Annons

Annons

God smak

Mejla
Dela (0)
Pinna

Sött, salt, surt, beskt och umami heter våra fem grundsmaker varav umami är den yngsta även om den har över hundra år på nacken. Umami (A-korsordet 43) identifierades av den japanska kemiprofessorn Kikunae Ikeda i Tokyo. Han utvann kristaller ur så kallad dashibuljong som har en tångart som ursprung. Kristallerna bestod av saltformen natriumglutamat, och Ikeda kallade den nya smaken för ”god smak”, på japanska ”umami”.

Annons

Det är glutamat som ger upphov till umamismaken som förstärker smakupplevelsen. Den smakar buljong och används som smakförstärkare i det asiatiska köket: framför allt förknippas umami med den japanska misosoppan. I västerländsk mat hittar vi smaken i till exempel tomater, ost och parmaskinka.

Vårt smaksinne är finurligt och stimulerar oss att äta de näringsämnen vi behöver samtidigt som det varnar oss för att äta skadlig mat. Starkt surt signalerar härsken mat och omogen frukt, beskt att maten är giftig. Tidigare trodde man att tungan var indelad i olika smakområden, men nu vet man att varje smakcell på tungan känner igen och reagerar på en grundsmak.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...