur den relationen! Helt enkelt för att livet är för kort för att ödslas på sådana personer.
Men det kan såklart vara svårare om det handlar om en familjemedlem.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

– När det är i en nära relation, med riktigt mycket känslor på spel, är det viktigt att du arbetar på att stärka din egen självkänsla. Det kan vara nödvändigt att ta hjälp av en terapeut. I annat fall så försök att bara umgås med personen i små doser åt gången.

Heidi Maria ger ett exempel:

– Är det under en släktmiddag kan du rent fysiskt försöka hålla avståndet. Ofta blir energitjuvar då mer tillmötesgående, eftersom de inte gillar att bli avvisade. Sätter du dig en bit bort och är artig men bara pratar kort med dem brukar de som regel försöka ställa sig in i stället.

Text:Ida Kønigsfeldt
Översättning och bearbetning:Ann-Sofie Lindell
Bild:Shutterstock

Läs också

Så slipper du energitjuvar! 

Har du en släkting som töm

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...