Senaste recept

Frasig rabarberrulle

Den här rabarberrullen, även kallad Glömmingerulle, ska serveras ganska omgående eftersom marängen tappar sin sprödhet efter en stund.


Sommarens hit – recept på frasig rabarberrulle.

Glömmingerulle med maräng – recept

• 1 rulle • 12–14 bitar

4 dl rabarber
150 g smör eller margarin
2 + 2 ½ dl socker
4 äggulor
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk
4 äggvitor

Fyllning

4 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost
1½ msk florsocker
1 tsk vaniljsocker

Garnering

florsocker

1. Sätt ugnen på 175°. Klä en långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper. Skär rabarbern i små tärningar.
2. Rör matfett och 2 dl socker vitt och poröst. Dela äggen och tillsätt gulorna en och en i smeten. Rör smeten slät mellan varje.
3. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör sedan sakta smeten slät. Bred ut smeten i formen och strö över rabarbertärningarna.
4. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt 2½ dl socker lite i taget under vispning tills massan är blank och styv.
5. Spritsa ut marängmassan i längsgående strängar som täcker hela kakan. Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt den kallna i formen.
6. Vispa grädden till fyllningen och tillsätt osten, florsocker och vaniljsocker. Rör krämen slät.
7. Vänd försiktigt bottnen upp och ner. Bred ut gräddkrämen över bottnen, rulla samman med hjälp av smörpapper. Sikta över florsocker.

Av Ireene Ingelmark
Bild: Anette Nilsson



Läs mer om:




 

 




Laddar...