Annons

Annons

Krämig gratäng med brysselkål

Små pärllökar och brysselkål i en krämig gratäng toppad med västerbottensost.

Mejla
Dela (116)
Pinna

Gratäng med brysselkål och västerbottenost recept

Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost.

TESTA OCKSÅ: Små grönkålspajer till julbordet

Gratäng med brysselkål och västerbottenost – recept

Recept på en krämig gratäng med brysselkål och västerbottensost. Vegetarisk brysselkålsgratäng med pärlök eller steklök samt riven ost.

Annons

TESTA OCKSÅ: Löksill med rödlök och purjolök

• ca 10 bufféportioner • ca 50 min

750 g brysselkål
ca 300 g pärllök eller steklök
125 g grovriven västerbottensost

RECEPT: Smakrika vegetariska köttbullar

Sås
3 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

Garnering
färsk timjan

1. Sätt ugnen på 225°.
2. Skär bort ändarna på brysselkålen och skala löken. Förväll det tillsammans i lättsaltat vatten i ca 10 minuter.
3. Sås: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjöl. Vispa runt så att det inte bränner vid. Häll i vattnet och sedan grädde under ständig omrörning. Smula ner buljongtärningarna. Smaka av med salt och vitpeppar.
4. Lägg löken och brysselkålen i en ugnsfast form, ca 20×30 cm. Häll över såsen och den grovrivna osten.
5. Gratinera i mitten av ugnen tills den fått fin färg, 30–35 minuter. Garnera med färsk timjan vid servering.

Av Louise Bondebjer
Bild: Sophie Håkansson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...