Annons

Saftiga mandel- och kardemummagifflar

I de här läckra gifflarna gömmer sig en läcker fyllning med mandel och kardemumma som förgyller vilken fikastund som helst!

Mejla
Dela (87)
Pinna

gifflar med fyllning recept

Baka läckra gifflar med vårt enkla recept. De här favoriterna har fyllning av mandel och kardemumma!

ca 12 st

½ dl mjölk
20 g jäst för söta degar
1 ägg
100 g rumsvarmt smör eller margarin
1 msk socker
ca 3 dl vetemjöl

fyllning
50 g sötmandel
1 bittermandel
50 g rumsvarmt smör eller margarin
¾ dl socker
½ tsk vaniljsocker
2 krm nystött kardemumma

pensling och garnering
1 ägg
2 msk grovhackad sötmandel

1. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen som smulats ner i en degbunke.

Annons

Rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt ägget och klicka ner matfettet. Tillsätt sist socker och vetemjöl. Arbeta samman till en smidig deg.

2. Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två jämnstora bitar. Kavla ut dem till runda plattor som mäter ca 24 centimeter. Låt dem ligga en stund så att spänningen släpper.

3. Mal mandel och bittermandel till fyllningen och blanda samman med resterande ingredienser till fyllningen till en slät massa.

4. Sporra upp varje rundel i sex jämnstora snibbar. Fördela fyllningen vid basen på varje snibb och rulla ihop. Böj dem lätt och lägg dem med degspetsen i botten på bakpappersklädd plåt.

5. Låt bullarna jäsa till knappt dubbel storlek, vilket tar ca 30 minuter om du ställer dem över diskhon som fyllts med varmt vatten. Jäses bullarna i vanlig rumsvärme tar det något längre tid. Sätt ugnen på 225°.

6. Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över lite hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 7 minuter.

Av Irene Ingelmark
Bild: Ralph Månsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...