Annons

Han hällde gift i hustruns dropp

KRIMINALFALLET: Karriärkvinnan Linda lyssnade inte på vännerna när de varnade henne för maken Paul och hans intresse för livförsäkringar. Inte ens när hon hamnade på sjukhus efter att ha blivit förgiftad misstänkte hon sin snälle make...

Mejla
Dela (22)
Pinna

Paul och Linda Curry var ett par ända fram tills döden skilde dem åt – via Pauls försorg.

Paul och Linda Curry var ett par ända fram tills döden skilde dem åt – via Pauls försorg.

När Linda mötte Paul Curry fick de en omedelbar kontakt. Han var 32 och hon var 45. Paul arbetade som ingenjör på ett kärnkraftverk och var en väldigt intelligent man. Något han ofta pratade om. Han berättade gärna om att han vunnit stora pengar i frågesport-programmet Jeopardy eller att han var medlem i Mensa.

Annons

Men Linda brydde sig inte om att Paul hade ett ständigt behov av att hävda sig. Själv var hon en framgångsrik karriärkvinna med god ekonomi som ägde ett stort, fint hus i San Clemente i Kalifornien. Hon kände sig inte hotad av att Paul ibland var lite överlägsen eller tillrättavisade henne. De hade en stark kemi och ett bra förhållande, och efter tre år tillsammans gifte de sig, i september 1992.
Utåt sett hade paret det väldigt bra tillsammans, men det fanns de som undrade över hur Linda och Pauls relation egentligen var. Det tycktes inte riktigt finnas någon passion och Linda hade berättat för en vän att de inte var särskilt intima.

Snäll och kärleksfull

Men Paul behandlade Linda väl. Han var snäll och kärleksfull, lagade gärna mat till henne och varje dag efter att de ätit middag brukade han hälla upp ett bubbelbad till henne.
Men så var det pengarna. Efter giftermålet hade paret gemensam ekonomi och Linda började märka att det försvann stora summor. Det visade sig att Paul betalade underhåll till två ex-fruar och tre barn, något han inte hade berättat för Linda. Hon började fundera över hur väl hon egentligen kände sin make.

Och när han en dag föreslog att hon borde skaffa ytterligare en livförsäkring blev hon illa till mods och rådfrågade sin väninna som fick onda aningar. Men Linda bestämde sig för att vifta bort orosmolnen.

Mystiskt sjuk

Deras relation var kanske inte passionerad, tänkte Linda, men den var kärleksfull, trygg och välmående. Däremot hade hennes hälsa börjat bli desto sämre.
I juli 1993, strax efter deras ettåriga bröllopsdag, blev hon mystiskt sjuk. Hon kunde inte riktigt förklara det, men hon kände sig inte riktigt som sig själv. Till slut blev hon så dålig att hon fick läggas in på sjukhus. Hennes organ sviktade och sjukhuspersonalen trodde till en början inte att hon skulle överleva natten.

Men långsamt började Linda att återhämta sig. Läkarna trodde att hon kanske hade blivit förgiftad, misstankar som snabbt stärktes när en av sköterskorna la märke till att Lindas dropp såg konstigt ut och lät labbet undersöka det. Och mycket riktigt: någon hade hällt bedövningsmedel i påsen.

Misstankar riktades mot Paul

Misstankarna riktades mot den som varit vid hennes sida hela tiden, Paul Curry. Men bara tanken på att hennes kärleksfulle make skulle försöka skada henne var absurd, tyckte Linda. Fast visst, den ende som skulle kunna få ut något av hennes död var ju Paul, det medgav hon.

– Men jag älskar honom och han älskar mig, sa hon under ett av de första polisförhören.
Linda fick stanna på sjukhuset i 21 dagar. Så småningom tillfrisknade hon och fick åka hem, men polisutredningen fortsatte.
Bara fem månader senare var hon sjuk igen. Och precis som sist kunde läkarna inte säga vad hon hade drabbats av. Paul var orolig. Han var engagerad och omhändertagande, men tilläts inte vara ensam med Linda i hennes sjukhusrum. Hela tiden hävdade han att han inte hade någon aning om vad som orsakade sjukdomen.

