Annons

Annons

Bästa bjudrätten – kyckling med svamprisotto

Salamifylld kycklingfilé, krämig risotto med trattkantareller och en ljuvlig tomatsås. Här är bästa receptet på en lyckad helgmiddag!


Festligt gott med fylld kycklingfilé och krämig svamprisotto.

Testa också: Kycklinggryta med bacon och rödvin

Fylld kycklingfilé med svamprisotto – recept

• 4 pers • 45 min

4 kycklingfiléer
8 skivor salami
ca 16 blad färsk salvia
salt och peppar
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd
smör till stekning

Annons

Risotto
1 dl torkade 
trattkantareller
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 msk olivolja
2 dl risottoris
1 dl vitt vin
7–9 dl hönsbuljong
olja till stekning
2 dl riven parmesanost
20 g rucola
salt och peppar

Tomatsås
300 g små tomater, gärna olika färger
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
salt och peppar

Testa också: Snabblagad kycklingwok med jordnötter

1. Dela filéerna på mitten och ställ på högkant. Banka ut mellan två plastpåsar till ca 1 cm tjocklek. Fördela salamin på hälften av filéerna tillsammans med salviabladen. Lägg ihop med resten av filéerna. Salta och peppra.
2. Risotto: Lägg trattkantarellerna i lite ljummet vatten. Finhacka löken och 1 vitlöksklyfta. Smält smör och olivolja i en kastrull. Lägg ner ris, lök och vitlök och låt puttra utan att smöret tar färg. När riset börjar se genomskinligt ut är det dags att hälla på vinet. Rör om och låt vinet koka in. Tillsätt buljongen lite i taget och låt småputtra under omrörning. Riset ska koka tills det blir mjukt men ska ha en liten kärna. Risotton ska vara ganska lös.
3. Krama vattnet ur trattkantarellerna och hacka dem grovt. Finhacka de 
två sista vitlöksklyftorna. Fräs svamp och vitlök lite lätt i olivolja, blanda ner i riset tillsammans med parmesanosten och rucolan. Smaka av med salt och peppar.
4. Sås: Dela tomaterna och skär bort fästet. Skiva vitlöken. Låt tomater och vitlök småputtra i en kastrull med olivolja tills tomaterna blivit mjuka, 6–7 minuter.
5. Lägg upp vetemjöl, lätt uppvispat ägg och ströbröd på tre flata tallrikar. Vänd kycklingpaketen först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Hetta upp smör i en stekpanna och stek kycklingpaketen på medelvärme tills de får en fin stekyta, 2–3 minuter på var sida. De ska vara genomstekta. Servera kycklingfiléerna med risotton och tomatsåsen.

Recept: Jan-Erik Hagbohm
Bild: Anette Nilsson


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...