Annons

Annons

Han gick till sängs med en mördare

Katrina tyckte att hon var lyckligt lottad som träffat Eric. Men när hon förstod att hon var långt ifrån den enda kvinnan i hans liv bestämde hon sig för att hämnas.

Mejla
Dela (7)
Pinna

Eric Somuah personifierade begreppet "den amerikanska drömmen".

Eric Somuah personifierade begreppet ”den amerikanska drömmen”.

Man kan säga att Eric Somuah personifierade begreppet ”den amerikanska drömmen”. Är man bara flitig, duktig och målinriktad så är USA möjligheternas land. Här kan till och med de fattigaste arbeta till sig rikedom och berömmelse, så länge man har talang och beslutsamhet, vilket Eric Somuah hade gott om.

Annons

Han var bara två år när han flyttade med sin familj från fattiga förhållanden i afrikanska Ghana till USA. Pappan var fabriksarbetare och mamman städerska. Utöver Eric hade paret ytterligare tre barn.
Familjen bodde i en trång lägenhet i Bethesda, en förort till Washington DC, där de fyra barnen delade på ett rum. När Eric bara var tio år fick han se en stor limousin med tonade rutor glida förbi hemma på gatan.
– En sådan bil ska jag ha en dag. Då ska du få följa med på en åktur, sa pojken till sin mamma.
Den dagen beslutade Eric sig för att han skulle bli rik och berömd.

Jobbade åt grannarna

Hans karriär började med att han reparerade en gammal gräsklippare och erbjöd sig att klippa de äldre grannarnas gräsmattor mot en mindre summa pengar.

Gilla Allers på Facebook

Affärerna gick så bra att han kunde investera i fler gräsklippare, och utvecklade verksamheten till att rensa ogräs, tvätta fönster och rengöra trädgårdsplattor och hängrännor. Han erbjöd sina klasskamrater att arbeta för en halv dollar per timme och tjänade själv det dubbla.

Läs också: Skylar mördades av sina kompisar

Som tonåring hade Eric många järn i elden – han hade börjat tjäna stora summor pengar.

Medan hans syskon gifte sig och bildade familj levde Eric ungkarlsliv. Kvinnor svärmade kring honom och Eric njöt av tillvaron.

Dök inte upp på jobbet

Eric hade alltid intresserat sig för bilar och övervägde att investera i en bilfirma. Han beslutade sig för att studera branschen innan han slog till, och sommaren 2011 tog den driftige Eric anställning som jaguarförsäljare i grannstaden Silver Spring.

Eric var ordentlig och punktlig och skötte sitt jobb exemplariskt. Det var därför som hans chef blev konfunderad över varför Eric inte dök upp på sin arbetsplats tisdagen den 5 juni 2012. Inte heller svarade han i sin telefon. Chefen kontaktade Erics storasyster Cynthia som bestämde sig för att köra hem till sin bror. Tack vare att hon hade egen nyckel kunde hon ta sig in i lägenheten, men väl där möttes hon av en fruktansvärd syn. I sovrummet låg Eric i sin säng med huvudet på en kudde som var helt täckt av blod.

Läs också: Hon gömde ett lik i sin trädgård

Cynthia rusade skrikande ut ur lägenheten och larmade polisen. Strax därpå anlände de med kriminalaren Dimitry Ruvin i spetsen.
Den erfarna utredaren konstaterade att det 34-åriga offret var skjuten i huvudet. Självmord var uteslutet. Det fanns inget vapen i lägenheten, inga tecken på inbrott och inget verkade saknas. Allt tydde på att Eric själv hade släppt in mördaren i lägenheten.

Polisens tekniker hittade gott om spår i lägenheten, nästan för mycket. Många personer hade kommit och gått, särskilt kvinnor hade besökt den eftertraktade ungkarlens lägenhet.
Ägaren till en bar där Eric var stamgäst berättade för polisen att Eric ett par veckor innan mordet börjat umgås med en jämnårig kvinna, Katrina Ben. Hon kallades Måndagsväninnan eftersom han bara träffade henne på måndagar.

– Hon är underbar i sängen men outhärdlig att lyssna på, hade Eric berättat.

Katrina Ben var inte nöjd med att bara få vara måndagsflickan.

Katrina Ben var inte nöjd med att bara få vara måndagsflickan.

