Annons

Annons

7 orsaker till håravfall

Börjar du tappa hår? Kanske stressar du för mycket, äter en ny medicin eller har brist på något näringsämne. Det finns flera orsaker till håravfall.

Mejla
Dela (13)
Pinna

haravfall

Det finns en rad orsaker till håravfall, somliga är kortvariga andra mer permanenta.  Ärftligt håravfall är vanligast och drabbar oftast män. Men även kvinnor kan drabbas och då främst i övergångsåldern. Men håravfall som inte är genetiskt kan bero på flera saker.

Järnbrist

Håravfall kan också bero på järnbrist. Kvinnor med kraftig mens kan drabbas av järnbrist, som kan upptäckas genom blodprov på vårdcentralen och åtgärdas med järntabletter.

Läkemedel

Vissa receptbelagda mediciner, för exempelvis reumatism, hjärtsjukdomar samt blodförtunnande mediciner kan orsaka tillfälligt håravfall.

Sjukdomar och stress

Hårsäckarna är mycket känsliga och påverkas lätt om kroppen kommer i obalans, till exempel vid stress, hög feber, svåra infektioner, operationer och förkylningar. I de flesta fall återhämtar sig håret när kroppen återgår till det normala.

Annons

Hormoner

Ett par månader efter en graviditet upplever många kvinnor att de tappar stora mängder hår. Det orsakas av hormonella förändringar som gör att många hårstrån går in i vilofas samtidigt.

Sköldkörtelsjukdomar

Både under- och överaktivitet i sköldkörteln kan orsaka håravfall. Rubbningar i sköldkörtelfunktionen är lätta att upptäcka genom ett blodprov på vårdcentralen. Med rätt behandling återhämtar sig håret.

Proteinbrist

Vid lågproteinkost och onormala matvanor kan proteinbrist uppstå. Håret slutar då växa och går in i en vilofas, efter 2–3 månader faller stora mängder av. Håret återhämtar sig om man börjar äta tillräckligt med protein.

Svampinfektion

En svampinfektion i hårbotten kan orsaka små hårlösa fläckar som kan sprida sig och orsaka rodnad och svullnad. Sjukdomen är smittsam, drabbar främst barn och kan behandlas med medicin. Ibland överförs smittan från djur, till exempel hund, katt, marsvin.

Av Marie Schulz Bild: Shutterstock

Läs mer

Mat som är bra för håret

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...