Annons

Annons

Gigi i Det stora fågeläventyret är Sveriges enda professionella fågelskådare

Gigi Sahlstrand tröttnade på bilköer och bestämde sig för satsa helhjärtat på sin hobby. Nu är hon Sveriges enda professionell kvinnliga fågelskådare och aktuell som domare i SVT-programmet ”Det stora fågeläventyret”.


Gigi Sahlstrand är varken fisk eller mittemellan. För henne är det fågel som gäller för hela slanten.

Djurintresset har hon alltid haft med sig, men det var först i vuxen ålder som hon föll pladask för fågelskådning.

Annons

– Mina föräldrar matade fåglar. Så intresset har nog funnits där latent. Men jag hann fylla 30 och fick titta i en tubkikare och samtidigt blev visad en artlista som jag blev helt fascinerad. Då insåg jag hur nära man verkligen kan komma dem. Man får den där stålmansblicken man bara kan drömma om annars, säger hon.

Gigi Sahlstrand tillsammans med programledaren Martin Emtenäs. Bild: NAHRINGBAUER SOFIA / Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Gigi Sahlstrand tillsammans med programledaren Martin Emtenäs. Bild: IBL Bildbyrå

Gigi gav sig ut på ”skattjakt” med artlistan, innehållande 300 svenska fåglar, och började ”kryssa”. På dagen fem år senare hade hon bockat för samtliga. I dag har hon 390.

– Först ville man mest kryssa. Men snart växte något djupare fram. Man blir fascinerad av hur de flyttar, deras beteende, sjunger och flyger.

Bara ett par år senare började hon vara medledare och höll snart även egna exkursioner och resor.

Sommmaren 2012 tog hon steget fullt ut och gjorde hobbyn till sin heltidsgöra. Från en dag till en annan lämnade hon sitt trygga jobb inom it-branschen för att bli professionell fågelskådare.

– Jag satt i en oändlig bilkö och ruttnade på livet jag hade. Sedan slog det mig att man faktiskt kan leva på detta. Det hade blivit en livsstil och då tänkte jag att jag lika gärna kunde göra det fullt ut. När jag kom hem satte jag mig och räknade på det. Dagen därpå sa jag upp mig.

Har blivit en folkhobby

I dag leder hon guidade turer – ofta utomlands, håller i kurser och studiecirklar samt föreläser.

I februari 2017 är hon dessutom aktuell som domare i SVT-programmet ”Det stora fågeläventyret”. Sju kändisar och lika många fågelskådare tävlar i åtta avsnitt i fågelkunskap, uthållighet och samarbete.

Gigi Sahlstrand hoppas dels att programmet ska öka människors baskunskap om fåglar, dels att fler ska bli inspirerade att själva börja fågelskåda.

– Det är en fantastisk avkoppling att få komma ut. Speciellt i dagens samhälle där alla är så stressade. Det märkte jag själv när jag var i it-branschen. Varje gång jag kom ut sänkte jag axlarna och började andas. Jag var i nuet.

Hornborgasjön räknas till en av Europas viktigaste fågelsjöar. Bild: Mikael Gustafsson/IBL bildbyrå

Hornborgasjön räknas till en av Europas viktigaste fågelsjöar. Bild: Mikael Gustafsson/IBL bildbyrå

Hon tror också att programmet än mer kommer sudda ut bilden av fågelskådare som asociala kufar.

– Fågelskådning har verkligen blivit en folkhobby. Det är väldigt socialt och det har blivit en positiv nördhet. Förrnördar finns kvar men de är få.

”Alla pratade fåglar”

Redan första kvällen på inspelningen märkte hon också hur fågelfebern drabbat både deltagare och filmteam.

– Alla pratade fåglar. Jag satt bara och fnissade. Och det trappade bara upp och de blev jättetaggade. Många blev nog förvånade själva att det var så kul och spännande med fåglar. Jag vet också att vissa har fortsatt. Ibland skickar de bilder på fåglar de har sett. Plötsligt ser de fåglar överallt. Tio bara på vägen till tunnelbanan. De har öppnat upp falkblicken.

Enligt Gigi är fågelskådning verkligen något som passar alla. Hon påpekar också att det varken behöver vara särskilt fysiskt eller kräva någon särskild planering.

– Man behöver absolut inte vandra i fjällen och tälta, utan det räcker att bara gå ut i trädgården eller på stan. Det finns också många bra ramper så att även den som har funktionsnedsättningar kan fågelskåda och till vissa torn kan köra nästan ända fram.

Och vi som håller fågelskådandet till att sitta i köksfönstret och spana. Vad har du att säga till oss?

– Har man möjligheten att ha ett fågelbord är det en fantastisk upplevelse utan att det kräver så mycket. Det blir som en slags live-tv man kan inte låta bli att titta på och det är väldigt underhållande.

En blåmes. Bild: Ardea / IBL Bildbyrå

En blåmes. Bild: Ardea / IBL Bildbyrå

Fågelbordet kan också bli ett utmärkt sätt att få sin dagliga dos hjärngympa, säger hon.

– Efter ett tag börjar man ju bli nyfiken på att veta vad det är man ser. Det kan vara många pusselbitar som ska läggas när man ska artbestämma.

En bra ”buffé” lockar många

Hon vill samtidigt slå hål på den gamla myten att småfåglarna dör om du slutar mata dem.

– Fåglarna har jättekoll. De skulle aldrig bygga hela sin vinter runt ett fågelbord. Däremot kan man ju se det som ett ”win-win”. Fåglarna får hjälp med mat eftersom man underlättar för dem. Samtidigt får vi glädjen av att se dem, säger Gigi.

