Annons

Giftermålet med den vackra kemisten blev hans livs misstag

KRIMINALFALLET: – Min man andas inte, han är kall. Kvinnan i telefon snyftade våldsamt. Kristin hade hittat sin man Greg död i sängen när hon kom hem från jobbet. Allt tydde på självmord på grund av olycklig kärlek, runt honom låg rosenblad och bredvid sängen låg Kristins dagbok, där hon skrev att hon ville lämna honom...

Mejla
Dela (10)
Pinna

kemisten-puff

Det var ett sådant möte som bara inträffar en gång per livstid. En slumpmässig träff som i efterhand framstår som förutbestämd. 18-åriga Kristin var i dåligt, för att inte säga uruselt, skick efter att ha druckit hårt i en månad och samtidigt fallit allt djupare ner i sitt beroende av metamfetamin. Hon var på flykt – undan sina föräldrar och alla krav. Hon hade tagit tåget från Los Angeles där hon bodde, hoppat av i San Diego och sedan tagit sig till fots genom staden till gränsen mot Mexiko. Kristin befann sig på gångbron över gränsen när hon plötsligt tappade sin jacka på marken. Och innan hon hade hunnit böja sig ner för att plocka upp den så var han där.

Annons
Gilla Allers på Facebook

LÄS OCKSÅ: Skylar mördades av sina kompisar

Han såg ut att vara i 20-årsåldern, han var smal, hade brunt hår och mörka ögon. Han såg bra ut.
– Varsågod, sa han och gav henne jackan. Det var som en scen i en Hollywoodfilm. Den sjunkande solen, det glittrande havet i fjärran och ett ungt par som finner varandra. 18-åriga Kristin Rossum och 21-årige Greg deVillers blev blixtförälskade.
Efter mötet på bron mellan USA och Mexiko var de oskiljaktiga. Snart hade de hittat en lägenhet och flyttat ihop. För Kristin blev förhållandet precis den vändning som hon behövde. Med Gregs hjälp lyckades hon efter några månader bli kvitt sitt drogberoende. Hon sökte in på universitetet och tog efter tre år examen i kemi. Hon fick jobb som toxikolog – giftexpert – på San Diegos rättsmedicinska avdelning och gjorde snabbt karriär.

Inte lycklig

Lyckan tycktes fulländad när Greg och Kristin i juni 1999 manifesterade sin kärlek genom att gifta sig. De var unga, vackra och framgångsrika – en sinnebild av det perfekta amerikanska paret. Det är inte svårt att föreställa sig den lättnad som Kristins föräldrar kände sedan dottern efter flera års missbruk, kriminalitet och osunt liv nu äntligen hade hamnat på fötter. De kallade Greg för ”ängeln”, oändligt tacksamma för att han hade räddat Kristin från undergång.
Men under ytan var saker och ting allt annat än harmoniska. Redan ett drygt halvår efter bröllopet berättade Kristin för sina mamma att hon inte var lycklig utan kände sig som ”en fågel i bur”. Och till sin bror skrev hon i ett brev att hon borde ha ställt in bröllopet. Under 2000 blev förhållandet allt sämre och när våren övergick i sommar inledde Kristin en passionerad affär med sin chef, en australier som hette Michael Robertson. För en väninna erkände hon att hon ville lämna sin man.

LÄS OCKSÅ: Min man levde dubbelliv

Men det var inte bara det dödsdömda äktenskapet som förmörkade Kristins himmel den här sommaren. Hon hade börjat missbruka metamfetamin igen. Drogen hanterades dagligen på Kristins arbetsplats och till sist blev frestelsen för svår. Hon lyckades hålla stölderna och missbruket hemligt på sin arbetsplats, men Greg såg förändringen hos sin unga hustru. Han kände igen tecknen och förstod också att det fanns en annan man.