Läs också: Svart magi skulle ta livet av frun

Vännerna varnade

Linda låg fortfarande på sjukhus när hennes väninna Merry Seabold av en slump hittade en mängd livförsäkringspapper i paret Currys hem. Magkänslan sa att något var riktigt fel och när Linda tillfrisknat för andra gången tog Merry mod till sig.
– Jag tror att han försöker döda dig, Linda. Du måste därifrån. Han bara väntar på att få byta ditt liv mot pengar.
Då för första gången verkade Linda lyssna.
– Du har rätt, sa hon. Det är något som inte stämmer.

Men dagen därpå var Linda tillbaka i total förnekelse. Paul skulle aldrig kunna göra henne illa och hon tänkte inte lämna honom, meddelade hon.
Sex månader senare ryckte ambulansen ut igen. Linda andades inte. Hon hade inga hjärtslag, ingen puls, meddelande en uppriven Paul Curry. Trots konstgjord andning och ilfart till sjukhuset dog Linda den natten.

Paul sörjde sin kärlek

Paul sörjde sin stora kärlek och bästa vän. Men situationen förändrades när obduktionen var klar: Linda hade dött av nikotinförgiftning. Dessutom hade hon en hög dos sömnmedel i kroppen och något som såg ut som ett nålstick bakom örat. En injektion av rent nikotin? Det var ingen tvekan om att det rörde sig om ett mord och det var tydligt vem den huvudmisstänkta var.

Men det fanns ingenting som gick att knyta till Paul. Han ärvde Lindas hus och en halv miljon dollar, och redan dagen efter begravningen inkasserade han pengarna från livförsäkringen. Det stack i ögonen på polisen. Utredningen körde fast och fallet blev ett så kallat cold case. Var Paul så smart att han skulle komma undan med mord?

Lurades att erkänna

När polisinspektör Yvonne Shulls fick utredningen på sitt bord 2007 såg hon samma sak som de flesta gjort redan 1993 – Paul var en mördare. Hon började gräva i hans liv och upptäckte att han dessutom var en bedragare. Han hade fått sparken från sitt jobb efter att ha förfalskat sina utbildningspapper, men hade trots det lurat till sig ett nytt jobb på falska meriter och bodde numera i Florida med en ny fru.

Polisen gick igenom hela utredningen på nytt, lyfte på varje sten, läste mellan alla rader. Upplösningen kom när en expert på nikotin gav sitt utlåtande. Sett till hur extremt mycket gift Linda hade i kroppen måste hon ha varit död cirka 20-30 minuter efter injektionen. Det var allt de behövde veta. Kunde de få Paul att erkänna att han var den enda som Linda hade träffat den kvällen skulle han måla in sig i ett hörn han inte kunde ta sig ur.

Och allt gick helt enligt planen. Paul trodde att han skulle på ett sista förhör inför att utredningen skulle läggas ner och svarade hjälpsamt på alla frågor.
– Nej, vi hade ingen på besök den kvällen. Nej, inget inbrott. Det var bara jag och Linda.
Så var han fast. 16 år efter Lindas död greps Paul Curry.

Nekade notoriskt

Under rättegången nekade Paul notoriskt till att ha något att göra med hennes död. Men det fanns gott om vittnen som fick juryn att dra andra slutsatser – Lindas vänner, sjukhuspersonal och till och med Linda själv, genom ljudupptagningarna från de första förhören.

Det hjälpte inte heller att en av Pauls tidigare fruar berättade om hur hon under det sista året av deras äktenskap hade varit väldigt sjuk. Även då ska Paul ha pratat om livförsäkringar, och när hon fick avslag på sin ansökan hade han begärt skilsmässa.

Efter nästan två dagars överläggande var juryn överens. 20 år efter Lindas död dömdes Paul Curry till livstid för mord.

Text: MARIA STRÖMQVIST
Bild: IBL

Läs också

De grävde upp ett lik – för kärlekens skull

krimmare-lik-puff

Modekungen föll offer för en galning

versace-puff

Skylar mördades av sina kompisar

skylar-puff

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...