Den som vill ha ett välbesökt fågelbord bör därför vara ute i god tid för att vänja fåglarna var maten finns. Fåglar lockar också till sig andra fåglar.

Och eftersom de äter lite olika saker är det bra att ha ett brett utbud.

– Solrösfrön är en bra bas, men sedan är det bra att ha lite olika frön, jordnötter, äpplen och så vidare. En bra ”buffé” lockar mer fåglar. De känner sig trygga när de är många samtidigt.

Välj svajiga grenar

Risken är dock att även större fåglar som kråkor och skator vill komma på besök. Ett problem det inte alltid är helt lätt att värja sig mot, enligt Gigi.

– Jag har sett att det finns fågelbord med när. Annars får man helt enkelt vara lite uppfinnar-Jocke. Man kan exempelvis hänga talgbollarna på lite mindre svajiga grenar. Då får de större fåglarna svårt att klänga sig fast, säger hon.

Och någon bäst före-datum på sitt eget fågelskådande tror hon inte finns.

– Jag får fortfarande alltid lite julaftonskänsla i magen varje gång jag ger mig ut. Man vet aldrig vad som ska hända eftersom fåglar har vingar. Så det är alltid väldigt spännande, säger hon.

”Det stora fågeläventyret” börjar sändas i SVT tisdag den 21 februari 2017.

Bild: Göran Forsberg

Bild: Göran Forsberg

Gigis 3 bästa tips för att börja fågelskåda

  1. Skaffa en kikare
    Självklart går det att lägga hur mycket pengar som helst på utrustning. Men enligt Gigi går det att köpa en helt okej kikare för runt 2000 kronor. Kikaren kan också användas till att spana på andra djur.
  2. Skaffa en fågelbok eller ladda ner en app
    När du (väl) börjat se fåglar vill du säkert också gärna börja artbestämma dem.
  3. Gå med i en förening eller klubb
    Fågelskådare finns överallt och ett bra sätt att både se och lära sig mer är att göra det i grupp. ”Det är väldigt socialt och trevligt också”, säger Gigi.
Bild: Göran Forsberg

Bild: Göran Forsberg

Ett starkt fågelskådarminne

I november 2002 skulle Gigi Sahlstrand åka på sitt första långa ”drag”. I fågelskådarkretsar är ett drag när du medvetet åker bort för att få se en särskild fågel.

En azurmes befann sig just då i Masugnsbyn i Kirunas kommun. Fågeln hör i vanliga fall hemma i Asien, men ett exemplar hade just vid det här tillfället flugit till Norrland och alternerade under en tid mellan byns fågelbord.

Gigi och några vänner tog tåget norrut och hyrde sedan en bil för att ta sig till Masugnsbyn.

– Allt blev väldigt mysigt. Vi åt gott och bara mös på tåget. När vi kom fram var det fantastisk vinter, säger Gigi.

Väl i byn blev de varmt mottagande. De blev bjudna på både lunch och fika och byborna ringde runt för att försöka ta reda på vid vilket fågelbord mesen befann sig för tillfället.

– Hela byn levde verkligen upp. Sedan var det verkligen på håret. Jag tror vi hann se den i två minuter innan vi var tvungna att åka tillbaka. Det var helt fantastiskt förstås. Att få möta den här gästfriheten och som grädde på moset få se fågeln. På tåget hem drack vi champagne. Det är verkligen ett minne som lever kvar.

Här är deltagarna i ”Det stora fågeläventyret”

Martina Haag, Bathina Philipson, Anders Bagge, Daniel Norberg, Armand Krajnc, Vanessa Falk och Henrik Kruusval sätts på prov i en helt ny reality-serie som får premiär i SVT i februari 2017. Programledare är Martin Emtenäs och domare är Gigi Sahlstrand. Foto: Baldur Bragason /SVT

Martina Haag, Bathina Philipson, Anders Bagge, Daniel Norberg, Armand Krajnc, Vanessa Falk och Henrik Kruusval sätts på prov i en helt ny reality-serie som får premiär i SVT i februari 2017. Programledare är Martin Emtenäs och domare är Gigi Sahlstrand. Foto: Baldur Bragason /SVT

Musikern och programledaren Anders Bagge tävlar med Maria Olsson, 31 år från Kalix. Maria är veterinären som spanar efter fåglar året runt från sitt hundspann.

Martina Haag, författare och skådespelare, tävlar tillsammans med Måns Karlsson, 28 år från Falsterbo. Måns är doktorand i matematik och är aktiv inom Falsterbo Fågelstation.

Sångaren och youtubern Daniel Norberg tävlar tillsammans med Donat Hullman, 45 år, en tränings- och trädgårdsintresserad ex-militär som bor på sydöstra Öland. Hans mål är att bli självförsörjande på grönsaker året om.

Proffsboxaren Armand Krajnc tävlar tillsammans med Frida Johnsson, 26 år från Västerås. Frida studerar juridik i Lund och jobbar på Ottenby Fågelstation.

Programledaren Henrik Kruusval (Landet runt SVT) tävlar tillsammans med Elsy Britt Schildt, 61 år från Karlskoga. Elsy Britt bor numer på Öland, för det rika fågellivet, och jobbar som cancerläkare i Kalmar.

Tv-personligheten Bathina Philipson tävlar tillsammans med Pav Johnsson, 44 år. Pav jobbar som folkhögskolelärare på Öland. Han har lett fågelskådarresor till Sydafrika, gett ut en fågelbok, och är även intresserad av insekter och växter.

Vanessa Falk, sångare och låtskrivare, tävlar tillsammans Niklas Aronsson, 48 år, Torslanda. Niklas är redaktör och författare, med bland annat fyra fågelböcker på sitt cv, han tävlar i fågelskådning och föreläser en hel del.

Källa: SVTLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...