Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga



Så gör du din egen snaps av malört


Skörda malörten i rätt tid och sedan är det dags att göra din egen bäsk.

Detta behöver du veta för att kunna göra din egen Bäsk

Enligt tradition skördade man malört, Artemisia absinthium, på Bartolomeinatten den 24 augusti, det vill säga i mitten av blomningsperioden.

Annons

Det finns många recept på malörtsbrännvin, eller bäsk, och många faktorer som påverkar resultatet. Det kan gälla tiden för skörd, om kvistarna ska användas färska eller torkade. Eller mängden blommor – i en del recept ska man flambera dem i sprit.

Gilla Allers på Facebook

Och hur lång tiden malörten ska dra med spriten innan avsilning: 1 dygn eller upp till flera veckor. Ju längre tid, desto större beska. Kanske ska man runda av smaken med några kumminfrön, honung och en skvätt sherry?

En del tycker att vildväxande malört som fått växa torrt och vindutsatt har mer smak än malört som är odlad i en välgödslad jord. Jag ser fram emot att testa mig fram till super-bäsken.

Recept på bäsk

Här ett mycket enkelt recept som ger en rund, ganska blommig smak med medelbeska.

1. Lägg 3–4 kvistar med malörtsblommor i en glasburk och fyll på med 70 cl renat brännvin.

2. Låt dra i 24 timmar. Sila av och häll upp på flaska. God att dricka direkt, men vinner mycket på lagring. Gärna 
i sex månader eller längre.

Text Henrik Hanell
Foto Anders Kronborg

Mer snaps! Här får du recept på sju sorters snaps.

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...