Annons

Gör egna glasspinnar med jordgubb och choklad

Så barnsligt gott! Gör enkelt egna glasspinnar med jordgubbsglass som är toppade med choklad och strössel.

Mejla
Dela (31)
Pinna

gor-egna-glasspinnar-med-jordgubbssmak-recept

Glasspinnar med jordgubbsmak och toppade med choklad som du enkelt gör själv!

TESTA OCKSÅ: Gör egen lakritsglass!

• ca 12 st

4 äggulor
1 ½ dl socker
½ dl glykossirap
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Jordgubbspuré
200 g färska jordgubbar, ca 4 dl
1 msk pressad citron
2 msk socker

Garnering
ca 2 dl jordgubbar
150 g mörk eller vit choklad
½ dl neutral matolja
karamellströssel

Annons

TESTA OCKSÅ: Hemgjord jordgubbsglass med kokosgrädde

Dessutom behövs
glassformar
ev glasspinnar

1. Jordgubbspuré: Skölj och rensa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar och lägg ner i en kastrull. Tillsätt citronsaft och socker. Koka bären tills de börjar safta sig. Mixa därefter till en puré och låt koka utan lock tills det reducerats något, ca 15 minuter. Ställ åt sidan att svalna. Ställ sedan kylskåpskallt.

2. Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en kastrull. Tillsätt glykossirap och mjölk och rör om. Sjud upp blandningen under omrörning och ta kastrullen från värmen då första bubblan syns. Kyl smeten i kallt vattenbad.

3. Tillsätt vispgrädde och jordgubbspurén i glassmeten och rör om. Häll smeten i en glassmaskin och kör till en fast mjukglasskonsistens.

4. Låt glassformarna stå fryskallt en stund så att de blir riktigt kalla. Skär jordgubbarna till garneringen i tunna skivor.

5. Ta fram några glassformar i taget och fyll dem till hälften med glassmet. Tryck fast några jordgubbsskivor på insidan av varje form och fyll därefter upp med glassmet. Tryck eventuellt i glasspinnar och djupfrys glassen.

6. Bryt chokladen i mindre bitar och smält över varmt vattenbad eller på svag effekt i mikrovågsugn. Blanda ner oljan och rör glasyren slät.

7. Doppa de frysta glassformarna hastigt i varmt vatten och lossa glassarna varsamt. Lägg dem på en smörpappersklädd bricka och låt stå fryskallt så de fryser till. Ta fram några i taget, doppa i chokladglasyren och strö över lite karamellströssel. Lägg genast glassarna i lämplig förpackning och djupfrys dem.

Utan glassmaskin?
Har du ingen glassmaskin, följ beskrivningen fram till och med punkt 3. Vispa därefter grädden och vänd ner i den kalla smeten tillsammans med jordgubbsmoset. Djupfrys glassmeten och ta fram med jämna mellanrum och rör den porös tills den håller fast mjukglasskonsistens.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...