Annons

Annons

Grå starr? – men jag är ju så ung!

Petra var strax över fyrtio år när hon fick veta att hennes försämrade mörkerseende och grumliga syn var grå starr.

Mejla
Dela (30)
Pinna

Petra Ariton

Mörkerseendet blev sämre och synen var grumlig, men Petra var helt oförberedd på beskedet från ögonläkaren. Att hon, som bara var strax över 40 år, skulle drabbas av grå starr trodde hon inte var möjligt. Men åtgärden var relativt enkel.

Annons

En morgon under Bokmässan i Göteborg förra året vaknade Petra Ariton, 45, och kunde inte längre se ordentligt. Inte för ett ögonblick misstänkte hon att hon fått grå starr. Hon var ju så ung.
– Jag googlade, och visst kan man drabbas i alla åldrar men mest är det ju gamla människor, inte folk i fyrtioårsåldern.
I hörnet av vardagsrummet står några ouppackade flyttkartonger. För ett par veckor sedan gick lasset från Sollentuna till skånska Österlen. Här ska hon och maken Dennis starta upp sin nya verksamhet, ett kreativt center för människor som vill måla, sjunga, yoga eller bara vara.
– Det känns så overkligt, som att den här flytten egentligen gäller någon annan och inte mig, säger hon och ler.
I sex år har hon haft idén, men när hon fick diagnosen grå starr för ungefär ett år sedan vågade hon knappt tro att det skulle bli av.
– Jag var inte så orolig till en början, mest fascinerad över hur dålig min syn hade blivit. När jag och min man var ute och promenerade på kvällarna så märkte jag att alla ljuskällor blev som stora solar. Efteråt fick jag veta att ljuset bryts annorlunda då man har grå starr och då blir det så, säger Petra.

Allting blev oskarpt

Som förläggare på det egna bokförlaget Ariton förlag går Petras arbetsuppgifter i mångt och mycket ut på att läsa. Hon får ofta manusförslag som hon ska läsa, mejl som ska besvaras och kontrakt som ska gås igenom. Nu var allting oskarpt, mörkerseendet blev sämre och synen var grumlig. Att titta på tv blev svårt, likaså att sitta vid datorn då hon snabbt blev trött i ögonen. Allt gick långsammare då hon var tvungen att vila ögonen oftare.
– Jag slutade att köra bil på kvällarna ganska snabbt, för alla ljuskällor blev som stora solar och allt ljus bländade mig, berättar Petra.
Men så var hon på vårdcentralen och i förbifarten nämnde hon sin försämrade syn. Hon blev remitterad till en ögonspecialist som snabbt konstaterade grå starr och bokade in operation.
– Jag var helt chockad. Var kom det ifrån? 45 år bara, då ska man inte få starr. Jag har förstått att förloppet vanligtvis är ganska långsamt men för mig kom det nästan över en natt, säger Petra.

Petra Ariton

Var jätterädd

Fyra månader senare var det dags för operation av första ögat, den skadade linsen skulle bytas ut. Petra hade läst på innan och fått många uppmuntrande tillrop på sociala medier. De flesta som genomgått operationen var positiva och sa att det var gjort på ett kick och inga problem alls.
– Trots alla uppmuntrande ord så var jag jätterädd. Och det blev förstås inte bättre av att mina båda döttrar och min man var jätteoroliga.
Innan operationen hade hon fått droppa inflammationshämmande droppar i ögonen för en bättre läkningsprocess, och droppar som vidgar pupillen vilket gjorde henne extremt ljuskänslig. På plats fick Petra lugnande medicin och en extra sköterska som kom in och höll henne sällskap.
– Stackars kvinna, jag klämde väl sönder handen på henne… Men man är så utlämnad på den där britsen. De spänner upp ögat så att man inte ska blinka och trots att jag var bedövad med ögondroppar så såg jag ju vad de gjorde. Det satt säkert mer i tanken än vad jag faktiskt såg men det var obehagligt.
Två veckor senare var det dags för operation på andra ögat. Men att tiden däremellan skulle vara så påfrestande var inte Petra beredd på.
– Jag hade total obalans mellan mina ögon. Det ena hade grumlig och dålig syn medan det andra blivit översynt efter operationen. Det var jättejobbigt, minns hon.

Utmärkt syn

Tiden framför datorn fick minimeras och manusläsningen gick på tomgång. Vardagen blev inte som den brukade och Petra blev frustrerad. När det var dags för operation nummer två så visste hon dessutom vad hon hade att vänta. Men sedan vände det.
– Jag hade besvär under en period efter de båda operationerna. I tre månader såg jag flimrigt och hade problem med ljus, men sedan började det bli bättre.
Nu har det gått nästan ett år sedan hon gjorde den sista operationen och ögonen fungerar alldeles utmärkt. Hon önskar att hon hade vetat mer om rehabiliteringen efter operationen och att det skulle vara så svårt med obalansen mellan ögonen mellan operationerna. Men trots obehag har det aldrig funnits en tanke på att inte genomgå operationen, alternativet hade ju varit att sakta bli nästan blind. I dag ser livet lite annorlunda ut, något Petra är glad för.
– Jag är tvungen att variera mina arbetsuppgifter nu eftersom jag inte kan sitta vid datorn så länge. Jag kan inte heller sitta länge och tokläsa manus som jag gjorde förr utan måste upp och röra på mig och vila ögonen. Trots att jag i perioder har varit väldigt ledsen över  sjukdomen så är jag tacksam för att jag har genomgått det här. Resten av min kropp tackar mig i dag, jag är starkare och mer rörlig, säger hon leende och för att visa lyfter hon med lätthet upp en välfylld flyttkartong.■

Maria-KugelbergOperation är det som gäller

Maria Kugelberg, docent och överläkare inom gråstarrskirurgi vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm, forskar på sjukdomen och på att utveckla bättre linser för gråstarrspatienter.

Vad är grå starr?
Ögats lins, som sitter bakom regnbågshinnan och som i vanliga fall är helt klar för att du ska kunna se tydligt, blir grumlig om du drabbas av grå starr. Synen blir sämre, du blir ljuskänslig och kan se dubbelt.

Varför drabbas man?
Det beror på naturligt åldrande, att linsen gulnar och blir grumlig. Sjukdomen är mer vanlig efter 65 års ålder, medelåldern för operation i Sverige är 74 år. Om du får sjukdomen när du är yngre så kan det bero på skador på ögat, diabetes, eller om du behandlats med kortison under lång tid, men de allra flesta bara får det utan någon särskild orsak. Det finns egentligen inget sätt att undvika grå starr.

Hur ser förloppet ut?
För vissa kan synen bli sämre på några månader men oftast så tar det flera år, och får du det när du är äldre så kan du ibland leva med det eftersom förloppet är så långsamt.

Hur behandlas sjukdomen?
Den enda behandling som hjälper är operation, då linsen i ögat byts ut mot en konstgjord lins. Man opererar oftast ett öga i taget men man kan också operera bägge ögon samma dag och operationen tar cirka tio–tjugo minuter per öga. Vanligtvis går du hem samma dag och återhämtar dig relativt snabbt. Det är en av de vanligaste operationerna som görs i Sverige, och varje år opereras cirka 90 000 personer.

Kan det medföra komplikationer?
Man kan få efterstarr, flera år efter operationen, och det behandlas med laser, en ganska enkel operation. Det som händer är att små celler blir kvar i lins-kapseln i ögat och de delar sig och stör ljusstrålarnas väg in i ögat. Mellan 10 och 50 procent av patienterna drabbas av detta.

Text: Jessika Devert
Bild: David Bergström

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...