Annons

Annons

Jansson frestelse med karamelliserad lök

I år blir janssons frestelse extra läcker! Karamelliserad lök ger en härlig smakbrytning till krämig potatis och ansjovisens sälta.


Godaste janssons frestelse recept

Godaste receptet på janssons frestelse hittar du här!

Godaste janssons frestelse – recept

Recept på godaste janssons frestelse! Krämig janssons frestelse med potatis, smör, vispgrädde och god sälta från ansjovis! Den klassiska Janssons frestelse får det lilla extra av karamelliserd lök – en god nyhet till julbordet.

Annons

TESTA OCKSÅ: Janssons frestelse på rotfrukter

• 10 pers • 2 tim

knappt 2 kg potatis
2–3 burkar ansjovisfiléer à 100 g (ta den större mängden ansjovis om du vill ha rejält med sälta och smak)
25 g smör + 2 msk till formen
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
½ dl ströbröd

RECEPT: Gravad lax med smak av ingefära och lime

Karamelliserad lök
3 gula lökar
50 g smör
3 msk ljust muskovadosocker

1. Karamelliserad lök: Skala löken och skiva den tunt. Smält matfettet i en stekpanna. Fräs löken på medelvärme tills den mjuknar, men utan att ta färg, ca 5 minuter. Tillsätt sockret och rör om, låt fräsa ihop ytterligare 5 minuter.
2. Sätt ugnen på 175°.
3. Skala och strimla potatisen. Häll av ansjovisen, men spara spadet.
4. Smörj en ugnsfast form med smör. Varva potatis, karamelliserad lök och ansjovisfiléer i formen. Det ska vara potatis i botten och på toppen.
5. Koka upp grädde och mjölk. Rör ner ansjovisspadet. Häll blandningen i formen. Klicka på smöret och strö över ströbröd.
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 ½ timme.

Recept: Maja Rehwin
Bild: Christina Uhlin



Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...