Brodern anade oråd

En torsdag i början på november konfronterade han henne. Han sa att han kände till allt om otroheten och drogerna och hotade avslöja alltsammans för Kristins arbetsgivare om hon inte genast lovade bättring. Han älskade sin hustru och hade bestämt sig för att ställa henne mot väggen för att rädda henne och deras äktenskap. Det skulle bli hans stora misstag. Några dagar senare, den 6 november, ringde Kristin till SOS Alarm och förklarade att hon hade kommit hem från jobbet och hittat sin man livlös i sängen.
– Han andas inte, han är kall, snyftade hon.

LÄS OCKSÅ: Min man sitter i fängelse

Larmoperatören förklarade att hon skulle lyfta ner sin man på golvet och ge honom konstgjord andning. När ambulansmännen bara tre minuter senare kom in i parets sovrum hittade de Greg deVillers liggande på golvet. Han var livlös och runtomkring honom låg röda rosenblad utspridda. Bredvid honom på golvet hittade de parets inramade bröllopsfoto och Kristins dagbok, där det stod att hon tänkte lämna sin man.
Greg var bortom räddning och dödförklarades en stund senare på sjukhuset. För myndigheterna verkade hela fallet otvetydigt. Greg hade helt enkelt tagit sitt eget liv när det stod klart att hans fru skulle lämna honom. Ett klassiskt fall av olycklig kärlek med dödlig utgång. Men om myndigheterna var säkra på sin sak så fanns det andra som tvekade desto mer. En av dem var Gregs bror Jerome, som var helt säker på att brodern inte hade begått självmord. Han menade i stället att hans svägerska hade riggat hela scenen för att få ett mord att se ut som självmord.

kemisten-2

Kristin Rossum dömdes till livstids fängelse för mordet på sin make.

Utdragen rättegång

I månader satt Jerome uppe om nätterna och grunnade på mysteriet och varje gång kom han fram till samma slutsats: Kristin hade mördat Greg för att förhindra honom att berätta om hennes otrohet och hennes drogmissbruk. Med en dåres envishet ringde han till polisens utredare och tjatade om att de skulle gå vidare med utredningen. Till en början var de ointresserade, men så småningom vände vinden. Det definitiva genombrottet kom när ett kriminallaboratorium i Los Angeles slog fast att Greg hade dött av en mycket stor dos av ämnet fentanyl, en drog som är 100 gånger starkare än morfin.
Det intressanta var att en större mängd av det giftiga ämnet tidigare hade försvunnit spårlöst från laboratoriet där Kristin jobbade. Polisen började nu rikta sina misstankar mot den unga änkan. Och det fanns fler konstigheter med det påstådda självmordet. Exempelvis att man inte kunde hitta behållaren där giftet hade legat. Om Greg själv hade tagit den stora dosen fentanyl hade han nästan omedelbart blivit medvetslös och inte haft tid att göra sig av med behållaren. Så var var den? Och vem hade tagit den ut ur rummet?

LÄS OCKSÅ: Förövaren var min egen bror

Ytterligare en sak som tydde på att självmordet var iscensatt var att man inte hade hittat några rosenblad under Gregs kropp. Eftersom Kristin på larmoperatörens inrådan hade rullat ned sin man på golvet så var det märkligt att rosenbladen hittades runtomkring honom, men inte under honom. För utredarna var det bevis på att bladen hade spritts ut efter att kroppen hade flyttats. Allt fler fakta talade för att Kristin bestämt sig för att tysta sin make.
Hon fortsatte att neka till alla anklagelser, men i juli 2001, åtta månader efter Gregs död, åtalades Kristin för mord. Det blev en utdragen och väldigt uppmärksammad rättegång i USA. Bevisen pekade alla i en riktning och i november 2002 dömdes Kristin Rossum till livstids fängelse, utan möjlighet till frigivning. Familjen deVillers tilldömdes senare även ett skadestånd på drygt 100 miljoner kronor. För brodern Jerome kom domen med blandade känslor.
– Nu kan vi kanske komma till någon sorts avslut. Men min bror är ändå borta. För alltid.

Text: Jacob Hydén
Bild: All Over Press


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...