Annons

Annons

Frågvis i köket?

Mejla
Dela (0)
Pinna

fråga om mat, bak och dryckHur håller man brödet saftigt, kan man rädda en sås som skurit sig, ska det vara fast eller mjölig potatis i gratängen – frågorna våra experter i köket får svara på är många! Har du också en kan du ställa den här.

Annons

 

Bästa drycken till mörk choklad?

Jag tycker om att servera en bit mörk choklad i stället för dessert. Vad passar bäst till när jag vill bjuda på någon alkoholhaltig dryck i stället för kaffe?

Laila N från Avesta

Man bör vara uppmärksam på chokladens bittra smak då lättare viner kan ”drunkna” lite i denna. Välj därför en lite mer robust dryck till chokladen. Gott sällskap är ett glas chokladlikör eller ett sött starkvin, t ex riktigt söt sherry. Exempelvis Castaño Dulce Monastrell, nr 8412, 115 kr/50 cl, från Spanien eller Kahlúa-likör 20%, nr 767, 179 kr/ 50 cl, från Mexico. Sedan kan jag inte undanhålla dig tipset om ett glas av lite starkare varor till exempel ett glas cognac eller mörk rom. Ett glas av Rum Plantation Grande Reserve Barbados, nr 10310, 269 kr/70 cl är en höjdare till smakrik choklad!

Erik Ahlström, vinskribent

 

Stärkelse eller mjöl?

Jag tycker om att göra eget knäckebröd. I ett recept ska man ha maizenamjöl men jag hittar inte det i min butik, bara maizenastärkelse. Är det samma sak?

Knäckeglad

 

När det står maizena i ett recept menas normalt majsstärkelse, dvs enbart själva stärkelsen från majskornet. Maizena är ett produktmärke med flera olika produkter som redningar och kakmixer. Dock jag har inte hört talas om att man kan använda majsstärkele till knäckebrödsbak då det framför allt används som redningsmedel och eventuellt till glutenfria pannkakor. Majsmjöl däremot är gjort på hela torkade och malda majskorn och används till exempel till tortillabröd. Majsmjöl är gult medan majsstärkelsen är nästan helt vit och mycket finpulvrig. Hoppas jag lyckats reda ut begreppen någorlunda!

Mette Ankarloo, matskribent

 

Varför blir vetebrödet torrt?

Nybakat vetebröd är bland det godaste som finns. Men när jag bakar blir bullarna ofta lite torra, vad gör jag för fel?

Marie

För mycket mjöl är nog det vanligaste problemet, men även gräddningstiden och ugnstemperaturen spelar en viktig roll. Gräddas brödet för länge blir det torrt och samma sak om de gräddas på för svag ugnsvärme eftersom de då får stå inne för länge. Ett tips för att få saftigare vetebullar och vetebröd är att tillsätta matfettet rumsvarmt i stället för att smälta det tillsammans med degvätskan. Ännu luftigare bullar får du om du rör det rumsvarma matfettet och sockret poröst innan det tillsätts i degen. Det är även viktigt att täcka det nygräddade brödet med en bakduk. Förvara eller frys in i lufttät förpackning så fort det har  kallnat.

Irene Ingelmark, konditor

 

 fråga om mat, bak och dryck

Bild: Ralp Månsson och Yunin Ström

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...