Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaGran är vacker året om – sorter och tips

Gröna träd och buskar på vintern är vackert i trädgården – inte minst gran. Tänk bara på att de kan bli stora! Här är bra tips och sorter.

Mejla
Dela (14)
Pinna

Kungsgran

Kungsgranen är populär som julgran. Heter egentligen nordmannsgran.

Det finns två huvudsläkten av gran: Picea, som får hårda och stickiga barr, och Abies som har mjuka barr. De går även under namnet ädelgranar. Den så kallade kungsgranen som säljs som lyxvariant av julgran heter egentligen nordmannsgran, Abies nordmanniana, zon 4. I det fria kan den bli cirka 25 meter.

Julgranen – en riktig höjdare!

Den vanliga granen heter på latin Picea abies. När trädet säljs vid jultid kallas den ibland för rödgran. Den kan bli gott och väl 30 meter, på sina håll upp till 60 meter, och är härdig till zon 8.

Dags att köpa julgran. Så här undviker du att den barrar!

Annons

Små och storagranar

Fågelbogran, P. abies, ’Nidiformis’, zon 7, är låg (1 meter) och bredväxande och fin att ha i en stenträdgård tillsammans med ljung. Den har en nedsänkning i mitten som påminner lite om ett fågelbo.

Ännu lägre blir dvärgsorterna av vitgran (P. glauca). Till exempel ’Alberta Globe’, zon 5, 0,5–1 meter, och ’Echiniformis’, zon 5, med en maxhöjd på ca 0,5 meter.

Koreagran

Koreagranen får vackra blålila kottar.

Koreagran, Abies koreana, zon 4. En vacker och bred gran som kan bli uppemot 6 meter. Den växer långsamt så satsa gärna på ett lite större exemplar från början. Mycket fin att ha även i en något mindre trädgård. Får häftiga uppåtstående blålila kottar. Barren är vita på undersidan, vilket ger ett spännande intryck. Här sorten ’Silberlocke’ som har något böjda barr. En lägre sort är ’Blue Magic’.

Smultrongran

Smultrongranens skott på våren är riktigt röda!

Smultrongran, Picea abies, ’Cruenta’, zon 5 (ev 6). På våren lägger man verkligen märke till de illröda skotten! Höjd ca 6 meter, kanske mer.

Blågran Picea pungens

Blågran blir en jätte på 15–20 meter med spetsiga stickiga barr.

Blågran (stickgran), Picea pungens, zon 6. Barren är riktigt spetsiga och doftar starkt. Trädet blir så småningom 15–20 meter.

Bra att veta om gran!

– Granar är relativt lättodlade. De flesta vill växa i en blandning av sand, humus och lera.

– Riktigt unga granar trivs bäst i sällskap av omgivande och skuggande träd. Det är så de växer upp i det vilda.

– Plantera gran tidigt på våren. De behöver en säsong på sig för att rota ut sig i jorden innan tjälen går ner i marken.

– Vattna rikligt på senhösten för att minska risken för uttorkning under vintern.

Text: Henrik Hanell  Foto: Anders Kronborg

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...