Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaGör ett enkelt växtstöd till dina luktärter

Låt dina klättrande skönheter slingra sig uppför ett vackert plantstöd av bambupinnar. Vi visar dig hur du gör – steg för steg!


Luktärtstöd, gör det själv

Du behöver

  • Trälådor som inte inte är för låga
  • Grov säckväv, urnjord, bambupinnar (finns i byggvaruhuset eller i plantskolan)
  • Sekatör
  • En lång pinne (eventuellt lite grövre än bambupinnarna)
  • Snöre
  • Förgrodda luktärter i kruka

Gör så här

Luktärtstöd, gör det själv

Annons

1. Fodra lådorna med säckväv så att inte jorden ramlar ut genom springorna. Säckväven fungerar också som dränering, så att överflödigt vatten kan rinna ut när du vattnar. Fyll lådorna ordentligt med urnjord.

Luktärtstöd, gör det själv

2. Klipp till bambupinnarna så att de är ca 2 m långa. Klipp också till den långa, kraftiga pinnen så att den blir lika lång som spaljén är bred, så att den kan läggas på tvären på spaljén. Börja med att sticka ner en bambupinne lite snett längst ut i ena kanten på lådan. Fortsätt att sticka ner bambupinnar på snedden med 25 cm mellanrum.

Luktärtstöd, gör det själv

3. Stick nu ner bambupinnar lite snett åt motsatt håll så att de bildar kryss.

Luktärtstöd, gör det själv

4. Ta nu den långa, kraftiga pinnen och bind fast i varje kryss med snöre. Här är det bra att ta hjälp av ett par extra händer.

Luktärtstöd, gör det själv

5. Om du tar plantorna direkt från växthuset eller fönsterkarmen är det viktigt att de planteras ut en vindstilla och skuggig dag. Både solen och vinden kan göra stor skada på de känsliga små plantorna. Ta försiktigt upp plantorna från krukorna och plantera dem i jorden. Sätt dem både fram- och baktill i lådan så att de fyller upp ordentligt.

Luktärtstöd, gör det själv

6. I början behöver de små plantorna hjälp att slingra sig uppför bambupinnarna, men efter ett par veckor klarar de sig själva. Vattna rejält när de är nyplanterade. Om plantorna är långa och rangliga kan du knipsa bort toppen, då tvingas de att bilda sidoskott. Tänk på att det ska finnas minst tre blad kvar på plantan efter att toppen knipsats bort. Och kom ihåg – ju fler blommor du plockar, desto fler nya kommer det från plantan!

Text: Pia Buusmann
Foto: Jes BuusmannLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...