Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaGamla grönsakssorter är nyttigast

Välj inte de blanka "snygga" grönsakerna i butiken. Försök hitta gamla kultursorter istället även om de är ojämna och knotiga. Näringsinnehållet, inte minst de viktiga fytokemikalierna, håller på att förädlas bort.


Gronsaker

Det är inte bara smaken som ofta är mycket bättre i de grönsakssorter som odlats sedan urminnes tider. De innehåller också  näringsämnen som är viktiga för oss – och som inte finns i de sorter som de kommersiella växtförädlarna tagit fram för att få  snabbväxande och större skördar.

Annons

Det är journalisterna i radioprogrammet Matens Pris som rapporterar om den stora skillnaden i näringshalten mellan moderna och gamla grönsakssorter.

De gamla grönsakssorterna är tåligare och håller längre. Det är fytokemikalierna som är en del av plantornas immunförsvar och skyddar mot sjukdomar och insekter.

Undersökningar visar att de här ämnena även är viktiga för oss människor – och det är svårt för oss att få i oss dem på annat sätt än genom att äta frukt och grönt. Mest kända fytokemikalien är lykopen, som det finns rikligt av i tomater. Lykopen har effekt mot olika cancersjukdomar, hjärt– och kärlsjukdomar och mot inflammation.

Lyssna på programmet: Matens Pris

Hitta fröer!

Runåbergs Fröer är specialiserade på ett sortiment av gamla sorter. Impecta säljer också en del kulturarvsfröer.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...