Annons


Allers-Tradgard-loggaFrysa tulpaner – så får du blommorna att vara längre

På Facebook delade Berit Adolfsson med sig av ett knep för att få njuta av sina tulpaner en lång tid. Genom att frysa tulpaner kan du förlänga deras livslängd!

Mejla
Dela (479)
Pinna

Förläng deras livslängd – så kan du frysa tulpaner

På Allers har vi tidigare rapporterat om hur du kan göra för att dina tulpaner ska leva längre. Men Berit Adolfsson från Kristinehamn har upptäckt en egen teknik som, om vädret tillåter, förlänger blommornas livstid ännu mer.

Annons

Det var i gruppen Återbruka Mera på Facebook som hon delade med sig av det ultimata tipset för att behålla tulpanerna längre.

”Tog tillvara mina tulpaner som gjort sitt inne de får leva ett tag till ute så hoppas på kyla ett tag framöver nu. Stoppade dem upp och ner i en hink”, skriver hon i gruppen.

Hur du gör för att tulpanerna ska blomma längre

Berit inspirerade folk att förlänga livet på sina egna blommor. Detta är Lotta Herneks version från tidigare i vintras. Foto: Silverhill Stables/Lotta Hernek

– Jag hade haft tulpanerna stående inomhus i 14 dagar och varit noga att ställa de kallt över natten för att de skulle leva längre. Sen tänkte jag att jag kanske skulle försöka förlänga deras liv lite till, säger Berit.

Såhär gör du för att frysa tulpaner

Man kan frysa in vilken blomma som helst, men tulpaner blir så vackra

Denna vackra ljuslykta inspirerades av Berits frysta tulpaner. Foto: Carina Harriethsdotter

Berit tog 30 tulpaner som hon stoppade ned med blomman först i en hink. Sedan fyllde hon på med 10 liter vatten.

Läs mer: 5 läckra tulpanbuketter att inspireras av

– Jag tryckte ned blommorna hela vägen vilket jag i efterhand ångrar, det hade nog varit vackrare om jag hade haft lite utrymme mellan hinken och blommorna, säger Berit.

Sedan lämnade hon hinken utomhus över natten så att den frös helt innan hon tog loss sin isdekoration.

För att blommorna ska hålla längre fryser man in de.

Sofia Collins vackra tulpaner i is passar in i den övriga dekorationen. Foto: Sofia Collins

– Jag vände hinken uppochner och sedan hällde jag kokande vatten över den så att isen lossnade.

På Facebook har tipset spridit sig som en löpeld och kommentarerna under inlägget är fulla av bilder där folk gjort sina egna isbuketter.

Tulpaner som inte slutar blomma tack vare isen.

Inlägget på Facebook inspirerade många att göra sina egna istulpaner. Foto: f.v. Lotta Lord, Marita Pontén & Anna Annastacia

– Jag har läst om andra som försökt sätta in hinken i frysen istället för utomhus och det verkar inte ha fungerat. När vi satte ut hinken var det 7-8 minusgrader och bra luftcirkulation vilket verkar ha hjälpt.

 

Av: Marcus Alm

Bild: Silverhill Stables/Lotta Hernek, Carina Harriethsdotter, Sofia Collins, Lotta Lord, Marita Pontén, Anna Annastacia

Artikeln publicerades först på Året Runt.

 

Missa inte: Skötsel: Ska tulpanerna ha kallt eller varmt vatten?

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...