Annons

Annons

Grönkålschips kan dämpa farlig infammation i kroppen

En ny svensk studie visar att dagligt intag av grönkål och spenat kan dämpa sjukdomsframkallande inflammationer i kroppen.


Grönkål kan dämpa farliga inflammationer i kroppen

Det är färgämnet lutein som forskare vid Linköpings universitet har forskat kring och sett att patienter med kranskärlssjukdom fick en klart positiv effekt av en kost som var rik på ämnet.

Annons

Vid kranskärlssjukdom, som hjärtinfarkt och kärlkramp, är inflammation en viktig komponent.

– En betydande andel av patienterna som har haft hjärtinfarkt har kvar en låggradig, kronisk inflammation i kroppen trots att de får en bra behandling som innefattar både kärlingrepp, läkemedel och livsstilsprogram. Vi vet att kronisk inflammation är förknippad med sämre prognos, säger Lena Jonasson, professor vid institutionen för medicin och hälsa och överläkare i kardiologi, till Liu.se.

Höga luteinhalter i blodet gav lägre halt av inflammation i blodet

– Patienterna hade bästa möjliga behandling för sin sjukdom enligt kliniska riktlinjer, ändå såg vi att många av dem hade en kvarvarande inflammation och samtidigt lägre nivåer av lutein, säger Lena Jonasson till Liu.se.

Gilla Allers på Facebook

När patienterna fick en mer luteinrik kost sänktes halterna av inflammation i blodet.

Både spenat och grönkål är oerhört rika på lutein. Lutein är fettlösligt och ska ätas med fett för att tas upp i kroppen. Därför är grönkålschips ett suveränt snacks att njuta av på kvällskvisten och receptet på dessa hittar du här.

 

Av: Thowe Wagner

Bild: IBL

Källa: Land

Artikeln publicerades först på MåBra.

Missa inte: Vegetarisk 
calzone med spenat och ost

hembakad-calzone-med-spenat-recept

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...