Sågs på måndagar

Katrina Ben hämtades in och förhördes av Dimitry Ruvin som snabbt fick känslan av att hon dolde något. Kvinnan förklarade att hon hade varit i lägenheten de fyra senaste måndagarna. De hade ett gemensamt intresse för basket och tillsammans brukade de titta på måndagsmatcherna på tv. Efteråt hade de sex och vid midnatt gick hon hem.

Läs också: Svart magi skulle ta livet av frun

Katrina medgav att hon ogillade att bara vara måndagsväninnan och berättade att Eric aldrig svarade de andra dagarna om hon ringde honom. Men att hon skulle ha något med hans död att göra nekade hon bestämt till.
– Eric var i livet 00.45 tisdagen den 5 juni då jag lämnade honom, hävdade hon.

Eric hade blivit skjuten på nära håll av en pistol med kaliber 0.38 men Katrina svarade att hon inte ägde någon pistol. Polisen hade inget annat val än att släppa henne.

Varje dag blev Dimitry Ruvin uppringd av Erics tre systrar som frågade om det hade skett något framsteg i fallet. Det dröjde ett helt år innan han kunde ge ett positivt svar.
Genombrottet kom i maj 2013 då Dimitry fick ett tips från en person som påstod att en langare vid namn William Woodfork kunde bidra med intressant information. Under ett förhör berättade Woodfork att han hade sålt hasch till Eric och Katrina den aktuella måndagen.

Ändrade sina vittnesuppgifter

Dimitry bestämde sig att plocka in Katrina för ett nytt förhör och konfrontera henne med de nya uppgifterna. Plötsligt ändrade Katrina sina vittnesuppgifter och en förvånad Dimitry fick nu höra en helt ny version av vad som skulle ha hänt under mordnatten.

Läs också: Fotbollsstjärnan blev seriemördare

Katrina berättade att Woodfork hade dykt upp vid Erics lägenhet. Han hade börjat bråka eftersom han påstod att Eric hade lurat honom på pengar vid affären. Katrina förklarade att hon då hade lämnat lägenheten, men hade en känsla av att Woodfork ville hämnas. Kanske var han mördaren, menade hon.

En märklig sak att utelämna från början, tyckte Dimitry, och det fanns mycket riktigt ingenting som pekade på att Woodfork skulle vara inblandad. Men Dimitry fick en idé om hur han skulle kunna gå vidare i utredningen.

Provsköt pistoler

På polisstationen fanns en avdelning med inlämnade och beslagtagna vapen, däribland 60 pistoler med kaliber 0.38. Alla vapen provsköts i hopp om att mordvapnet skulle kunna finnas bland dem. Och när nummer 59 testades fick Dimitry träff.

Det visade sig att pistolen hade lämnats in av en turist som hittat den i ett dike till en motorväg, inte långt från Silver Creek där Eric Somuah bodde.

Med hjälp av revolverns serienummer kunde polisen ta reda på att vapnet hade sålts av en vapenhandlare i staden Jackson i Mississippi, lustigt nog samma stad där Katrina Ben vuxit upp.

Läs också: Bakom vännens råd fanns goda avsikter

Dimitry besökte vapenbutiken och förhörde ägaren som hade papper på att han hade sålt och köpt vapnet fyra gånger. Dessutom hade han kameraövervakning i sin butik och sparat alla videoband.
Dimitry Ruvin fick med sig en bunt videoband med sig till Bethesda. Sista gången vapnet såldes var november 2007. När han satte i bandet från samma månad såg han ett bekant ansikte. Framme vid disken syntes Katrina Ben.

För att stärka bevisen ordnades ett kontoutdrag från Katrinas bank som visade att hon hade betalat 150 dollar till vapenhandlaren för en pistol med kaliber 0.38, precis det vapen som det dödande skottet avlossats från.

Den 7 februari 2015 dömdes Katrina Ben för mord, ett brott som gav henne livstids fängelse plus ytterligare 20 år. Motivet var tydligt tyckte juryn. Katrina, som trodde att hon och Eric hade ett kärleksförhållande, fick reda på att han inte var intresserad av någon långvarig relation, och dessutom träffade andra kvinnor. Hämnd, svartsjuka och olycklig kärlek gjorde henne till mördare.

Text: Carsten Holst
Svensk bearbetning: Peter Helperin
Bild: Focus News Agency och AOP

Läs också

Giftermalet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

kemisten-puff

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...