Annons


Allers-Tradgard-loggaGör det själv: Praktisk steghylla

Avlastningshylla i uterummet, en plats för alla frösådder eller som pelargonhylla... Den här hyllan, gjord av en stege, är ett roligt sommarprojekt som snabbt blir klart.

Mejla
Dela (54)
Pinna

Steghylla

Steghyllan rymmer mycket – praktisk och fin till frösådder, sticklingskrukor eller favoritprylarna.

Att utnyttja höjden är en bra lösning när man har ont om plats. En flyttbar hylla är perfekt av många anledningar. Du kan snabbt ställa den där du behöver den och enkelt stuva undan den när behovet inte finns längre. Vi har byggt den här hyllan av en hopfällbar trästege, där hyllplan lagts på varje stegribba. Du får en praktisk avställningsplats som inte tar så mycket utrymme, den kan fungera som rumsavdelare och lika gärna stå på en balkong eller i skydd under ett tak på terrassen.

Du behöver

  • Trästege med ribbor på båda sidorna
  • Fint slippapper
  • Målartvätt
  • Grundfärg och målarfärg
  • Hyllplan

Vi använde 5 hyllplan, 18 mm tjocka. Mät stegribbornas bredd på din stege och dra av ca 1–2 cm så hyllplanen får plats. Längderna på hyllplanen kan man välja efter eget tycke. Vi valde 150 cm för de längsta och 40 cm för den kortaste hyllan högst upp. Vår stege har fem steg och är 165 cm hög, 449 kr, från Biltema. Hyllplanen kostade ca 500 kr.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Så här gör du

1. Mät upp alla hyllplan till önskad längd och bredd. Slipa till gavlarnas råa kanter.
2. Skruva av alla metalldelarna på stegen om du vill ha dem omålade.
3. Torka av stege och hyllplan med målartvätt och grundmåla. Låt torka.
4. Måla stegen och hyllplanen med önskad färg, stegen med pensel och hyllplanen med roller (för en jämnare yta). Räkna med två strykningar. Låt torka.
5. Montera ihop stegen och placera ut hyllplanen. För extra stadga, sätt en sträng med trälim på varje ribba innan hyllplanet läggs på plats.

Av Gunilla Thermænius
Foto: Anette Nilsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...