Annons

Annons

Hannas målarböcker gör världssuccé

Att färglägga detaljrika bilder har blivit den nya tidens handarbete. Hanna älskade själv målarböcker som barn – nu illustrerar hon målarböcker för vuxna över hela världen.

Mejla
Dela (36)
Pinna

Döttrarna Tuva och Vilja älskar mammas vackra motiv.

Döttrarna Tuva och Vilja älskar mammas vackra motiv.

Målarböckerna breder ut sig på det stora köksbordet hemma hos familjen Karlzon i Umeå, där familjens döttrar precis har kommit hem från skola och förskola.
– Det där är jag, det är mamma som har ritat bilden på mig, strålar åttaåriga Vilja och pekar på en sida i målarboken som hon sitter och färglägger.
Lillasyster Tuva, som är fyra, sträcker sig efter lådan med pennförvaringen. Hon vill måla med glitterpennor!

Detaljrika mönster

Böckerna framför dem är en värld full av mönster och detaljrika figurer. Här finns undervattensdjur, himmelska trädhus och magiska fåglar. Alla i ett fascinerande detaljrikt mönster.
Och fantasifulla mönster är något som återkommer på många ställen i familjens miljö. På väggen bakom dem hänger en klänning som flickornas mamma Hanna Karlzon, 35, har ritat mönstret till, och motivet till tatueringen som slingrar sig längs hennes arm är hämtat från en favorittapet. Man kan utan tvekan säga att Hanna har ett mycket gott öga för mönster.

Annons

Läs också: Målarböcker är bra för hälsan

Inspiration hemifrån

Hanna illustrerar målarböcker för vuxna. Inspiration till de fantasifulla och detaljrika bilderna hämtar hon i sin egen närhet. Barnen har fått sitta modell och finns med här och där, och likaså är hembygden, barndomens omgivningar kring byn Burträsk utanför Skellefteå, en viktig inspirationskälla.
– Mammas föräldrahem, en fin västerbottensgård i byn Bäckliden finns med, säger Hanna och pekar på en tecknad huslänga.

Sprids över världen

Målarböckerna, som säljs över stora delar av världen, har på så vis också blivit en fin marknadsföring av den västerbottniska bygden och tillvaron.
– Förutom att jag hämtar mina influenser från naturen och livet här så lägger jag till något drömlikt. Mina bilder svävar mellan fantasi och verklighet, precis som de dagdrömmar jag drömmer när jag själv färglägger bilder, säger Hanna.

Hanna målarböcker

Blev bildlärare

Hon är tjejen som själv älskade att färglägga som liten, vars favoritämne i skolan var bild, och som med åren kom att utbilda sig till bildlärare i Umeå
– Men jag märkte rätt snabbt att jag hellre vill skapa själv än att lära ut det till andra, så jag har bara tagit kortare vikariat som bildlärare. Visst hade jag några teckningskurser via studieförbunden, men försörjde mig genom jobb i fabrik och butik, och fortsatte att måla och rita själv på fritiden.

Läs också: Det här visste du inte om mandalamönster!

Många uppdrag

För tre år sedan bestämde sig Hanna för att starta ett företag för att försöka livnära sig som frilansande designer hemma i Umeå, och uppdragen lät inte vänta på sig. Hon designar tyger, illustrerar affischer och skapar tapetmönster. Bland annat.
När ett bokförlag kontaktade henne med erbjudandet om att rita en målarbok för vuxna var svaret ett självklart ja.
– Jag älskar målarböcker och hade själv beställt hem böcker från USA. De fanns ännu inte i Sverige, men jag var sugen på att börja göra egna, så erbjudandet kom i helt rätt tid, säger Hanna som fick fullt upp med att börja rita en mängd detaljrika bilder till boken, som skulle ges ut bara några månader senare.

En succé

Dagdrömmar heter den första i raden av målarböcker som kom ut 2015. Hanna fick fria händer och boken blev en omedelbar succé som följdes av Vinterdrömmar, Sommarnatt och vykortböcker med motiv att färglägga. Böckerna är översatta till en rad språk och Hanna får respons från människor från alla världens hörn.
– Jag har fått mejl från människor som har använt mina böcker som terapi och tröst vid sorg när någon nära anhörig gått bort, eller vid svåra sjukdomsbesked. Det värmer mitt hjärta att höra att människor kan få glädje och hjälp av mina böcker, säger Hanna.

Delar med sig

Hon berättar att det finns mängder av Facebookgrupper där människor delar med sig av bilderna de har färglagt. Även på Instagram visar människor, världen över, upp hur de har färglagt de olika motiven, och Hanna tar del av och ”gillar” så många som möjligt.

Läs också: Målarböcker är bästa medicinen

– Det finns även många målarcirklar där människor träffas och färglägger tillsammans, säger Hanna och påpekar att även om färgläggandet i sig är ett meditativt och fokuserat arbete, så verkar många också vilja vara sociala och dela med sig av resultaten.

Lätt att ta med

– Den typiska målarboksentusiasten? Det går inte att säga! Majoriteten är i och för sig kvinnor och det känns som att färgläggandet blivit den nya tidens ”stickning”. Den är lätt att ha med, du kan sitta och färglägga på tåget, och boken och pennorna är lätta att ta med sig. Men de som gillar att färglägga är i alla åldrar och av alla sorter.

En kreativ hobby

Hanna har sett att många som vill vara kreativa – men inte riktigt vet hur – börjar med att färglägga i målarböcker. Sedan kanske de går över till att teckna själva. Kreativitet föder kreativitet!
Själv har Hanna helt slutat att färglägga bilder. Hon föredrar ju trots allt att skapa mönster, att sitta med en penna och papper och skapa magiska målarboksvärldar.
– Det är den bästa dealen. Jag ritar bilderna och någon annan färglägger dem och ger liv åt dem, skrattar hon.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Isaksson

Läs också

5 gratis mandalamönster att skriva ut och färglägga!

mandalamönster

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...