Annons

Glutenfritt – är det bra för alla?

Butikshyllorna med glutenfria produkter 
blir allt mer välfyllda. Toppen för den som lever med celiaki. 
Men alla vi andra 
– gör vi rätt i att välja glutenfritt, för hälsans skull?

Mejla
Dela (23)
Pinna

Är glutenfri kost bra för alla, även om man inte har celiaki?

Är glutenfri kost bra för alla, även om man inte har celiaki?

Forskaren svarar: Är glutenfritt bra för alla?

De senaste åren har påståenden om att vi blir piggare och friskare om vi utesluter gluten ur kosten duggat tätt. Butikshyllorna med glutenfria produkter blir allt längre, och kanske har det rent av blivit en trend att äta glutenfritt.

Annons

Men vad säger vetenskapen? Är glutenfri kost bra för alla, även om man inte har celiaki?

Jonas F Ludvigsson, läkare och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet, är en av Sveriges främsta forskare inom celiaki. Han har också skrivit boken Doktorns guide till gluten.

Är det nyttigt för alla att äta glutenfritt?

– Om du byter ut en vanlig kaka mot ett äpple är det hälsosamt. Ett äpple är alltid nyttigare än en kaka, och frukt är glutenfri. Men du vinner inte något på 
att byta en vanlig kaka mot en glutenfri kaka, om du inte har celiaki.

Missa inte: Glutenfri marängrulle med äpple

Hur ska man göra om man tror att man inte tål gluten?

– Gå till vårdcentralen och ta ett blodprov. Nackdelen med att på egen hand utesluta gluten om du misstänker glutenintolerans är att du inte får en säkerställd diagnos. De snabbtester som finns att köpa på apotek och på nätet är jag väldigt skeptisk till.

Är glutenintolerans ett problem som ökar?

– Förekomsten har ökat de senaste 30-40 åren, vi vet inte varför. Men andelen drabbade ökar inte längre. 1–2 procent av Sveriges befolkning har celiaki.

Många med magproblem tycker att de mår bättre utan gluten. Vad beror det på?

– Jag tror att de allra flesta av dem inte mår bättre för att de undviker gluten, utan för att de äter lite mindre fibrer. Bröd består ju av en massa andra saker också, som fibrer. En del har svårt att tåla stora mängder fibrer, de får mycket gaser och ont i magen. Det behöver inte vara en reaktion på gluten. Men eftersom många känner till gluten tänker de att om jag mår bättre när jag minskar min brödkonsumtion måste det bero på att jag inte äter gluten.

Jonas F Ludvigsson forskar 
kring celiaki, glutenintolerans.

Jonas F Ludvigsson forskar 
kring celiaki, glutenintolerans.

Finns det något vetenskapligt stöd för att glutenfritt är bra för alla?

– Nej. Det finns inga vetenskapliga belägg för att man får bättre prestationsförmåga, färre sjukdomar eller lever längre av att äta glutenfri kost.

Behöver vi gluten på något sätt?

– Jag tror inte att kroppen behöver gluten. Om man kunde få fram glutenfritt bröd som är lika näringsriktigt och fluffigt som bröd bakat med glutenhaltigt mjöl skulle det vara bra. Men det är svårare att baka utan gluten och då kompenserar man ofta med exempelvis smör eller socker för att få en bättre konsistens.

Missa inte: Saftiga glutenfria bullar med vanilj och citron

Hur nyttiga är de glutenfria produkter som finns att köpa?

– Nyttiga vill jag inte säga, men jag tror att svenska producenter är ganska bra på att hålla nere mängden socker och fett så att de produkterna är ganska bra. Men de är onödiga för de flesta.

Det finns en del myter och missförstånd om celiaki?

– En myt är att man föds med celiaki. Det gör man inte. Man måste utsättas för gluten för att kunna utveckla glutenintolerans. En annan myt är att alla med celiaki är smala. Så är det inte, man kan ha celiaki även om man är överviktig. Slutligen den viktigaste myten: folk tror att det är nyttigt att äta glutenfritt. Det är det som sagt om man byter en kaka mot ett äpple … men inte generellt.

 

Av: Lilian Ottosson

Bild: Gunilla Sonnebring

Källor: 1177.se, 
Svenska Celiakiförbundet

 

Man måste utsättas för gluten för att kunna utveckla glutenintolerans.

Man måste utsättas för gluten för att kunna utveckla glutenintolerans.

Många har celiaki utan att veta det

Glutenintolerans, eller celiaki, är ett allvarligt och kroniskt tillstånd som innebär att vissa personer inte tål glutenprotein. Gluten orsakar inflammation som skadar tunntarmen så att den inte kan ta upp näring som den ska.
1-2 procent av Sveriges befolkning beräknas ha celiaki, men merparten av dessa omkring 150 000 personer har ännu inte fått en diagnos.
Vad som orsakar glutenintolerans är inte helt klarlagt, men ärftlighet är en viktig faktor.
Personer som har typ 1 diabetes, sköldkörtelsjukdomar, kroniska leversjukdomar eller Sjögrens syndrom har större risk för celiaki.

Vanliga symtom på glutenintolerans:

  • Diarré, gaser och bubblig mage.
  • Trötthet och nedstämdhet.
  • Viktnedgång.

Missa inte: Glutenfri kladdkaka med vit choklad

Vad är gluten?

Gluten är proteiner som finns i vete, råg och korn. Vetemjöl innehåller mest gluten. Vid bakning gör gluten degen elastisk och underlättar jäsningen.
Ordet gluten är latin och betyder lim.

Naturligt glutenfritt

  • Grönsaker
  • Rotfrukter, potatis
  • Frukt och bär
  • Mjölk, ost och ägg
  • Kött och fisk

Källor: 1177.se, 
Svenska Celiakiförbundet

 

Missa inte: 7 tecken på glutenintolerans

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...